10. februari 2021

Hemodlade morötter mitt i vintern

Mina fina vintermorötter väckte frågor när jag delade gårdagens "skörd" ur stukan. Här svarar jag på era frågor om vintermorötter och ger tips om odling, skörd och lagring.

Det här är en del av skörden jag plockade upp ur landen oktober 2020.

 

Det är nu, mitt i vintern, som belöningen för vårens slit med sådderna är som störst. Alla snigel-as kan slänga sig i väggen. Jag vann! Jag har hur mycket morötter som helst lagrade och ingen rotsak smakar så härligt gott som färska rivna morötter mitt i vintern. Den ultimata självförsörjargrönsaken är vintermorot. Lägg det på minnet.

 

Läs mer: Sommarmorötter eller vintermorötter

 

Ni var flera som hajade till inför min lunchuppdatering på Instagram här om dagen, då jag hämtade morötter i stukan i växthuset (läs mer om stukan i länken ovan). Vad heter sorten? När sådde du dem? Här har jag samlat frågor och svar om vintermorötter. Dessvärre har jag inte hunnit ta några nya bilder på stukan idag, eftersom det varit fullt ös med studiedag och skridskoåkning i olika omgångar. Jag ska snart göra en video och visa hur det ser ut. Tills vidare får du hålla till godo med skördebilder från i oktober. Glöm inte att kika i länkarna jag föreslår också, för att se mer om hur odling och skörd gått till.

Innan jag svarar på era frågor kommer först en kort uppdatering om de olika morötterna vi kan odla i våra trädgårdar. I Sverige kan vi välja mellan att köpa frö till sommarmorötter och vintermorötter. De är ju morötter båda två, men odlas med lite olika användning. Som riktlinje kan du tänka att sommarmorötter odlas för tidig skörd och att vintermorötterna odlas för sen skörd. Det är stor idé att se sorterna som två olika typer av morot, eftersom de har egenskaper som är så värdefulla vid olika tider på året.

 

 


Vilken sort har du odlat?

Våren 2020 sådde jag vintermorötter tre gånger, dessvärre. En vintersådd, av London-torg-variant, som sniglarna åt upp på våren. Då sådde jag nytt av Rothild och Autumn King, som sniglarna också decimerade. Sedan sådde jag ännu en gång, mer Rothild och Autumn King igen. Förra årets skörd är alltså en mix av flera sorter. Jag älskar Rothild och Autumn King, som ger rejält långa och stora morötter, inte så konformade och breda som London-torg-sorterna. Alla sorter i bädden är just vintermorötter. Sommarmorötterna odlar jag separat och skördar under senvår, sommar och höst.

 

När sådde du vintermorötterna?

Första sådden gjordes under vintern när landen tinat efter frost. Minns ej exakt när. Jag kompletterade sedan sådderna i april och kanske till och med början av maj. Så sen sådd av vintermorot ger förhållandevis små morötter. Det är inte optimalt, men näst bästa alternativet efter att sniglarna varit framme. Bäst resultat ger att så i vintersådd eller tidig vårsådd, här i zon 3.

 

Vad är den största skillnaden mellan sommarmorot och vintermorot?

Sommarmorot växer och ger skörd snabbt. De är förhållandevis små sorter, som inte blir så bra om de står att växa länge i landet. Då riskerar de att spricka. Vintermorot har längre utvecklingstid, kan växa otroligt stora (en morot kan väga 500-800 gram) och fortfarande vara mycket fina i strukturen. Vintermorot lagras outstanding bra och kan hålla sig fräscha i svalt utrymme till sommaren efter skörd.

 

Undrar hur du klarar dig från morotsflugan? De förstör mina.

Det gör jag inte, klarar mig från morotsflugan alltså. De finns i mina morötter med, men aldrig så mycket så att skörden förstörs eller blir oanvänd. Jag är noga med att flytta morötterna i odlingen och aldrig odla på samma plats flera gånger efter varandra. Det minskar besvären ordentligt. Läs fler tips i länken nedan.

 

Läs mer: Larver i morötter - morotsfluga

 

Växer morötterna utomhus också i snö och frost?

Nej, på vintern växer morötterna inte. Det är för mörkt och för kallt . Vissa år har jag morötter kvar på en isolerad växtplats ute, men det funkar mycket bättre att lagra dem i stuka. Där störs de inte på samma sätt av snö och kyla.

 

Hur förvarar du morötterna på vintern?

Jag förvarar morötterna i det som kallas för stuka. Det är ett hål i marken där rotgrönsaker läggs på hösten och förvaras i gropen hela vintern. Läs mer om stuka och hur du gör en enkel variant själv hemma.

 

Läs mer: Lagra morötter i stuka

 

Tar du bort blasten när du lägger dem i stukan?

Ja, jag tar bort blasten efter skörden, innan jag lägger morötterna i stukan. Blasten vissnar bort och riskerar att skada rötterna om den sitter kvar. Jag brukar vrida av blasten efter skörd och använda den i täckodlingen.

 

Närbild på stor orange morot.

De största vintermorötterna väger nästan ett kilo. Mycket mat! Jag gillar de länga kraftiga rötterna bäst.

 

Hemodlade morötter mitt i vintern är guld värt! Det är en otroligt användbar grönsak i en barnfamilj. Nu när det är kallt och det inte finns så mycket grönt på friland att skörda, äter vi rivna morötter varje dag. Jag har idag gjort soppa på morötter, jag älskar att gratinera dem med ädelost och river i grytor och gratänger. Just vintermorötterna är mycket saftiga och smakrika och det är en fröjd att se de stora rötterna som jag sått, vårdat i landet, skördat och lagrat själv. Satsa på vintermorötter i din odling!

 

Läs mer: Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Om du vill ha fler tips och följa med lite mer bakom kulisserna i min odling tipsar jag dig om att bli medlem här på sarabackmo.se. Då får du tillgång till min podd (med nytt avsnitt varje vecka), kan läsa långa temaartiklar om odling och hänga med i ett härligt odlargäng i en exklusiv medlemsgrupp på Facebook. Läs om medlemskapet i länken ovan och anmäl dig. Det finns ingen bindningstid, så du får gärna prova en månad och se om du gillar't!
/Sara Bäckmo

 

 

2 svar till “Hemodlade morötter mitt i vintern”

 1. Maria Bergström skriver:

  Alltså jag är så peppad på en stuka till hösten & att göra en matkällare.
  Tror inte stukan skulle fungera i det klimat vi har nu. -20°om nätterna, 50cm snö & allt är stenhårt men dessa skulle komplettera varandra oerhört fint tillsammans.
  Håller tummarna att allt går i lås.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Stukor har använts i stora delar av landet oavsett väderlek. Om du provar kommer du nog att bli mycket förvånad över kapaciteten. Du kan isolera på bra mycket fiffigare sätt än jag gjort. Och du kan gräva djupare för att lagra dem bättre. Oavsett hur du bygger din stuka tyckeer jag det är väldigt bra att lägga grönsakerna i backar, om du till exempel gör stukan utomhus. Då kan du bara öppna den till exempel 2-3 gånger under vintern. Sök efter info i självhushållarböcker. Vi har haft -17 som lägst den här vintern och grönsakerna är jättefina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *