13. augusti 2014

Höst i växtföljden

I min köksträdgård har jag en fyraårig växtföljd, med gott om utrymme att då och då lyfta ut vissa växtfamiljer till övriga platser i trädgården.

I min köksträdgård har jag en fyraårig växtföljd, med gott om utrymme att då och då lyfta ut vissa växtfamiljer till övriga platser i trädgården.

Växtföljden betyder att jag har grönsaker i olika kvarter i köksträdgården, som roterar plats varje säsong. På det sättet blir det lättare för mig att ge plantorna den mängd näring de behöver. Dessutom minimerar jag risken för en del sjukdomar och angrepp som kan komma då växter odlas på en och samma plats under lång tid. 

Min växtföljd ser ut så här just nu:

År 1. Baljväxter 
År 2. Kål
År 3. Rotsaker och lök
År 4. Potatis

Nästa år odlar jag inte potatis i något av kvarteren, den ska stå på annan nybruten mark en säsong. Efter det ska jag låta potatis och rotsaker byta plats i växtföljden. Det skulle underlätta för mig både när det gäller arbete och gödning. Då behöver jag nämligen inte gräva bort de stora kålstockarna under vinter-vår för att bereda marken för sådd av de fina små rotsaksfröerna. Det är lättare att lägga ner potatisen rakt på backen mellan kålklumparna. En någotsånär grävfri odling. Som spar tid. Och arbete. 

Den nya växtföljden skulle då se ut så här:

År 1. Baljväxter
År 2. Kål
År 3. Potatis
År 4. Rotsaker

Eftersom jag täcker/gödslar alla kvarter i köksträgården lika, utom kålkvarteret som täcks betydligt mer, blir det inte sämre för varken rotsaker eller potatis att byta plats.

Min köksträdgård är stor, cirka 400 kvadratmeter odlingsbar yta just nu. Det gör det lätt för mig att undvika att odla samma gröda på samma plats år efter år. En del grönsaker får flytta utanför sina respektive kvarter av en mängd olika anledningar, men jag är noga med hur det görs för att inte odla likadant nästkommande säsong. Betor, bönor, bladgrönsaker (ej av kålfamiljen), sockerärter och lök är sånt jag är mindre noga med var de står, medan kål, morötter och potatis har bestämda platser för säsongen.

Då jag samplanterar grönsaker är jag också noga med att välja kombinationer och platser utifrån vad som växte där förra året, vad jag kan komma att vilja ha som andragröda senare under säsongen samt vad jag har för planering inför kommande säsong. Många steg att hålla ordning på. 

Nu när jag påbörjar höstplanteringar och -sådder är jag lika noga med att låta kål, potatis och morötter stå på angivna platser. Lök, sallat, betor och spenat för höstskörd och höstplantering sätter jag där det finns plats. 

Eftersom ytan ändå är begränsad ställer det lite krav på plantering under sommaren för att se till att det finns plats då det är dags att plantera ut under juli-augusti. Jag har förberett yta efter borttagna jordgubbar till exempel och den plats där vitlöken står. Nu växer där morötter, spenat och diverse kål. På annan yta kommer jag snart att rensa bort en del kål som angripits av mal och fjäril och istället plantera ut annan.

Ibland jobbar jag dock snabbare med händerna än i tanken. Tröstar mig då med att jag genom täckodlingen rustat jorden bra. Vad jag hört är att välmatad jord på nåt sätt inte är lika mottaglig för diverse obehagliga överraskningar. 

Bilden föreställer nån slags cikoria tillsammans med rödbetor på en plats där det tidigare stod bondbönor och rudbeckior. 
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *