Har din tunnel rasat under snö?

De säger att tunnelväxthus är kass för att de rasar under snö. Är det verkligen så? Hjälp mig att svara på en enkät för att reda ut hur det ligger till.

Tunnelväxthus sett innifrån.

Ett av mina två tunnelväxthus. Ett arton kvadratmeter stort växthus från E-bay, som kompletterats med ny växthusplast och dörrar i var ände.

Det finns många fördelar med att odla i det som kallas för ett tunnelväxthus. Det viktigaste för mig var att tunnlarna är relativt enkla att sätta upp, jämfört med ett vanligt glasväxhus. Därtill är tunnlarna billigare än stora glasväxthus, kan sättas upp på ojämn mark, har ett något mildare klimat under vintern och kan någorlunda enkelt lagas om plasten går sönder. Så ja, jag har väldigt stor nytta av mina tunnelväxthus. I odlingszon 3.

Jag har stor glädje av mina tunnlar under hela året, kanske framförallt på vintern faktiskt. Läs mer om det i inlägget Men så skaffa en tunnel!.

 

Enkel enkät
Då och då hör jag väldigt kritiska röster mot tunnelväxthus, som menar att konstruktionerna är dömda att krascha i vinterväder. Särskilt hårt dundrar en del odlare i norr.

Detta vill jag gärna kommentera i ett mer genomarbetat inlägg så småningom. Men för att få en uppfattning om hur det ser ut bland tunnelodlare i landet har jag bett om hjälp med en enkel undersökning på Skillnadens Facebook-sida. Om du ännu inte svarat kan du göra det här nedan innan omröstningen stängs ner på tisdag.

Det jag vill veta är om ditt tunnelväxthus någon gång har rasat under snö. Observera att frågan inte gäller dig som har tunnel som blåst sönder eller kraschat av regn eller andra orsaker.

Omröstningen hittas också överst på Skillnadens Facebooksida till och med tisdag.

Facebooks enkät-funktion tillåter endast två alternativ i frågor likt den ovan, därför finns inte fler svarsalternativ med. Som komplement vill jag därför gärna att du lämnar en kommentar, både till svar som rör tunnlar som kraschat och de som inte gjort det. Skriv gärna i vilken odlingszon du odlar i landet samt något om omständigheterna.

Tack för att du vill vara med och svara!
/Sara Bäckmo

29. april 2018

3 svar till “Har din tunnel rasat under snö?”

 1. Kick Rosendahl skriver:

  Odlingszon4 Fagersta :Vinter 2016/2017 överlevde tunneln pga jag var noga att ruska av all snö.Sommaren 2017 slog hagel ut plastbitarna i den gröna armeringen.
  Vintern som gick kom alltför mycket snö för snabbt i februari och alu-stommen vek sig under tyngden.Håller på och funderar på hur jag ska förstärka den. Just nu odlas utan tunnel.

 2. Kick Rosendahl skriver:

  Tunnel köpt via Amazon (engelsk), den typ du skrivit om i början av ditt odlade.

 3. Camilla Rosenberg skriver:

  Hej jag bor på Åland, och tunneln rasade av blåst kombinerat med blöt snö som kom under natten, andra vintern den var uppe. Vi kommer att slå ner trästolpar som vi fäster armerings matta i och växthusplast över det på samma plats, så vipps så har jag en ny tunnel.
  Soliga hälsningar
  Camilla Rosenberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *