Grönsaker i årets varmbänk - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Grönsaker i årets varmbänk

Det finns mycket att välja på och årets varmbänk blir ett myller av blad till salladsskålen i första hand. De här grönsakerna har jag valt.

En liten varmbänk rymmer lite grönsaker - en stor varmbänk rymmer mängder, men ändå aldrig så mycket som jag har lust att odla. Förra året jobbade jag med tre varmbänkar samtidigt, men tyckte jag hade behövt minst tre till för att stilla min iver...

I år läggs varmbänken i tunnelväxthuset i en bänk som är tre meter lång och en meter bred. Tillsammans med de förväntade tidiga skördarna på övriga ytor i tunnelväxthuset kommer det att bli en bra skörd. Även om årets köksträdgård är en övning i återhållsamhet så överväger jag också en liten varmbänk enbart till rädisor. Vi äter jättemycket rädisor och de är lite tråkiga att odla tillsammans med annat eftersom de växer snabbt och därmed snabbt lämnar tom yta. I den stora varmbänken vill jag i första hand odla sånt jag kan skörda av under lång tid, det kommer också att underlätta arbetet under våren då vår bebis föds precis mitt i skördeperioden för varmbänken.

 

En grönskande bädd mitt i den vårtomma köksträdgården.

Förra året låg varmbänken på friland. Alba och jag skördar blad i april, endast ett fåtal löksorter visar något grönt ovan jord i övriga trädgården. Närmast i bild sommarmorötter, en andra sådd av rädisor, rucola och sju sorters olika slags huvudsallat.

 

Jag har hunnit resonera lite olika kring det som odlas i varmbänken och provat olika spår. Som att till exempel odla fram primörer av rotsaker, satsa på enbart blad, smörgåsgrönsaker och mixade bäddar. I år satsar jag på salladsgrönsaker, alltså sånt som kan blandas i en skål, tillsammans med blygsam skörd från friland, och ge oss färska grönsaker till måltiderna. Säkert kommer det bli en del att skörda också till smörgåsgrönsaker, de längtar jag efter nu.

 

Odlar tätt under kort period
En tre meter lång bädd rymmer ungefär tjugo rader grönsaker, med drygt tio centimeters mellanrum. Min erfarenhet är att de riktigt tidiga grönsakerna inte behöver ha större utrymme än så eftersom de ändå inte hinner växa sig så stora och breda. Sättet jag skördar grönsakerna på ger ofta ganska toppiga plantor, snarare än breda. Dessutom är tillgången på näring så god i bädden att det räcker till allt.

Salladsgrönsakerna jag planerar att fylla varmbänken med i år är:

Trädgårdsportulak
Spenat
Sallat
Dill
Basilika
Betor (som enbart odlas för blastens skull)
Rucola
Ärtskott
Pak choi
Röd målla

När jag sår och planterar varmbänken försöker jag ta hänsyn till de olika bladens växtsätt. Dill växer ju till exempel rakt upp och blir inte en så yvig planta. Ärtskott, pak choi och trädgårdsportulak kräver inte heller så mycket bredd, medan sonen Ottos sådd av 'Salad Bowl' (plocksallat) kommer att bli ganska bred. Ärtskotten skördas också slut betydligt tidigare än basilikan, precis som rucolan ger kortare skördetid än blasten till betorna. Nu pusslar jag med grönsakerna för att hitta kombinationer som kan funka.

 

En sallatsplanta med bar stam och blad längst upp.

Ekbladsallat är god och ger plantor som lätt kan skördas blad för blad nerifrån och upp. Det är väldigt praktiskt eftersom skördetiden blir så lång då.

 

En pojke med långt hår äter sallat.

Otto älskar sallat. Tidigt på säsongen har vi skördat hela små huvuden av sorten 'Little Gem', som bildar fasta toppiga små huvuden på 10-15 centimeter. Vi äter dem som de är och doppar i rapsolja och hemgjort grönsakssalt på till vårens måltider. Plantorna går också bra att skörda blad för blad.

 

En bred grön matta av olika sorters sallat.

De supersmå och supertidiga bladen av sallat är lätt att odla genom att strö ut en tät matta över ett större område i varmbänken. Bladen klipps efterhand de behövs och växer upp på nytt efter några veckor.

 

Jag kommer att välja flera olika slags sallatssorter till varmbänken, i huvudsak sorter som går att skörda blad för blad längs stammen, nerifrån och upp. Ekbladsallat är fin till det, liksom romansallaten 'Little Gem'. Jag gillar också den supersmöriga smaken hos 'Murielle', som ger yvigare plantor med lösa blad som också går fint att plocka ett och ett. Om sallatsplantorna i grannbädden i tunnelväxthuset lyckas övervintra har jag ett gäng goda sorter där som jag kan flytta över till varmbänken också.

Basilika har jag sått tre sorter av i pluggar, en med citronsmak, en med enorma blad och en lila sort. Betor sår jag både gula och röda, medan övriga grönsaker bara odlas i en sort.

Jag sår gärna grönsakerna tätt i den aktuella raden, eller till och med i små kluster. Det ger mycket av småbladen att klippa ner flera gånger. Jag ska visa mer när jag väl sår bädden.

 

Morötter fina i varmbänk - men inte i år
Jag tycker egentligen att det är underbart med sommarmorötter i varmbänk! De växer i raketfart och ger skörd här redan i maj. Dessutom är de lätta att klämma in mellan raderna av bladgrönt eftersom det då blir varannan rad rot, varannan rad blad och det är ett fint sätt att utnyttja ytan i bänken. Men i år när varmbänken läggs i tunnelväxthuset vill jag inte ha så många grönsaker som behöver stå längre än maj - jag vill ju kunna sätta ut annat när det börjar bli varmt. Bladgrönsakerna är det ingen panik med för de är så lätta att gräva upp och flytta till annan plats, på friland till exempel, men morötterna ska liksom stå där de står. Istället kommer jag att göra en sådd av sommarmorötter på annan plats i tunneln på ett sånt sätt att jag lätt kan klämma ner plantor i rader mellan morötterna.

 

Morötter skördade i varmbänk.

Sommarmorötter växer snabbt, till skillnad från höst- och vintermorötter, och passar jättefint i varmbänk. Ett tips är att bredså fröna för att få mycket att skörda under lång tid genom att morötterna hela tiden gallringsskördas.

 

Nyskördad illgrön piplök ligger på en stenmur.

Piplök 'Evergreen' växer snabbt och är fin att ha i varmbänken.

 

När varmbänken börjar ge skörd i mars är det ganska tomt på grönt på friland, utöver vitlöksblast. Men redan i april kan vi komplettera salladerna med till exempel perenna löksorter och få helt nya smakupplevelser. För den som har plats är annars salladslök eller snabbväxande piplök en höjdare i varmbänken eftersom den lätt kan sås tätt inpå andra grönsaker då den växer på höjden, till skillnad från rädisor, sallat, spenat och annat.

De flesta grönsaker till varmbänken sår jag direkt på plats, men portulak, dill, en sorts sallat och basilika har jag och barnen sått redan nu.
/Sara Bäckmo

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46474" yos yod yot ]

 

11. januari 2016