Höstens prioritering i trädgården

Min trädgård klappar ihop nu. Och jag gör mitt bästa för att röja och ställa i ordning inför nästa år. Jag tycker om det.

Står du också som ett vilset får i trädgården ibland och undrar över vad det nu var du skulle göra som var så viktigt? Med alla viktiga saker på hög framför fötterna är det svårt att prioritera ibland, eller kanske ganska ofta. Så är det för mig.

Ibland vill jag bara gå ut och lulla runt, lyfta nåt från en plats till en annan, gräva ett hål eller pyssla med nåt. Vetskapen om att jag borde göra nåt annat sitter på axeln och glor. Jag brukar försöka kombinera det där härliga göra-bara-vad-som-faller-mig-in med något från den lite viktigare att-göra-listan. Och jag har en ganska bra ordning att prioritera efter nu under hösten.

Prioriteringarna nedan är underordnad en sak, som kommer före allt annat i trädgården. Sådd. Att så är det viktigaste, för utan sådden blir det ingen mat. Det är bra att tänka på. Det mesta kan skjutas upp, men inte sådden. Just nu ska jag dock inte så något. Vitlöken ska i jorden senare i november men till dess kan jag puffa på med lite annat.

 

Två pallkragar i trädgården.

De viktiga pallkragarna ger skyddade växtplatser tidig vår. Nu gödslar jag genom att gräva ner växtmaterial.

 

Vintersådderna först
Redan under vintern kommer jag att så en del av vårens grönsaker - vintersådder. Ytorna som ska sås i vinter måste vara iordningställda, gödslade och ha fin ytjord utan täckmaterial redan innan det fryser på. Helst ska ytan också vara täckt med något som gör att den är lätt att komma åt, ett lock eller liknande. De här odlingsytorna ser jag till att fixa först av allt nu under hösten.

Att ställa i ordning för vintersådd betyder att jag behöver klippa ner eller lyfta bort en hel massa växtmaterial. En del av det lägger jag tillbaka som en del i täckodlingen, annat grävs ner.

 

Ett grönt kvarter mitt i köksträdgården framför huset.

I rotsakskvarteret står morot, palsternacka och svartrot kvar under lång tid. Här får jag röja och städa upp till våren.

 

Upphöjda bäddar på rad i köksträdgården, varav en har en odlingsram på sig.

Nästa års blivande rotsakskvarter har hög prioritet. Nu förbereder jag yta i odlingsram genom att gräva ner bokashi-kompost. Här ska jag så sommarmorötter och kanske palsternacka i december.

 

Rotsakerna sedan
Frilandsytorna är just nu ett hav av kraschade bäddar. Grönsaker på sniskan, ogräs och växtdelar som ligger och väntar på att användas här och var. Vad är viktigast att ta hand om?

Jag brukar tänka att rotsakerna hamnar högt upp på listan. Många av dem ska direktsås och kan dessutom sås väldigt tidigt, till exempel morot, palsternacka, svartrot, haverrot som utan problem kan sås i mars eller till och med sent på hösten redan. Om jag förberett och rensat bort skräp ur bäddarna redan nu är det enkelt att så. I andra kvarter görs planteringen mycket senare, som bönor och kål till exempel. De kan jag gott låta stå orörda till dess det finns tid och ork. Jag litar på att jag hinner göra det till våren om inte annat.

 

Ett färgglatt kålland framför huset.

I kålkvarteret står plantor kvar ett tag till. Där bäddar tömts täcker jag inför vintern.

 

Täckodling före bar jord
En annan sak jag prioriterar är att iordningställa de täckodlade bäddarna. Det är en sån vällust att klippa ner en del av kålplantorna och att ytan under plantorna fortfarande täcks av ett tjockt lager gräsklipp. Här finns knappt ett enda litet ogräs att lyfta bort, medan det i grannbädden är fullt av våtarv där jag inte mäktat med att täcka under sommaren. Nu har jag chans att lägga en fantastisk grund till nästa år.

Jag ska beskriva mer senare i veckan hur jag gör rent praktiskt bygger på täckodlingen under hösten. Till dess kan du se ett klipp från förra året när jag använde en massa ensilage och löv för att täcka inför vintern:

 
 

Tips för ogräshärd
I vissa av bäddarna har våtarv spridit sig mer än lovligt under hösten. Gillar inte. På platser där jag senare ska plantera, som i baljväxtkvarteret till exempel, kommer jag att täcka jorden med tidningspapper innan jag lägger på gräsklipp och löv. Då blir det en liten barriär som förhoppningsvis försvårar för fröerna att ta sig i jorden. Tidningarna kommer att luckras upp eftersom och vara enkla att perforera när bönorna ska planteras till våren.

Det är svårt att hinna allt som SKA göras och som jag VILL göra och som jag tycker att jag MÅSTE göra. Men med en bra plan är det ganska lätt att fokusera. Då kan jag också skaka av mig en hel del jobb och hitta de där stunderna att lufsa omkring. Det ger sig, tänker jag just nu om mittenkvarteret som är helt igenvuxet efter att inte ha blivit täckt alls i år. Det är ju bara ogräs och jag ska bara hitta tid att rensa bort det. Och jag har ända fram till maj-juni på mig. Det är ju en evighet...

Har du någon plan för hur du prioriterar bland allt som du vill göra i trädgården?
/Sara Bäckmo

 

01. november 2016

6 svar till “Höstens prioritering i trädgården”

 1. Pia skriver:

  Jag har ett litet bekymmer där. Torpet ska säljas till våren men jag fortsätter att odla så länge jag kan. Typ tills ngn säger att jag inte kan va där längre för det är ny regi. Men det är lite bökigt för det är ju svårt att planera. Så just nu försöker jag bli av med "ful-jorden", gödsla odlingslådorna, riva runt i komposterna, vintertäcka allt, kratta löv etc o inte tänka o undra hur det blir till våren. En får se helt enkelt. Hoppas hitta ett eget litet ställe snart o då kan jag blomma ut igen ☺

 2. Lollo skriver:

  Är det rätt uppfattat att du alltså inte tar bort bädden utan sår/planterar direkt i den? Eller innan du lägger på den? Tack för en spännande artikel!

 3. Cecilia skriver:

  När vädrets makter tillåter mig att sticka ut näsan igen, och det lyckas sammanfalla med ledig dag, ska jag gräva ur det som användts till varmbädd samt pallkragar ska göras i ordning för tidig sådd.

 4. Kitty skriver:

  Jag har ingen skriven plan, men i huvudet försöker jag organisera mitt kaos. Är en bit på vägen, men inte klar. Det är så skönt att jobba på i trädgården nu.
  / Kitty

 5. Shahla Haghi skriver:

  Kan jag täcka marken där Lupin växer? Om ja, med vad ska jag täcka marken.

  Med vänligt hälsningar
  Shahla Haghi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *