Grönsaker att så i juli

I juli har vi fortfarande många månader av härlig odlingssäsong framför oss. Fram till november är ljuset gott nog för växterna att växa, om bara temperaturerna är lagom.

Nu börjar det kniviga. Vad ska jag så och inte så under juli? Mycket av det jag sår nu är chansningar. Tidigare år har förvånande få av chansningarna gått åt pipan och därför känner jag mig extra peppad att så mycket. För tänk om det blir en fin höst efter den här kassa våren, då vill jag ju inte vara utan alla de grönsaker som kan växa till sig. Förra året gav till exempel fem broccoli sådda i juli kanonfin skörd i november och december. Vem vill missa det?

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Fram till det att jag började odla mycket grönsaker trodde jag att skördeperioden och såperioden sträckte sig över några månader under vår och sommar och tidig höst. Nu vet jag bättre. Om jag sår under större delen av året, och dessutom väljer noga vilka sorter jag sår av, kan jag skörda ända fram till nyår och kanske till och med längre än så på friland. I odlingstunnlarna kan jag ha grönt året om.

Jag odlar i zon 3. Under hösten kan frosten komma tidigt, eller sent. Vintern kan komma tidigt, eller sent. Och sen kan vintern bli sträng, eller inte sträng. Allt är liksom möjligt. När jag tänker mig min odling under hösten utgår jag från att allt är möjligt, hellre än att allt är omöjligt, och sår så mycket jag kan för att kunna skörda sent.

Här är en del av det jag sår eller har sått nu i juli:

Sallat - plantor att sätta ut på friland, i lådor möjliga att skydda med lock och i odlingstunnel
Salladskål - plantor att sätta ut på friland och i odlingstunnel, samt sådd på friland
Piplök - plantor att sätta ut på friland, samt sådd på friland
Märgärt - plantor att sätta ut i odlingstunnel
Sockerärt - plantor att sätta ut på friland, samt sådd på friland
Bladkål - plantor att sätta ut på friland
Broccoli - plantor att sätta ut på friland
Sprouting broccoli - plantor att sätta ut i odlingstunnel
Rödbetor - plantor att sätta ut på friland
Sommarmorötter - sådd på friland, sådd i odlingstunnel
Spenat - plantor att sätta ut på friland
Vintersallat - sådd på friland
Dill - sådd på friland
Daikon - plantor att sätta ut på friland
Nyzeeländsk spenat - plantor att sätta ut på friland
Rädisa - sådd på friland
Rucola - sådd på friland
Majrova - plantor att sätta ut på friland
Pak choi - plantor att sätta ut på friland eller i odlingslådor
Ringblommor - plantor att fylla ut luckor med på friland
Krasse - plantor att fylla ut luckor med på friland
Honungsfacelia - gröngödsling sådd på friland i luckor efter skörd
Blå lupin - gröngödsling sådd i pluggar att sättas ut på friland
Sättpotatis - förgrodda plantor att sätta ut efter lök

Titta på dina fröpåsar och se efter grönsaker att så i juli. Prova också att så de sorter som anges köldtåliga, härdiga och snabbväxande. Så i byttor för att senare sätta ut där det blivit plats efter bönor, ärter, potatis, kål, morötter, bladgrönsaker och annat. Så också direkt på friland.

När jag står mitt i alla lådor och byttor med sådder gjorda mitt i sommaren tänker jag att jag inte är klok som sått så mycket - i år igen. Det är svårt att föreställa sig att så mycket yta i köksträdgården och odlingstunnlarna ska stå tom nu när allt äntligen kommit igång att växa. Men när saker och ting börjar skördas går det fort. Plötsligt har en hel rad sommarmorötter ätits upp, bondbönorna kapats och potatisen lyfts ur sina bäddar. Och då? Då måste jag ju ha något att sätta ut. För säsongen efter juli är fortfarande lång. Med en bra höst växer saker i full fart fram till slutet av november när ljuset försvinner. Och är hösten hyggligt varm efter det kan grönsakerna stå många veckor i landet efter det.

Glöm inte bort att flera sommarblommor växer fint på hösten och är så läckra när de fyller ut ytan med sin blomning. Krasse är suverän att så på sommaren och plutta ut i landen där det har eller snart ska skördas.

Rosa krasse och rosa blåklint tillsammans bland grönsakerna.

Krasse 'Purple Emperor' och blåklint 'Tom Pouce PInk'.

Den som vill odla för att vara självförsörjande borde så gott det går utforska hur lång säsongen är i den egna trädgården. När jag gjorde det blev jag otroligt överraskad och glad. Det är roligt att skörda grönsaker under sommarhalvåret, men nästan roligare ändå att skörda under höst, vinter och vår!
/Sara Bäckmo

07. juli 2015

6 svar till “Grönsaker att så i juli”

 1. Gunilla Kindmark skriver:

  Bra ide´ Jag ska så mera av sallat, spenat, dill och ruccola. Det går det åt massor av. Petade ner några kvarglömda potatisar, från skafferiet, i förra veckan och de börjar redan titta fram. 🙂 Annars så skördar jag massor varje dag. Tänkte torka dill i år. Jag har en evermat. Jag torkade grönkål förra året men det blev lite tråkigt på slutet. Godast färsk. Nu är det ju svalare här i Saxdalen så då ska jag prova med isbergssallad, den gror ju inte om det är för varmt.

 2. evi skriver:

  tack Sara du är underbart

 3. maria gouras skriver:

  Jag har precis upptäckt din blogg och jag är så tacksam!!!!!!

 4. sayathi wahlgren skriver:

  Åh, tack för denna inspirationen Sara! Jag bröt foten i påskas och har missat så mycket odling och trädgårds skötsel, trots att jag har försökt komma ikapp i juni så har jag så mycket kvar att odla. Att det finns så mycket att så i juli är fantastiskt och heja dig som provar nya sätt och delar med dig så att vi andra vågar prova med!

 5. bettin skriver:

  Hej !
  Jag är nybörjarodlare! Har beställt olika salladstyper och dill och persilja. Ja, ni förstår på vilken basnivå jag befinner mig.
  Jag har följt alla beskrivning av sådd på friland men ingenstans står hur många frön som man skall sätta ned i varje litet hål. Det är säkert självklart för er odlare men jagbehöver ett tips.
  Tack på förhand!

  Bettina

 6. Lena Sturesson skriver:

  Kan man få mask i bondbönor 😿

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *