Höstens schalottenlök skördad - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Höstens schalottenlök skördad

Tidigare skörd än jag trodde var möjligt, hurra! Bananschalottenlöken 'Longor' sattes redan i höstas och nu visar blasten tydligt att det är dags för skörd.

Två nyskördade schalottenlökar med många klyftor ligger på en sten.

Två mindre lökar av bananschalottenlök 'Longor'. De har klyftat sig fint men inte bildat så stora klyftor.

 

Vissa saker är nästan för bra för att vara sanna. I höstas läste jag noga i webbutiken när jag skulle köpa utsäde till vitlök och råkat få syn på bananschalottenlök 'Longor' som skulle kunna sättas på hösten. Jag slog till på en ordentlig laddning och petade ner löken lagom innan frosten kom i höstas.

 

Läs gärna:
Att sätta schalottenlök på hösten
Överlevde schalottenlöken vintern

 


 

I början av juni nallade jag lite försiktigt en första lök, men tänkte att resten skulle få stå till dess blasten vikt sig och löken med all säkerhet blivit färdig. Nu har det varit en vansinnigt torr sommar och min önskan till trots är det skörd som gäller nu. Ett tydligt tecken är nämligen att lökens blast viker sig, då finns ingen återvändo.

 

Närbild på de skördade lökarna med många kyftor.

Tur att jag satt så många lökar när skörden inte blev så välvuxen.

 

Bild på blasten sedd ovanifrån, blasten har vikt sig ner mot marken.

En efter en väljer lökarna att släppa taget om blasten. Efter skörden är det viktigt att blasten får torka ihop så att löken kan lagras.

 

Liten men god lök

Schalottenlöken är i minsta laget. Men det gör mig ingenting alls. Hade jag vattnat hade löken vuxit bättre och med all sannolikhet också stått längre i landet. Dessutom har jag helt missat att gödsla, jag trodde helt enkelt att den skulle stå betydligt längre innan skörd. Men hallå - skörd i juni är ju grymt bra! Nu tar jag upp all lök och torkar, så som jag beskriver i inlägget Att lagra lök.

Dessvärre verkar varenda kotte som säljer 'Longor' använda exakt samma formulering (förutom att en då skriver att den funkar att sätta på hösten förstås...) och i den står ingenting om lagringsduglighet dessvärre. Jag vet att några av mina läsare odlat 'Longor' och om ni vill vore det toppen om ni kan kommentera något om hållbarheten.

 

Jag håller en knippe schalottenlök i handen.

Schalottenlök brukar bilda större klyftor, så jag misstänker att torkan samt att jag varit sen med att gödsla gjort att löken inte vuxit så bra.

 

Att bananschalottenlöken kan sättas på vintern och skördas i juni året därpå - herregud, det är ju fenomenalt!!! I år kommer jag att förbereda inte bara en utan flera bäddar där jag sätter 'Longor' till hösten. Jag ska gödsla lite mer genom att se till att täckodla löken tidigare på säsongen. Det ingick helt enkelt inte riktigt i planen att den skulle vara färdigt så himla tidigt. Gott!

 

Se mer på Youtube: Skörd av schalottenlöken Longor, satt på hösten

/Sara Bäckmo

 

 

20. juni 2018

20 svar till “Höstens schalottenlök skördad”

 1. Maud Steinrud skriver:

  Jag vill gärna vara med på ett bra erbjudande, är jättenyfiken på banancharlottenlök! Har ditt nyhetsbrev. ?

 2. MaryAnn skriver:

  Det skulle vara jätte kul att testa att odla! Skulle vara guld värt att ha skördeklar lök nu!!!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Kan intyga att det ÄR guld värt =) Vi stekte några knippen ikväll tillsammans med mangold och olivolja. Smälte i munnen. Så mild och fin! Då försöker vi fixa lök till hösten med andra ord! Glad över att se att din tunnel är på plats och att det växer så fint i den, förresten!

 3. Pia Ruthgård skriver:

  Hej
  Jag vill gärna vara med. Älskar banancharlottenlök ???

 4. petra.wolf skriver:

  Jag tillhör en av dem som efter ditt inlägg beställde egna lökar och satte ut i höstas och det har gått fantastiskt bra här hos oss också. Så otroligt smidigt förutom täckmaterialet har de skött sig själva nästan hela tiden. Nu börjar blasten lägga sig här också, jag hade hoppats på att de skulle växa till sig lite grann till. (det var iof 1-2 veckor sedan jag skördad en av dem så de kan ju vuxit till sig lite till). Skulle bli väldigt glad om vi fick lite extra fina erbjudande. Men säg till dina annonsörer att beställ hem många för om du rekommenderar något så lär de ta slut snabbt 🙂

 5. helena1 skriver:

  Låter spännande. Odlar vitlök för första gången i år och det vore smidigt med en annan lök man kan plantera hösten innan.
  Jag sådde både röd, silver och gullök i våras som just nu trängs med salladshuvuden som jag skördar febrilt eftersom de börjat gå i upp iblom. Tacksam för att det är svalare och regnar 🙂 . Lökarna är ganska små och flera av dem har liksom vuxit upp ur jorden och knappt kontakt med jorden längre. Ska jag lägga på täckmaterial eller ska jag lägga på lite jord först för att staga upp dem?
  Trevlig midsommar <3
  Helena

 6. juliaeisenberg skriver:

  Nu blev jag nyfiken och googlade på engelska. Hittade flera webbsidor, där man skriver att Longor har goda lagringsegenskaper. Står t ex på Marshalls seeds, Morgan&Thompson m m. The Royal Horticultural Society skriver på sin webbsida att Longor har ”good storage quality” men lite mer allmänt om schalottenlök skriver de att om man planterar på hösten så kan de bara lagras ”until early winter”.
  Jag skulle definitivt vara intresserad om det skulle bli ett erbjudande till hösten!
  Tack för all inspiration!
  Julia

 7. Susanne Ljungberg skriver:

  Hej Sara!
  Jag vill absolut vara med på Longor löken till ett bra pris.. Vill sätta massor.. Hade satt i år. Men den ruttnande tyvärr.. När jag vattnade all min kål så rann vattnet ner o la sig vid löken ? Inte roligt alls..

 8. annatjader161 skriver:

  Hej
  Jag är också intresserad. Satte två paket i våras, på två olika ställen och på ena ställen var en grävling och härjade så den löken blev lite manglad tyvärr. Tog dock upp två idag och de ÄR små. Har dock aldrig fattat att det är näst blasten viker sig som det är dags att skörda så det är väl bara att börja käka:).
  Har faktiskt också börjat på en ny bädd, som är grundad med "skräp", gödsel från stallet och allt jag just nu rensar bort från trädgården. Har tänkt att bl.a. slänga ut fröna från en purjo som blev över från förra året och som just nu blommar. Tänker att om kirgislöken kan fröså sig som en galning så kanske purjo kan göra samma sak...Men det kan ju också vara en bra plats för Longor - det var dit jag ville komma med den här långa utläggningen. Så skriv upp mig på "köplistan". Ha det gott! Anna

 9. annica.christina.holmstedt skriver:

  Måste också sätta Longor i höst ? Ser fram emot ett erbjudande . Har charlottenlök i en pallkrage nu men dom beställde jag ihop med röd och gul sättlök nu i våras.
  Blasten är grön och frodig nu .
  Kommer inte ihåg sortnamnet på den , måste kollas upp om jag har följesedeln kvar?.

 10. Lidia Suokko skriver:

  Hej! Jag vill också testa löken till hösten.

 11. Carina. furulid1 skriver:

  Åh vad spännande med Longor. Jag är också intresserad av att köpa utsäde ?. För ett par år sedan gjorde jag en á la Farbror grön och satte massvis med blandade sättlökar i en pallkrage men pga tidsbrist o sjukdom fick de inte den omvårdnad de skulle haft... De fick helt enkelt vara kvar i pallkrage över vintern. Gissa om jag blev förvånad när det började att spira igen på våren. Sjukdomen höll i sig så någon vidare omvårdnad fick de inte den somnaren heller. Det var små pluttlökar som så småningom skördades. De växte i en pallkrage som stod på en pall ca 40 cm från en källarvägg, zon 4. Det var nog inte mer än ca 1m snödjup den vintern, dessutom vill jag minnas att snön inte kom förrän i januari. Hur (o)vanligt är det att sättlök övervintrar utomhus i jord? Är lite nyfiken på att göra det igen bara för att testa men den här gången med rätt omvårdnad ?

 12. Totte skriver:

  Jag är på jag med 🙂 Jag beställde den löken och vitlök från Larsviken i höstas o fick hem den i våras o har satt o är nu dax att skörda. Hade varit trevligt att sätta redan i höst så ja beställ mycket för det kommer att gå åt 😉

 13. Maria skriver:

  Ja! Allt som planteras på hösten är guld värt! Ffa när man bor i nordligare delar och det blir snabbt mkt som ska ner samtidigt på mkt kort tid. Håller tummarna att någon leverantör vill ta hem lök till hösten, har inte hittat någon sättlök efter vårens försäljningstillfällen!

 14. Gunilla Lundh skriver:

  Hej Sara! Har du lyckats få till nå't bra avtal med nå'n leverantör? Har letat runt, men inte hittat någon som säljer Longor i Sverige nu. Däremot har ju Nelson garden den i sitt sättlökssortiment, men tydligen inte nu till hösten. Det vore väl toppen om den också kunde ingå i "ditt" höst/vintersortiment 🙂

 15. […] Att sätta schalottenlök på hösten Överlevde schalottenlöken vintern? Höstens schalottenlök skördad […]

 16. Helene Foshaug skriver:

  Kan ikke finne ut hvor man får tak i sjalottløken longor som du forteller om. Har så lyst å prøve den her helt nord i landet!! Tror den skulle bli kjempebra her. Kan du si noe om hvordan man skaffer seg den? Evt får tak i frø om det er umulig å få setteløk nå.

 17. Berit Normark skriver:

  Hade svårt att hitta utsäde men det gick till slut. Nu har jag fin blast som är ca 10 cm. Så smart att kunna fördela sådder, trädgårdsarbetet blir ju mycket lättare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *