09. maj 2014

Har du satt din sista potats?

Blommande potatis i slutet av augusti 2013.

Jag har tre kilo sättpotatis liggandes i kylen som väntar på att åka i jorden först i juli-augusti. På så sätt får jag fin höstskörd av nypotatis.

Bilden föreställer potatis som sattes i juli 2013. I slutet av augusti blommade den och gav potatislandet nytt liv.

Det finns en föreställning om att all potatis ska sättas under våren. Men jag har med gott resultat provat sätta potatis under sommaren och fått jättefin skörd mitt i höstrusket.

Köp gärna några kilo extra av sommarpotatisen och prova! Lagra några månader i kylen och prova att sätta. Viktigt att tänka på är att potatisen behöver drygt tre månader på sig för att växa till, bor du i norra delarna av landet kan du inte sätta för sent under sommaren.

Allt eftersom jag skördar min tidiga potatis fyller jag raderna med ny sättpotatis. Rad efter rad. På så sätt ger delar av potatislandet två skördar. 

Jag är noga med att vattna ordentligt i raden där jag sätter potatisarna eftersom sommaren kan vara varm och om jag har otur blir marken för torr. Men genom att vattna ordentligt, kupa jorden och sedan täcka åsen ordentligt med organiskt material ger jag knölarna bästa möjliga förutsättningar. 

Sorterna jag har liggandes i kylen i väntan på sommarplantering är supertidiga 'Orla' och vår absoluta favorit 'Amandine', en sommarpotatis. 

Vad har du för potatisfavoriter? Och varför är just de favoriter?
Trevlig helg!
/Sara Bäckmo

4 svar till “Har du satt din sista potats?”

 1. Annies Enkla skriver:

  Mandelpotatis är en favorit hos oss! Supergod att äta "i bare", alltså utan tillbehör. Ungsrostade med lite olivolja och flingsalt. Mums!

 2. Anneli skriver:

  Jag älskar också mandelpotatis som min farmor alltid odlade i Tornedalen. Vi barnbarn fick de första jättesmå potatisarna som var lika stora som bondbönor. Hon gjorde "dopp i kopp" till oss. Smälter smör och finhackar gul lök blanda i en kopp och mosa mandelpotatisen i koppen med en gaffel. Mums!
  Mvh Anneli

 3. Anonymous skriver:

  Fast mandel är så strulig att koka ända fram till jul, typ... Vi har gått över till Asterix som jag, här hos oss, upplever som tidig... sen mååååste jag ha lite blå kongo, den är så himla snygg i potatissallad... (en på vinäger, inte med "kladd") den blir så fint violett när vinägern kommer på!
  Maria K.

 4. Malin skriver:

  Åh, vilket fantastiskt tips! Jag satte potatis igår (lite sent, men har regnat så och jag har inte haft tid). Mitt land är inte så stort och jag fick en hel del över, som jag inte visste vad jag skulle göra av. Nu vet jag - tack! Hälsningar Malin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *