Grönsaker i kluster ger mer att skörda - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Grönsaker i kluster ger mer att skörda

När grönsakerna växer i grupp får jag mer att skörda. Att odla grönsaker i kluster ger mer mat. Här är några grönsakerna jag sår i kluster.

Salladslök i kluster

Här är gul salladslök, som såtts i kluster och sedan planterats ut i landet i kluster med.

 

Jag föredrar att så flera grönsaker i små kluster, snarare än ett och ett. Den sammantagna skörden för ytan som en enstaka planta skulle gett blir mycket större på det sättet.

På bilden ovan växer vanlig salladslök. Den är utmärkt att så i grupper om 3-5 frön, på friland eller i små krukor eller brätten för att sedan plantera ut. När jag skördar plockar jag helt enkelt upp ett knippe lök, istället för att plocka enskilda lökar ur raden, eller väljer att lyfta upp den största löken och låter de andra växa ett tag till.

När grönsaker växer i kluster blir det ofta lite olika storlekar på grönsakerna. Det gör mig inget, jag är inte ute efter enhetliga grönsaker enligt standardmått.

Här är några grönsaker som gör sig fint i kluster:

 

Lök - purjolök, salladslök, gräslök, avlång gul och röd lök och kinesisk salladslök blir fin genom att så i kluster. Löken planteras också ut i grupp och kan skördas i grupp. Här kan du se hur jag enkelt skördar gräslök i fina knippen. 

Palsternacka - sås gärna i grupper som sedan inte gallras då de växer. Rötterna blir något mindre än då de växer enskilt, vilket kan vara behändigt och dessutom lite mer primör-aktigt. Läs mer om palsternackor här.

Rödbetor - ett rödbetsfrö innehåller flera frön som gror ungefär samtidigt. Genom att inte gallra bort alla plantor utom ett per frö, växer rödbetorna fint till en hel grupp betor att skörda. Gäller också till exempel gulbeta och polkabeta.

Bondböna - en metod att så bondböna är att göra det i grupp om tre till fem frön i varje grop.

Brytbönor - bönor som gror är hett eftertraktade av till exempel fåglar. Av vännerna Birger och Maria har jag lärt mig att så två bönor i varje grop, då blir det inga hål i raden av bönor. Bönorna klarar fint att växa två i varje grop.

Dill - Enkelt att så en liten grupp frön i en plugg och sätta ut och själva bunten av dill som skördas står på ett och samma ställe redan.

 

Läs mer: Lyckas med sådd av kryddor

 

Det är förstås extra bra om jorden är fullmatad med näring när fler grönsaker trängs på den sammanlagda ytan. Jag gödslar min jord kontinuerligt under säsongen genom täckodlingen och odlingslådor matas med Bokashi-kompost varje gång jag byter gröda.
/Sara Bäckmo

 

28. januari 2015