Här är mitt förråd av bönor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Här är mitt förråd av bönor

Va, har du bönorna bara sådär i påsar? Ja det har jag. Bönor torkas och lagras i rumstemperatur - helt perfekt. Här skriver jag mer om en av de allra enklaste skördarna att ta hand om.

Torkade bönor i sin torra balja, i en papperspåse

Vackra borlottobönor har torkat i sitt hölje, men ännu inte spritats.

 

Jag delade en bild på Instagram för ett tag sedan och massa människor hörde av sig med frågor om den förvånande förvaringen. Har du de verkligen bara i påsar sådär?

Ja, det ser ju inte klokt ut egentligen. Men det är ju ingen annan än jag som använder arbetsrummet och mig stör det inte att ett hörn belamras av bönor. So what. Det här är min förvaring av förra årets skörd.

Det finns ett inlägg här på bloggen där jag beskriver hur bönor och torkärter förvaras på bästa vis efter skörden. Kika gärna här: Lätt att långlagra bönor och ärter.

 

Påsar med torkade baljväxter

I ett hörn i arbetsrummet står påsar med bland annat: borlottobönor, bruna bönor, cannelinobönor, yin yang och spritärt.

 

Ibland är enklaste bäst

Och faktiskt behöver det inte vara mer komplicerat än så här. Visst är det på alla sätt tjusigare med bönor som pillats ur baljorna och lagts i glasburkar på en skafferihylla. Men när tiden är knapp gör det inget om de blir kvar här i påsarna, så länge ingen mus bestämmer sig för att göra ett besök. Förra vintern kalasade mössen på nästan alla mina torkade bondbönor som stod i en back på arbetsrumsgolvet.

Torkade bönor och ärter funkar alltså utmärkt att förvara i papperspåsar, torrt i rumstemperatur. När vi ska laga något och behöver bönor går jag och hämtar en påse och sen får vi tillbringa en stund med att pilla bönorna, barnen och jag. Det är helt okej.

 

Torkade baljor liger i en brun papperspåse.

Det här är en utmärkt god böna, som är liten och grön i färgen. Dessvärre har jag glömt namnet!

 

Förra året var ett riktigt bra år för bönor och skörden blev stor. Mycket ligger kvar i påsarna än, så jag kommer inte att behöva odla fullt lika mycket bönor att torka i år. Det säger jag nu i alla fall. Men jag har ännu inte sått årets bönor och jag vet att det kommer att klia i fingrarna när det väl är dags. Bönor är ju så värdefulla i odlingen, så det går ju inte att odla för mycket egentligen.
/Sara Bäckmo

06. maj 2017

5 svar till “Här är mitt förråd av bönor”

 1. Gunilla Lundh skriver:

  Den lilla gröna bönan påminner om en böna jag odlade för många år sen. Tror att den hette Chevrier vert. Googlade på den och Impecta har haft den. Har visst utgått ut sortimentet så spara utsäde vet ja 🙂

 2. Annica skriver:

  Ååå Sara... jag älskar att allting inte är så där prydligt och perfekt hemma hos dig! I år ska jag också odla kokbönor. Förut har jag bara haft brytbönor.

 3. Elsa skriver:

  Smart och vackert! Om man har plats över som sagt.

 4. Eric skriver:

  Jag vet inte om det är något som bara funkar att göra här, men jag förvarade bondbönorna...utomhus! I trädgårdslandet. Jag struntade helt enkelt i att sköda eller göra något av dem alls. Bara att pilla ur skidorna på vårvintern och placera i jorden där man vill ha dem. Situational or genious?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jättebra! För de flesta så torkar dock baljorna upp, spricker och släpper ut fröerna på backen okontrollerat. Risk att förlora utsäde eller mat då. Alla hittar sin variant =) /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *