Höstskörd av sallat

Romansallat i kruka.

Det är inte för sent för sallat! De här fina plantorna har vuxit i en av mina djupbäddar, men nu har de fått flytta till krukor. Vill inte gå miste om bladen bara för att de just nu råkar befinna sig på fel plats.

Igår gjorde jag en önskelista inför nästa års sådder. Mängder av olika slags romansallat hamnade där. Prickiga, röda, gröna och gulaktiga vackra huvuden, stora och små. Romansallat är verkligen en god och användbar typ av blad.

Just de här plantorna är av en stor sorts romansallat. De har en bit kvar för att bli fullvuxna och det är inte ens säkert att de hinner bli det under det som är kvar av den här säsongen. Men huvudsallat går fint att skörda inte bara som knutet huvud. Den är utmärkt att skörda blad för blad och det gör jag gärna.

Just nu finns mycket grönt, som kål, spenat, mangold och rödbetsblast, att skörda för att blanda till ljuvliga grönsallader tillsammans med sallat. En stor skål grönsallad gör sig fint på matbordet som tillbehör tillsammans med höstens kokta eller stekta grönsaker.

Nu ställer jag in sallatskrukorna i odlingstunneln. Där får de stå tills de dukar under för kylan. Bra är att tunneln står nära vår ytterdörr så det är kort sträcka för att hämta nyskördade blad till morgonsmörgåsarna!
/Sara Bäckmo

08. november 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *