Stäng menyn

Gröna fiskbullar med färsk lök

 

Gul lök tidigt på säsongen då jag använder både lök och blast.

Hemlagade fiskbullar är utmärkt god och enkel vardagsmat. Uppvuxen på skärgårdsö med pappa-båtbyggare och mamma-fiskhandlarinna var det ibland lätt att tycka det blev mycket fisk emellanåt, nu tycker jag alltid att vi äter för lite.

Fiskbullar är lätt och snabb mat att göra hemma. Med det här receptet får du en bra grund som kan varieras i all oändlighet. Nu i sköretid går det att använda många kryddor och lökväxter i smeten. Den gröna färgen kommer av att också lökblasten används. Med egen lök i landen behöver jag inte vänta på storlöken innan jag börjar nalla. Färsk liten lök är magiskt god!

Gröna fiskbullar, 16 st:

1 block halvtinad torsk (blir gott med annan fisk också) med så lite vätska som möjligt
1 färsk lök med blast
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
salt
peppar

Skär fisken i mindre bitar, vilket går lättare om fisken är halvtinad. Skär också lök i bitar. Mixa lök och fisk till en inte allt för slät smet. Blanda i ägget och 1,5 dl vetemjöl. Krydda. Låt gärna smeten svälla en stund medan du skalar potatis eller gör sallad.

Värm ett plättjärn och lägg i smör. Pytsa ut en ordentlig sked fisksmet i varje "plätt", platta till lite med en gaffel. Stek en liten stund på varje sida och lägg på fat i ugn ca 50 grader varm tills det är dags att äta. Stek inte för länge för då blir bullarna torra. Provstek gärna en bulle och avgör sedan om du behöver lite mer mjöl i smeten. Men provsmaka inte för många för då blir det lätt för få kvar till maten.

Fiskbullarna blir också jättegoda med till exempel lax, eller blandad fisk om det finns kvar i olika paket i frysen. Det är gott att vända ner kryddor som dill, persilja, gräslök i smeten. Bullarna är nästan lika goda kalla och är suveräna som pålägg på en kvällsmacka med lite extra örtsalt på.
/Sara Bäckmo

14. augusti 2014