01. mars 2015

Grönsaker överallt - då blir vi mätta

Ett enkelt kom-i-håg för att kunna odla mycket mat är att det ska växa överallt hela tiden. Så länge det är möjligt.

Kallbänk

En av kallbänkarna, april 2014.

Ett enkelt kom-i-håg för att kunna odla mycket mat är att det ska växa överallt hela tiden. Så länge det är möjligt. Det är en tumregel jag håller på. Så länge det är grönt eller på väg att bli grönt på alla ytor vet jag att vi har gott om god mat både nu och sen.

Tidigt på våren kan jag förstås inte så allt på en gång, då blir nämligen allt skördeklart samtidigt och jag förlorar poängen med trädgårdsskafferiets långa säsong. Men på många ytor kan jag så en första mycket tidig sådd, innan jag sedan ersätter med annat. Extra tidig är både sådd och skörd i kallbänkar, alltså odlingslådor som är täckta med lock.

Grönsaker som passar att så tidigt för en förstaskörd är till exempel spenat, rucola, sallat, dill, rädisa, sommarmorot, vitlök (för blastens skull) och majrova.

Spenat, dill och vitlök har den fördelen att de går att lagra, därför är de toppen att så mycket av. Det som inte går att lagra lika lätt sår jag mindre omgångar av och upprepar sådden vid flera tillfällen istället. Tänk på att mycket av det som växer tidigt på våren ger värdefull blast som kan användas i till exempel grönsakssalt (recept nedan).

Nästa vecka börjar jag att förbereda så smått för att så på friland. Jag har provat mig fram till vilka ytor som är bäst att använda för de tidiga sådderna. Jag har ju en fyraårig växtföljd som styr hur grönsakerna sås och planteras och i förhållande till den är vissa ytor bättre och sämre till förstasådder.

Jag gör inga av de tidiga sådderna i det kvarter där bondbönor och sockerärter ska växa. De sås tidigt. Jag gör heller inga förstasådder på den plats som är avsedd för rotsaker. Dessa sår jag ju under våren då tillfälle finns och då behöver ytan vara ledig. Inte heller är ytan där potatis ska sättas vidare bra att använda till förstasådderna. Redan i början av april sätter jag ut potatis och då behöver ytan vara tillgänglig.

Däremot är det kanon att kunna använda delar av kållandet (en rad eller kvadrat som sås eller planteras senare under säsongen), tomatbädden, gurkbädden eller andra delar av köksträdgården som jag vet kommer att planteras senare.

Jag räknar med att de första sådderna spenat, rucola och rädisa håller platsen upptagen i 4-10 veckor. Sommarmorötterna brukar vara skördeklara efter 12 veckor ungefär. Det gör det lätt att räkna ut var jag kan så saker och ting. Självklart tar jag hänsyn till min växtföljd och håller strikt ordning på var grönsakerna planteras för att minimera risk för sjukdomar i jorden.

Försådder

Försådder i odlingstunneln. Maj, 2014.

Utöver att så grönsaker på friland under våren sår jag mängder i små tråg och brätten för att kunna plantera ut så fort det finns en yta ledig. Det ska växa överallt, hela tiden. Då är vi, och blir vi, mätta och belåtna.
/Sara Bäckmo

Läs också gärna:
Tre skördar ur en och samma odlingsbädd
Samodla grönsakerna för att få större skörd
Grönsaker i kluster ger mer att skörda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *