Hjärtans färger att matcha grönsakerna med i sommar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Hjärtans färger att matcha grönsakerna med i sommar

Grönsakerna är vackrast i sällskap med blommor. Här är förslag på tio vackra sommarblommor i rosa nyanser och grönsaker som de skulle se fina ut tillsammans med.

Zinnia

Zinnia 'Queen Red Lime' har underbara färger. Blir ca 65 cm hög och passar till exempel som sällskap till broccoli och palsternacka.

 

Dahlia

Dahlia av okänd sort med stor rosa blomma med gul mitt. Fin bland klargröna blad, som till exempel grönkål.

 

Lejongap

Lejongap 'Black Prince' blir cirka 40 centimeter hög. Den ser läcker ut när den sticker upp ur ett hav av persilja med sina mörkröda vackra blommor.

 

Roseneternell

Roseneternell 'Goliath' är så vacker när den ligger på fönsterbrädet. Men lika fin i köksträdgården. Den blir ca 50 cm hög och är en färgglad granne till  rot- och stjälkselleri.

 

Ringblomma

Alla ringblommor är inte orangea. 'Red Buff' är blekgul på ovansidan blombladen, men vackert gammelrosa på undersidan. Oemotståndlig i kvällningen då blomman stänger sig något. Fin att till exempel rama in bondbönorna med.

 

Blåklint

Blåklint 'Classic Romantic' i ljusa toner av rosa. Den blir ca 80 cm hög och är fin tillsammans med lite högre grönsaker, som kardon, kronärtskocka och sparris.

 

Luktärt

Luktärt finns flera färger och höjder. Låt dem klättra i majsen. Eller välj en låg, krypande sort som slingrar sig mellan plantorna av gräslök längs en gång.

 

Rosenskära

Rosenskära är för vacker att vara utan. Här sorten 'Double Click'. Den blir ca 80 centimeter hög och är ståtlig som sällskap till grönsaker med hög blast, som palsternacka och libbsticka.

 

Praktvädd

Praktvädd 'Magic Night' är otroligt vacker och blommar långt in i hösten. Låt den flankera den sena moroten, vars blast bildar ett grönt hav runt väddens blomstänglar. Den blir ca 80 cm hög.

 

Krasse mot ett blad av kronärtskocka

Den vackra slingerkrassen 'Purple Emperor' får blommor i rosa nyanser som passar fint mot alla typer av gröna blad. Så vacker! Slingrar sig fint mellan grönsakerna och ut längs gångarna. Och både blommor och blad är ätliga.

 

Vallmo

Ingen sommar utan vallmo. Finast då fröna spritts utan större tanke, till exempel i kållandet eller bland bönorna. Vild och vacker. På bild syns kulturarvssorten 'Flemish Antique', ca 70 cm hög.
Av Sara Bäckmo.

 

13. februari 2015