17. september 2015

Höstarbete att göra eller inte göra

Hösten är en underbar tid för arbete i trädgården. Det är nu grunden för nästa års odling görs, genom att förbereda odlingsyta och så nytt för skörd i vår.

Det här är höst för mig. Stora högar med växtmassa som ligger och väntar på att bli jord. Inte i en kompost utan rakt upp och ner i köksträdgården. Än finns inte den plats som behöves för att materialet ska kunna täcka bäddarna. Det växer ju fortfarande i dem.

Köksträdgården dignar av mat. På friland, i kallbänkar och tunnelväxthus står grönsaker i olika stadier av tillväxt. En del har precis såtts medan andra har stått här i närmare ett år och nu bara väntar på att skördas. De kan behöva vänta ett tag till. Min köksträdgård är ett skafferi där vi plockar saker allteftersom de behövs.

Jag tycker om att köksträdgården är så tillåtande. Helt beroende på hur orken ser ut, vädret, tillvaron med familjen eller lusten för den delen, kan jag välja hur mycket jag vill göra. Jag kan i princip förbereda varenda litet utrymme inför våren, eller bara helt låta allt stå och ta det sen. Vid tillfälle. Mina enda måsten är att så där det blivit plats ledig.

Fastän vi är mitt i september sår jag fortfarande. I kallbänkar och odlingslådor jag kan täcka med någon form av lock eller fiberväv sår jag snabbväxande rädisor, igår sådde jag spenat, jag har sått rucola och sallat. Och mängder av vintersallat. Just vintersallaten gror och blir mycket små plantor innan vintern, men de kommer att ge skörd först till våren långt innan vårsådderna tittar fram. Det är så lyxigt med egenodlad vintersallat! Ett tips är att så hela bäddar fulla och skörda innan till exempel bönor, kål eller annat sätts ut till våren.

Varje dag försöker jag ta in något och förbereda för lagring. Nästan all frösådd lök är upptagen och hängd på tork. Alla bönor plockade och lagda i korgar för att torka eller förvällda till frysen. Nu går jag på de stora plantorna av mangold för att fylla frysen inför vinterns och vårens alla pastasåser och lasagner. Persiljan flyttar jag in i tunnelväxthuset där den ska få stå under vintern. Piplök, selleriblast och annat grönt ska förberedas till grönsakssalter. Än väntar jag lite med att göra mina stora omgångar med mjölksyrade grönsaker.

Det gäller att hela tiden prioritera bland allt som ska/kan/behöver göras. Det är bra att skjuta upp en del. Jag håller koll på vädret i tiodygnsprognosen i väderappen och spanar efter kyliga temperaturer. Till dess måste jag ha fått undan på en del yta inomhus för att ha plats till saker och ting. Den lilla detaljen med.

Efterhand som saker och ting skördas blir det mycket blast och grönmassa i trädgården. Jag rensar upp några bäddar på lämplig plats och täcker med materialet inför vintern. På en gång börjar maskarna sätta i sig godsakerna och om bara några månader är det prima jord. Det blir fint och bra.

Här kan du se hur jag täcker en odlingsbädd från grunden. Funkar lika bra att göra höst som vår:

 

På dagens schema står att dokumentera kållandet till Skillnadens kanal på LandPlay samt att göra en efterlängtad tur med barnen till vår vän Ninnie på Kullen. Längtar efter att se hur hennes vackra blomsterträdgård ser ut i höstskrud och hämta inspiration till mina planteringsdagar nästa vecka.
/Sara Bäckmo

 

Sara tester:

 

10 svar till “Höstarbete att göra eller inte göra”

 1. Jill Åkerblom skriver:

  Kan man lägga växtmaterial på jorden när man har mördarsniglar i trädgården?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Jill, Det är fullt möjligt att täckodla trots att det finns mördarsniglar i trädgården. En del experter menar att det absolut inte går, men jag vet flera odlar som täckodlar FÖR att de har mördarsniglar i trädgården. Anledningen som anges brukar vara att växterna blir så mycket kraftigare, friskare och snabbväxande än om de står i bar jord. Då står de emot angrepp bättre. Jag har precis fått mördarsniglar i trädgården och planerar att fortsätta odla som jag gör nu och justera efterhand det behövs. Det kommer mer på bloggen om mördarsniglar och täckodling snart. Hälsningar Sara

 2. Elin Wigrup (som fortfarande samlar i komposthög, men täckodlar mer och mer) skriver:

  Rätta mig om jag har fel, men visst har jag tidigare läst om att du hade ett utstuderat kompostsystem för att vara självförsörjande på planteringsjord? Men nu verkar det som att nästan allt ditt gröna avfall hamnar på backen direkt (vilket såklart ger något mindre jobb). Hur tänker du kring planteringsjord idag?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Korrekt! Jag hade tio meter kompostbingar som matades och sköttes enligt konstens alla regler. Nu åker allt utom hönsströ direkt till landen och det är så mycket enklare. Men det innebär att jag går miste om jord förstås. Jag har haft en del påsjord till omplanteringar eftersom vår lanthandel hade över från förra årets och sålde billigt i våras. Nästa vår har jag en utmaning i att odla så enkelt som möjligt och då har jag tänkt skala bort en hel del försådder och omplanteringar. Då kommer jag också att ha egen jord lagrad i påsar från bäddar som grävts ur. Det är en utmaning att inte köpa jord! /Sara

 3. Charlotte skriver:

  Jag är liksom Jill nyfiken påhur du hanterar snigelproblemet när du täckodlar. Själv täckodlar jag i växthuset men har fegat i resten av trädgården pga sniglsrna. Tack för en bra och informativ blogg!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Carlotte, Här är svaret jag skrev till Jill nyss:
   Det är fullt möjligt att täckodla trots att det finns mördarsniglar i trädgården. En del experter menar att det absolut inte går, men jag vet flera odlar som täckodlar FÖR att de har mördarsniglar i trädgården. Anledningen som anges brukar vara att växterna blir så mycket kraftigare, friskare och snabbväxande än om de står i bar jord. Då står de emot angrepp bättre. Jag har precis fått mördarsniglar i trädgården och planerar att fortsätta odla som jag gör nu och justera efterhand det behövs. Det kommer mer på bloggen om mördarsniglar och täckodling snart. Hälsningar Sara

 4. Siv Svensson skriver:

  Tänkte börja med täckodling och har ett "gammalt" och ett helt nytt land.
  Hur gör jag med det "gamla" resp det nya som är uppkört på en gräsmatta, för att starta täckodlingen.
  Bor i skogen och har gott om växtmaterial att använda samt även gammal kompost och växtmaterial från övriga trädgården

 5. kajsa hedin skriver:

  Hej jag täckte mitt land ifjol höstas med växtmaterial, men maskarna hann inte med och mycket blev kvar på jorden under vintern. Det innebar att marken var täckt och att jorden tinade så mycket långsammare. Jag bor i zon 5. Alternativet är att gräva ner det i jorden, mycket jobb förståss.... har du någon annan ide´?
  Hur grundgödslar du din jord?Jag antar att du skrivit om det någonstans men jag hittar det inte. Det räcker väl inte att "bara" täckodla ur näringsynpunkt?
  tack för din inspiration och generositet med kunskaper och ideér!!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej!
   Jag gödslar inte min jord med något annat än täckodling. Det räcker, om det läggs på tillräckligt mycket material. Är du osäker de första säsongerna kan du vattna med till exempel nässelvatten.

   Det du beskriver händer också här, att material inte till fullo bryts ner. Jag strävar inte heller efter att hela bädden ska bli "tömd" under vintern, det är bra om det ligger kvar material som maskarna kan bearbeta också på våren innan jag hunnit fylla på med material. Vissa bäddar hjälper jag på traven tidig vår genom att täcka med fiberväv några veckor innan sådd eller plantering, då tinar de snabbare. Det går också fint att lyfta bort täcket på en bädd som ska sås riktigt tidigt, eller helt enkelt låta bli att täcka just den delen om här såtts redan under höst och vinter. Oftast makar jag undan strängar i materialet och sår där, då ligger allt annat material kvar i bädden och kan fortsätta brytas ner.

   Det går jättebra att gräva ner material i bäddarna också. Det ger också mat till maskarna. Jag vill i största mån låta bli att gräva, dels för att det spar arbete men också för att inte störa maskarna, och gör det mest när jag lägger nya bäddar.
   Lycka till! Hälsningar Sara

 6. Malin skriver:

  Jag vill först och främst säga hur roligt och givande det är att läsa allt du skriver. Jag har en fundering kring mina kaniners spillning. Jag har 4 st som bor i ett hägn tillsammans och som vi alla vet så blir det mkt spillning. Jag har i mina tomma och fyllda odlingslådor fyllt dem med just kaninerna spillning där både hö, spån, kaninpluttar och kiss är med. Och tänkte fortsätta så under hösten och blanda ut med jorden som finns där i redan. Min förhoppning är att kunna ge plantorna mer näring men också att det ska bli mer jord i med det man själv har. Hur lång tid tar det innan det blir jord? Och gör jag rätt med djurens spillning till mina odlingar? Mvh Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *