Hur det gick med: Blomsterträdgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Hur det gick med: Blomsterträdgården

Som kontrast till allt annat i livet som går rasande fort är det underbart just att det tar flera år att skapa en trädgård.

Skillnadens Trädgård

Om några år blommar Skillnadens framsida. Men den här säsongen är den nya planteringen fylld av potatis.

I den övre delen av vår trädgård, den del som inte är köksträdgård, håller jag på att skapa en blomsterplantering. Ett långsiktigt projekt lite vid sidan av allt andra. Inte så stora krav. Det som blir blir. Ofta längtar jag efter att dimpa ner här och på en sten längst ut på kanten av stenmuren och drömmande se ut över plätten. Det är något jag är riktigt bra på, att föreställa mig hur något kan komma att se ut senare.

Just den här platsen kommer att domineras av vita blommor. De som redan växer här är just vita och de ser fantastiska ut i kvällsljuset mot stenmuren.

Jag är inte riktigt färdig med formen på bäddarna. Två av dem har fortfarande raka kanter, jag vill att de ska bölja fram. Lite kvar att jobba på med andra ord.

Skillnadens Trädgård

Som kontrast till husets och köksträdgårdens raka linjer vill jag att blomsterlanden ska ha böljande former.

Hela delen ramas in av stenmur, ligusterhäck och en avgränsare av plymspirea. Något av det första jag gjorde för den här platsen var att sätta ett gäng äppelträd. Det senaste tillkom förra året och är ett lagringsdugligt äpple som heter Belida. Fantastisk smak och konsistens, går dessutom att lagra fram till april. Efterhand som äppelträden blir större kommer platsen att ändra karaktär. Det blir kul.

Belida

Äppelträdet av sorten 'Belida' bär frukt mycket tidigt efter planteringen och har äpplen som kan lagras riktigt länge.

Grunden till bäddarna har jag gjort genom att täckodla, det kunde du läsa om i morse. När jag så småningom fixar till de mjuka formerna på de nu raka bäddarna kommer det att göras på samma sätt. Rundeln i mitten täcktes första gången för två år sedan, medan de andra bäddarna fick sitt första täcke förra året. När jag gluttar under lagret av kartong och täckmaterial syns mycket lite av gräs och torvor. Däremot mycket mask som träget bearbetar lagret.

Täckodling

Maskarna har under vintern bearbetat lagret av kartong och täckmaterial över grässvål och grästorvor.

På de flesta platser kommer jag att odla potatis i år. Jag har gjort det enkelt för mig och endast skuffat undan ett hål i täckmaterialet, lagt dit en potatis med blast och rötter och sedan fyllt på med härlig kompostjord över. I veckan som kommer lägger jag över ännu ett ordentligt lager av täckmaterial. Nästa år petar jag omkring lite i det halvt om halvt nedbrutna materialet och direktsår sedan sommarblommor. Först om två år planerar jag att sätta ut perenner.

Täckodling

Potatisen är satt i hål i täckmaterialet och sedan täckt av en hink kompostjord.

Potatisblast

Bara några veckor efter planteringen börjar potatisen titta fram ur jorden. Nu får den snart ett täcke till för att skydda knölarna från solljus.

När jag började jobba med vår trädgård trodde jag att jag skulle bli frustrerad över att vissa projekt tar så lång tid. Men som en kontrast till allt annat i livet som går så rasande fort är det underbart just att det tar flera år att skapa vissa saker.

Skillnadens blomsterträdgård är bara i sin linda. Du hittar alla inlägg om den blygsamma blomsterträdgården i kategorin med samma namn - Blomsterträdgården.
/Sara Bäckmo

22. maj 2015