Kål från sådd till skörd - hela serien

'Early Jersey Wakefield' levererade perfekta kålhuvuden i år - tre månader från sådd till skörd i mitt tunnelväxthus. Se allt om kålen här och inspireras till en liknande sådd av spetskål i ditt växthus eller tunnelväxthus.

Ett vackert, sprött huvud av spetskål växer i fint morgonljus i växthustunneln.

Den snabbväxande spetskålen 'Early Jersey Wakefield' - färdig att skörda i maj.

 

 

Tänka sig! Fastän vi precis bara är i början av juni så har vi redan hunnit äta åtta kålhuvuden som odlats från frö under året. Plus ett tiotal huvuden av salladskål. Min tidiga odling av kål är värdefull i köket. Kål ger mycket mat, både färsk och tillagad.

Kål är inte särskilt svår att odla egentligen. Det gäller bara att få kläm på hur plantorna vill ha det och hur de skyddas från ohyra. Dessvärre är det ju fler än människor som gillar kål.

 

Bild på en kruka med flera små kålplantor i.

I februari planterades kålen om en första gång. Plantorna delades till var sin kruka.

 

Bild på en vacker kålplanta med stora blad.

Efter ytterligare en omskolning sattes kålen ut på växtplatsen i tunneln i april.

 

Det viktigaste att komma ihåg med kål är:

 • Små plantor tycker inte om att växa i blöt jord, då ruttnar de. Läs mer i inlägget: Så lyckas jag med kålsådden.
 • De älskar näringsrik jord! Utan gödning protesterar de genom att sluta växa eller växa mycket dåligt.
 • Kålmal, kålfjäril och kålfluga lägger larver på växten eller i jorden runt rötterna. Larverna äter upp kålen. Vill du vara någorlunda säker på att behålla plantorna själv - skydda kålen med nät.

Den allra första kålen som jag odlar i tunnelväxthus täcker jag inte med nät. Den skördas så snabbt att skadedjur, sniglar ej medräknat, inte hinner göra någon skada. På friland väljer jag ibland att odla utan nät också, men då är jag alltid beredd på riskerna.

 

Bild på planteringen av kål i tunnelväxthuset, med stora frodiga gröna plantor.

Fem veckor efter utplantering har plantorna blivit skördeklara, ungefär tre månader efter sådd.

 

På sommaren odlar jag inte kålhuvuden i tunnelväxthuset. Det är för varmt och plantorna går lätt i blom då de blir stressade av värmen. Däremot brukar jag odla några plantor broccoli för tidig skörd. I slutet av sommaren sätter jag ut mer kål för vinterodlingen och på senhösten går det fint att flytta in några plantor från frilandsodlingen.

Nedan kan du se hela min serie om att odla kål, från sådd till skörd. Där finns konkreta tips om sådd som är användbara på alla typer av kål. Jag berättar också hur jag gödslar, planterar om och sköter plantorna i största allmänhet. Serien består av fem delar.

 

 

 

 

 

 

 

Du som hänger med kanske saknar den lilla krukan med vintersådd kål, som gjordes i del ett och sedan fick stå i tunnelväxthuset. Vad hände med den? Ingenting, dessvärre. Den grodde inte. Bättre lycka nästa år.

Vill du läsa mer om kål tipsar jag om min guide Odla underbar kål. Artikeln är en de av mitt medlemsmaterial. Du som ännu inte är medlem kan köpa artikeln för 15 kronor. Vill du bli medlem på min sajt och läsa alla artiklar jag skriver på Nordens största trädgårdsblogg? Läs om medlemskapet här.
/Sara Bäckmo

07. juni 2018

8 svar till “Kål från sådd till skörd - hela serien”

 1. Sarah skriver:

  Tack för att du delar med dig av all din fantastiska kunskap och framför allt tack för att du berättar "varför" kålen ska planteras som den ska och inte. Så intressant!

 2. […] hur jag odlar kål från sådd till skörd, i fem delar. Här kan du läsa mer och titta på den: Kål från sådd till skörd - hela serien. Tipsar också om att använda sökfunktionen på sajten (förstoringsglaset längst upp till […]

 3. […] äntligen få äta mig nöjd på kål! Lägligt nog spelade Sara in en hel videoserie i år om att odla kål, från sådd till skörd. Den tittade jag noga, noga på. Noggrannheten blev faktiskt min viktigaste medhjälpare och jag […]

 4. […] Kål från sådd till skörd Så lyckas jag med kålsådden Varför blir kålen ranglig? Odla underbar kål Nät över kålen ger färre larver […]

 5. […] Se mer: Kål från sådd till skörd […]

 6. Yael skriver:

  Kul att se. Planterade massa blomkål en i varje kruka men medans tomat, kronärtskocka och squash har växt så de knakar så stannade blomkålen och la sig ner. Så nu blir de ett försök till med dessa tips 🙂

 7. […] Läs mer: Kål - från sådd till skörd  […]

 8. Kerstin Wretman skriver:

  Om jag skulle ha kål ute i januari/februari så fryser den väl sönder!? Kan ju ha neråt -25 grader! Hur kallt har du haft det som kallast och kålen har klarat sig? Hade grön-& svartkål i november men tyvärr så åt rådjuren upp de!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *