20. maj 2015

Hur det gick med: Odlingstunneln

I zon 3 kan jag med hjälp av ett bra tunnelväxthus odla mat i princip året runt. Det vill jag för allt i världen inte missa.

Sallat

Sallat och kål frodas i en bädd som senare ska ersättas av gurka och aubergine.

Hösten, vintern, våren. Jag har odlat mig igenom årstider många odlare går i idé och tar paus från köksträdgården. Det har varit så roligt. Med enkelt hjälpmedel i form av ett bågformat växthus täckt med plast, en odlingstunnel, har jag kunnat hålla liv i grönsaker under den bistra vintern och fått tidigare skörd än någonsin.

Tunneln sattes upp för ett år sedan. En enkel tunnel från Ebay på 3x6 meter. Billig. Lätt att sätta upp. Inte så bra kvalitet, men god nog för att vara en första erfarenhet.

Odlingsbäddar

Bäddarna i odlingstunneln byggdes av ytved och fylldes med färsk gödsel.

Jag byggde bäddar av ytved från vänners sågverk och fyllde på med diverse odlingsbar massa jag kunde komma över. Höstskit, koskit, löv, kompost, gräsklipp och annat. Tomaterna odlade jag i bottenlösa hinkar fyllda med planteringsjord, eftersom jag var rädd att det näringsrika materialet skulle skada tomaterna. Sommaren i tunneln var grön och en hel del gav bra skörd.

Odlingstunnel

Odlingstunneln precis efter uppsättningen, maj 2014.

Fram på höstkanten började jag sätta saker i tunneln som skulle få övervintra där. Ett experiment. Sallat, bondbönor, spenat, vintersallat och majrova. Utan större besvär övervintrade vintersallat, sallat och spenat, medan endast enstaka majrovor och bönor blev något att ha. Till nästa vinter ska jag förfina vinterodlingen och satsa stort på att få fram gröna blad att skörda under hela vintern. I tunnel förstås.

Varmbänk

Sallat och rädisa i en varmbänk i odlingstunneln, november 2014.

Sallat

Samma sallatsbädd i april följande vår.

Sedan början av mars har vi skördat kontinuerligt i odlingstunneln. Här växer det fort och det gäller att parera med nya grönsaker att sätta ut där det blivit plats ledig efter skörd. Det är främst snabbväxande gröna blad och rädisor jag odlat nu på våren, innan de mer värmekrävande grönsakerna planteras ut allteftersom. Jag har också sex kålplantor på gång. En tidig sådd av ’Early Durham’, en löst knuten huvudkål, har knutit sig och växer så det knakar. Skörd om bara några veckor.

Kål

Kål 'Early Durham' knyter sig fint och kan skördas om några veckor.

Nu är frostrisken så gott som över. I dagarna börjar jag att sätta ut gurkväxterna, som har sällskap av paprika och aubergine i den här tunneln i år, plus en del annat som får växa mellan huvudgrödorna förstås.

Odlingstunnel

Odlingstunneln, maj 2015. En stor del av allt grönt vi skördar kommer härifrån.

Den här tunneln har motsvarat alla mina förväntningar och har hjälpt mig att förstå vilken potential min trädgård har i den här odlingszonen. I zon 3 kan jag med hjälp av ett bra tunnelväxthus odla mat i princip året runt. Det vill jag för allt i världen inte missa.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *