Grönsakssoppa med vitlöksräkor
Det här är en jättegod grönsakssoppa som påminner om fisksoppa, men som inte innehåller minsta lilla firre. Läckra grönsaker från trädgården ger smak och mättnad.
Soppor på längden och tvären är förstås fin trädgårdsmat. Både grönsaker och blast, stjälkar och blad från landen används. Allt för ofta blir de goda sopporna engångsföreteelser eftersom jag glömmer bort vad jag haft i. Men den här soppan antecknade jag redan efter provsmakningen eftersom jag anade smaksuccé.
Du behöver:
0,5 kålrot
3 potatisar
1 bifftomat
6 vitlöksklyftor
3 stora salladslökar
2 stjälkar selleri
4 dl vatten
fiskfond (jag kokar den på fiskskrov men det går lika bra med köpt)
1 näve brytbönor
grönsakssalt
smör
2 dl skalade räkor
3 vitlöksklyftor
Gör så här:
Hacka löken och skär alla grönsakerna i små tärningar eller bitar.
Fräs allt i en gryta med lite smör.
Tillsätt vatten, fiskfond och salt och låt koka tills alla grönsakerna är smaskigt mjuka.
Stek en kort stund räkor och riven vitlök på hög värme.
Ös upp soppa i tallrikar och toppa med de vitlöksfrästa räkorna. Servera med bröd och ost och gärna en massa hackad dill.
/Sara Bäckmo

Soppan får klassisk fisksoppesmak av tomat och tunt skivade stjälkar av selleri.

Räkorna piffar till middagen men kan förstås uteslutas eller ersättas med till exempel svamp.

Nybakade scones med mängder av grönt på gör middagen med soppa extra god.
Nä nu får du säga till dom på Land igen. Jag har beställt prenumeration på dina klipp men nu får jag flera om dagen av samma klipp om och om igen. Det är djupbädden och fisksoppan som inte när någon fisksoppa (verkar god i alla fall) om och om igen!
Hälsningar en Inger Härjerud (det finns två!)
Jag är jätteledsen för det Inger! Har själv fått 25 mail om senast uppladdade klippet sedan i lördags. Tekniken är inte med oss, men Land är informerade. Tack. Hälsningar Sara
Menar du att du får flera mail om att nya inlägg på bloggen publicerats också? Har du fått det tidigare med? Hälsningar Sara