07. februari 2014

Höstsådda perenner

Köksträdgården är det som syns allra mest på vår tomt. Den ligger dessutom strategiskt placerad på framsidan mot byns genomfart av grus. Ingen som kör förbi kan undgå att här odlas grönsaker.

Höstsådder 2013 väntar in våren på komposten.


En och annan tycker kanske att det räcker så. Men inte jag. Jag längtar efter att bädda in vårt hus i ett hav av blomster. Alltså gräver jag upp den yta jag kan till rabatter. Min man oroar sig för att barnen inte ska ha tillräckligt med yta, men jag hävdar bestämt att det bara blir mer spännande att leka brandmän och sjörövare bland stora hav av vackra växter. 

För att fylla all yta som grävs upp odlar jag, förutom grönsaker, så mycket perenner och sommarblommor jag tror att jag kan sköta om innan utplantering. Eftersom jag ändå vill ha så lite jobb som möjligt sår jag gärna perenner under hösten. 

Jag placerar rubbet på komposterna och där får de stå till våren då jag flyttar dem till skyddat läge i en pallkrage nedanför, möjligen med något skydd över. Både katter och barn kan ställa till med stor skada på ömtåliga sådder. Bebiskammaren står lagom skuggigt under en stor ask och fylls på efterhand med bland annat grönsaker som sedan ska ut i köksträdgården.

Fram till för två dagar sedan såg höstsådderna ut som på bilden. Nu har det töat bort. 

Den milda hösten gjorde att flera byttor började gro, olyckligtvis bara några dagar innan kylan kom. Jag ville inte att småttingarna skulle frysa sönder och tog därför in aktuella sådder. De står nu i ett ouppvärmt rum på övervåningen, vid ett fönster med enkelglas och lagom mycket drag. Ser prima ut. 

Förutom perenner har jag också höstsått mycket grönsaker. Tidigare års höstsådder har kvaddats av katter, fåglar och mullvadar. Till kommande säsong har jag därför garderat mig med sådder i lådor, många lådor. Morötter palsternackor, sallat, salladslök, dill, ringblomma och topplökar av vitlök. Som en hint om vart det möjligen barkar tog älgarna en genväg genom några av lådorna i höstas. Jag har ändå gott hopp!

/Sara Bäckmo

Ett svar till “Höstsådda perenner”

  1. Kanarin skriver:

    Spännande läsning här! Ett köksland står på min lista över vad jag ska ha på min nya tomt så jag tänker återkomma och finna inspiration och tips hos dig 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *