19. oktober 2014

Höstfin sparris

Bär på sparrisplanta. Innehåller frön som går fint att så. 


Sparrisplantor är så vackra! Från den första lilla knoppen som tittar upp ur marken på vårkanten, till de illröda bären och det gulnande bladverket på hösten. Jag älskar dem!

De här bären sitter på plantor av en sort som heter 'Rambo'. De står i en lång rad tillsammans med fjorton andra sparrisplantor och ramar in en del av en plätt i köksträdgården.

Så småningom ska tre av just den här plättens fyra kanter ramas in med sparris. Jag har ett tjugotal frösådda plantor av en lila sparris som står i kruka för att planteras ut nästa vår. Det kommer att bli ursnyggt!

Sparris är jättetjusigt att kombinera med andra grönsaker, sommarblommor och perenner. I år har sparrisplanteringen bestått av sparris, jätteverbena, luktärt, persilja, blomstersalvia, lejongap och atlasblomma. Jag har njutit varenda gång jag gått förbi planteringen!

Nu har jag ett femtiotal frösådda lökar av kungsilja som ska få bo i den nya sparrisplanteringen nästa år. Tänk dig den tjusiga, doftande kungsliljan mot sparrisen dill-liknande bladverk. Och så ett gäng låga sommarblommor längs fötterna. Ah.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *