Höstsådd av morot - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Höstsådd av morot

Sommarmorot 'Harlequin Mix F1' skördade augusti 2014.

Jag har just grävt fram en bortglömd skatt. Glad.

Eftersom jag har gott om yta upplåter jag gärna lite plats och tid till experiment i min iver att hitta sätt att producera mat till min familj. Höstsådd har verkat vara ett bra sätt att få tidig skörd och förra hösten gav jag mig på försöket för tredje gången.

Första försöket genomfördes hösten 2011. Då sprätte fåglar och katter iväg fröna på friland. Blev ingen skörd.

Andra försöket genomfördes hösten 2012 i täckta odlingslådor. Då kraschade mullvadarna sådden. Blev ingen skörd.

Tredje försöket genomfördes hösten 2013 i odlingslådor täckta med kompostgaller och diverse annat för att skydda från katter. Den vintern var vår trädgård vansinnigt populär bland älgarna och en del lådor blev av den anledningen kvaddade. Men det blev skörd.

Sedan början av juli har jag skördat fina palsternackor som såddes november förra året. De grodde säkert en månad tidigare än de som såddes i våras. Jag fick också bra skörd av morötter, även om vissa sorter inte ville sig alls eller växte knasigt. Men i min trädgård ger vårsådd i både varmbänk och djupbädd tidigare skörd än höstsådda morötter, dock finns andra fördelar med höstsådd.

Många grönsaker kan sås sen höst för att få tidigare skörd året därpå. Bland annat morot, palsternacka, svartrot, haverrot, persilja och en hel del annat. Tricket är att så tillräckligt sent på året så att inte fröna hinner gro. De ska ligga i jorden och suga åt sig fukt, vila, för att sedan sätta fart då rätt förutsättningar finns under nästkommande vår. Fröna behöver då i princip inget vatten alls för att gro eftersom vinter och vår ofta innebär snösmältning och en del regn.

Att ha ett helt gäng odlingslådor som en efter en blir skördeklara med underbart goda sommarmorötter har varit en stor tillgång i år. Eftersom sådden gjordes redan förra hösten och jag efter grodd har täckt jorden ordentligt med gräsklipp eller annat så har dessa sådder kunnat sköta sig i stort sett helt själv. Ingen vattning, ingen rensning, ingen gödning. Bara skörda! Så nära en underhållsfri odling det går. Mycket uppskattat då annat i köksträdgården tar tid att fixa med.

Ikväll har jag förberett odlingslådorna för höstsådd och -plantering. I en låda har jag lyft bort gammal dill och där... gömde sig ett helt knippe morötter som såddes förra hösten. De ser ut att ha vuxit i ganska maklig takt. Men smakar fantastiskt!

Om några månader sår jag en ny omgång sommarmorötter för skörd under försommaren 2015. Jag låter dig veta när så du kan göra likadant!
/Sara Bäckmo

16. augusti 2014