Grönsaker jag inte sår tidigt inomhus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Grönsaker jag inte sår tidigt inomhus

Under åren har jag lärt mig att undvika tidig sådd av vissa grönsaker inomhus. Anledningarna är flera. Här listar jag grönsaker jag INTE förodlar inne på vintern.

Små majsplantor i ett litet tråg.

Majs hör till grönsaker jag aldrig skulle starta inomhus under vintern. De växer snabb och tycker inte om omplantering. Jag sår dem istället i maj, cirka två veckor innan utplantering.

 

I ett tidigare blogginlägg berättade jag om några grönsaker jag gärna startar tidigt inomhus på vintern. Jag odlar dem från frö och driver upp plantor, som sedan sätts på växtplatsen utomhus. Detta görs för att växterna har lång utvecklingstid och/eller för att jag får skörd tidigt. Läs mer om det i länken nedan.

 

Läs mer: Grönsaker jag förodlar tidigt

 

Lika bra som det kan vara att få inspiration om vad man kan göra i sin odling, kan det vara att få kunskap om sånt som inte är värt att satsa på. Detta är förstås relativt och skiljer sig från person till person, men kanske har du ändå nytta av att veta något om vad jag absolut inte förodlar inomhus väldigt tidigt på året? Så, här kommer en lista.

 

  • baljväxter
  • gurkväxter
  • majs
  • bladgrönsaker
  • rödbetor och andra rotsaker (ej rotselleri)
  • asiatisk kål

 

Läs vidare om varför jag undviker dessa i min förodling på vintern, alltså december-februari.

 

Baljväxter

För att få rimlig skörd av bönor och ärter i trädgården behöver vi odla ganska mycket, eftersom varje planta inte ger så stor skörd att det räcker särskilt länge. Baljväxter har kort utvecklingstid. Om vi börjar odla dem inomhus tidigt på året, dessutom så många som vi behöver för att täcka sommarens behov, står vi snart utan plats till annat. Fröerna gror snabbt och växer tidigt upp till stora och svårhanterliga plantor inomhus. Lägg där till att de behöver extra ljus för att växa bra och lätt drabbas av ohyra.

Baljväxter förodlas bäst senare på säsongen. Jag startar sådd av sockerärter och bondbönor på friland i mars-april. Övriga förodlas i växthus från maj och från direktsådd på friland i juni.

Varje år odlar jag dock ett mindre gäng (under tio) plantor av lågväxande brytböna från sådd inomhus i mars. Dessa planteras ut i växthus i april-början av maj och ger då tidig skörd i maj-juni.

Bönor är mycket känsliga för frost och kan ej sättas ut i landet eller i växthus om det blir platsbrist inomhus på vintern.

 

Läs mer: Odla alla baljväxter din familj behöver

 

 

Gurkväxter

Vanliga gurkväxter vi odlar i trädgården är gurka, squash, pumpa och melon. Precis som baljväxterna gror gurkväxter snabbt och växer superfort, särskilt inomhus där det är varmt och härligt. En skillnad från baljväxterna är dock att gurkväxterna blir ännu större! Förutom stor bladmassa och många rankor behöver gurkväxter också stora krukor, eftersom de kräver mycket näring i jorden. Det blir svårt att odla dem på bra sätt så att de håller sig friska. Ytterligare en svårighet är att just gurkväxter mycket lätt drabbas av trips och spinn - ohyra som ofta sprids i inomhusodling. Gurkväxterna är känsliga och stryker lätt med vid angrepp.

Av dessa anledningar är det ingen bra idé att starta gurkväxter tidigt inomhus, det blir bara problem.

Med något undantag startar jag alla mina gurkväxter utomhus i växthus i maj. Alternativt inomhus på varm plats i maj. Gurkväxter behöver rejält uppvärmd jord för att gro bra och kan gro betydligt sämre om de sås på kall plats.

 

Läs mer: Gurka - från sådd till skörd

 

 

Majs

Majs hör också till växterna som gror ganska snabbt och på kort tid bildar en stor planta. Dessvärre gillar inte majs att bli omplanterad. Ibland lyckas det, men rätt ofta inte. Om du odlar majs inomhus tidigt på året är det stor risk att plantorna dör, då det är svårt att tillgodose dess behov av ljus, näring och bra växtplats. Sådden blir oftast väldigt fin, men problemen uppstår senare, då många plantor till synes utan anledning tok-dör inom kort tid.

Jag odlar majs från sådd cirka två veckor innan förväntad utplantering i frostfri jord. Sådden görs oftast i växthus, eller inomhus i fönstret, i mitten av maj.

 

Läs mer: Mina bästa tips för att odla majs

 

Bladgrönsaker

Spenat, sallat, mangold och liknande brukar jag inte ödsla tid på att dra upp plantor av inomhus tidigt på året, för att senare sätta ut i landet. Undantaget är om jag ska ha plantor till varmbänk, eller om jag har en specifik inomhusodling för skörd inomhus under vintern.

Vissa bladgrönsaker är riktigt tåliga för kyla - men bara om de fått vänja sig vid den. Plantor som drivs upp i skyddad miljö inomhus är inte alls vana vid kyla och kan inte sättas ut så tidigt utomhus. Dessutom riskerar till exempel mangold att gå i blom alldeles för tidigt om den utsätts för en köldknäpp. Och spenat tycker jag är dundersvår att lyckas med inomhus. Den växer inte så bra under växtbelysning eftersom det är en kortdagsväxt, som lätt går i blom om det är för mycket ljus.

Jag odlar mina bladgrönsaker från vintersådd eller sådd i växthus på våren. Vintersådd av spenat och sallat i växthus ger skörd tidigt och övervintrade bladgrönsaker hinner ofta ge skörd innan dess.

 

Läs mer: Så spenat på vintern

 

 

Rödbetor, morot, palsternacka

Rödbetor är visserligen en av få rotgrönsaker som kan förodlas, men det är klurigt att så den inomhus tidigt. Plantorna växer ganska fort och om sådden görs tidigt behöver rödbetorna sättas ut i landet när det fortfarande är kallt ute. Just rödbetor går lätt i blom om de utsätts för kyla och därmed bildas inga rödbetor. Om de ska odlas inomhus är det värdefull yta som försvinner och jag tycker inte att det är värt det.

Rödbetor sår jag i växthuset från april-maj. Eventuellt har jag några övervintrade plantor eller några enstaka tidiga plantor som jag odlar för att skörda blad.

Morot, palsternacka, svartrot, haverrot och en del andra rotsaker förodlas ej. De har mycket ömtåliga rotsystem som sälla klarar en omplantering och utplantering utan att rottrådar skadas. Skador hämmar utvecklingen av rötterna, vilket ger korta och deformerade rötter.

Så istället dessa rotsaker direkt i jorden på växtplatsen när jorden är tinad.

 

Läs mer: Odla rödbetor i pluggbrätte

 

 

Asiatisk kål

Pak choi, kailaan, salladskål, mizuna och andra snabbväxande kålsorter klumpas ofta ihop som asiatiska kålväxter. Det finns många fler. Dessa utmärker sig genom att vara väldigt snabbväxande, men också för att de trivs bäst under korta dagar. Om dagarna är långa - ljusa och varma - går växten lätt i blom. Om de odlas inomhus redan på vintern blir de stora, drabbas lätt av angrepp och går lätt i blom - innan de hunnit sättas ut på växtplatsen. Dessa växter tycker jag är bättre att så senare på våren, en kort tid innan de kan planteras ut i landen eller till ett växthus. Generellt går de lätt i blom också vid vårsådd, men då de växer bättre utomhus hinner det ofta bli en skörd innan det sker.

Jag sår asiatisk kål i mars, ibland inomhus men oftare i växthus, och sätter ut på växtplatsen i april för skörd i maj-juni.

 

Läs mer: Tips för att odla pak choi i pallkragar

 

Delad pak choi

Superläcker pak choi blir så här fin då den odlas från sådd tidig vår och utplanterad i pallkrage i tunnelväxthus. Skörd i maj. Foto: Ida Sjöö.

 

Tips: Bli medlem på sarabackmo.se och följ min trädgård dag för dag

 

Alla regler är till för att brytas, sägs det. Men efter ett tag lär man sig lite vad som funkar i den egna rutinen och vardagen som odlingen är en del av. Jag experimenterar en hel del i min odling, men har också en del punkter som jag inte ruckar på i onödan. Av de viktigaste grönsakerna försöker jag att inte chansa onödigt mycket. Det innebär att jag till största del låter bli att så ovanstående, men om jag känner för att testa något nytt gärna experimenterar med en mindre mängd plantor.

Lycka till med dina sådder! Nu vet du vilka du kan undvika.
/Sara Bäckmo

 

16. december 2021