Stäng menyn

Höstanemon - vacker på sensommaren

Höstanemon är en bedårande sensommarperenn. Blad, knoppar och blommor är som små konstverk. Vackrast i trädgården, men också underbara i vas och arrangemang.

En vacker sommarbild med rosa blommor i massor

De vackra rosa höstanemonerna blommar villigt i min trädgård.

 

Min nya trädgård ligger alldeles vid vägen som leder genom byn Kalvsvik. Så länge jag har bott i byn har vårlökarnas blomning i maj och senare de läckra höstanemonerna som pryder trädgården i juli-september varit tomtens signum. Ja, förutom berget då, som är det enda i vår by.

Köp anemoner från Skillnadens Handelsträdgård här!

När jag själv tog över huset och skapade en köksträdgård på framsidan av tomten var det flera av er som sett serien om Berghem som förälskade er i de vackra rosa blommorna. Växten heter alltså höstanemon och är en uppskattad perenn. I videon nedan ser du mer av hur den ser ut.

 

 

Fakta om höstanemon

  • Detta är en flerårig växt - perenn- som alltså växer upp på samma växtplats år efter år.
  • Den har ett mycket (allt för, skulle vissa säga) kraftigt växtsätt och där den trivs breder den ut sig rejält.
  • Blommorna är i olika rosa nyanser, beroende på sort, och det finns också vit höstanemon.
  • Höstanemoner blommar sent på sommaren och en bit in på hösten.
  • Om växten planterats soligt blir blomningen mer intensiv.
  • Både bladverk och blommor är mycket dekorativa.
  • Höstanemon passar att plantera tillsammans med andra perenner i en rabatt eller på en helt egen plats.

 

En sommarbild med planterade blommor och grönsaker omvartannat.

Sommaren 2019 var höstanemonerna en vacker font mellan grönsaksplanteringen och huset.

 

Här på Berghem växer höstanemonerna i ett skyddat hörn intill fönstret vid mitt arbetsrum och den lilla entrén på framsidan. Växterna ha spridit sig kopiöst och fanns då jag tog över fastigheten också långt ut i gräsmattan och längs övriga väggar. Rotsystemen är djupa och omfattande och de är inte lätta att bli av med.

Eftersom jag vill odla grönsaker på tomten är jag inte så intresserad av höstanemoner överallt. Jag har på våren begränsat deras framfart genom att täcka marken med tidningar, markduk och träflis. Det brukar funka bra för att kväva det mesta, men kan behöva göras på nytt en eller flera gånger om växterna trots allt växer igenom till en början.

Men förhoppningsvis behöver du inte tänka på att begränsa höstanemonerna utan sätter dem på en klok plats redan från början om du tycker de är vackra. De är underbara att njuta av och otroligt fina i somriga buketter.
/Sara Bäckmo

12. januari 2020