Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård

Vårt kylskåp är fullt av lappar av olika slag - en har rubriken De fem magiska timmarna. Vi når inte fram till fem timmar alla veckor, men är en bit på väg.

"Hur har du tid med allt?" är en ganska vanlig fråga jag får. Jag har ju inte mer tid än vilken deltidsarbetande fyrabarnsmamma som helst, ändå upplever jag att jag gör det som är viktigast, både för min familj och för min egen personliga utveckling. När andra småbarnsföräldrar pratar om att slukas upp av småbarnstiden, där barnen och allt kring dem tar så övernaturligt med tid att vardagen inte rymmer mycket annat, så kan jag inte känna igen mig. Jag lever, inte bara för mina barn, utan också för mig själv. Och viktigast av allt - jag lever för relationen till min man. Den är motorn i det liv jag älskar att leva!

Innan vi möttes skulle jag nog haft åsikter om hur stor tilltro jag skulle komma att sätta till relationen.  Men det är relationen som i grunden är mitt svar på hur jag kan ha tid att odla mitt i den mest hektiska perioden i livet. I en relation där jag blir sedd, mött och älskad får jag tid till det jag behöver för att vara glad och nöjd, liksom jag av hela mitt hjärta hoppas att det jag ger kan bidra till samma slags välmående för min man. När vi hamnar i en dålig cirkel med mycket gnäll och diskussioner landar det oftast i att vi har tillbringat för lite tid med varandra. När vi rättar till det känner jag mig alltid gladare och upplever att jag har mer tid för mina egna projekt, även om den faktiska tiden jag disponerar är densamma.

 

Påminnelse på kylen

Ultraljudsbilder, handlingslistor, barnteckningar och skolfoton - vårt kylskåp är fullproppat med lappar av olika slag, så som det ser ut hos de flesta. Särskilt två lappar fångar våra vänners uppmärksamhet, en handlar om städning (den ska jag skriva mer om en annan dag) och den andra har rubriken De fem magiska timmarna. Min man Philip är psykoterapeut och jobbar mycket med par och relationer. En dag kom han hem med en text och sade att "Det här är något jag ber många av paren jag träffar att arbeta med - vi måste se till att vi fixar det här med". Klokt. Så nu hänger listan på kylskåpet, jag läser delar av den varje dag. Jag är inte på långa vägar i hamn med att varje dag kunna uppfylla alla delar men bär innehållet och innebörden med mig hela tiden. Och jag tycker det gör skillnad. För mig. Och för oss.

När jag skriver det här tycker jag att det låter ganska präktigt och känner att jag måste tillägga att vi förstås har en massa saker som vi arbetar med och som är svåra, så som det är i alla relationer. Vi har också tuffa perioder när vi är trötta och irriterade, när det skaver och haltar. Men de tar inte överhanden och färgar inte allt som är fint och bra.

Kanske är De fem magiska timmarna något du kan ha nytta av att ha på kylskåpet med? Läs nedan. Och säg gärna något om vad det väcker för tankar hos dig.

Du som blir nyfiken på Philip kan gärna titta på hans nya bok Själen är ett verb (Roos & Tegnér) bokhandeln.
/Sara Bäckmo

 

DE FEM MAGISKA TIMMARNA

När ni skiljs på morgonen:
Se till att du tar reda på åtminstone en sak som din partner ska göra innan ni tar avsked från varandra. Det kan handla om allt från ett viktigt möte med chefen till ett besök hos tandläkaren eller ett föräldramöte.
Tidsåtgång: 2 minuter om dagen x 5 arbetsdagar
Totalt: 10 minuter

När ni träffas igen på kvällen:
Ordna så att ni får utrymme för ett avstressande samtal vid dagens slut, där ni båda får utrymme till att klaga, gnälla eller tala om det som varit bra under dagen, alltifrån kollegor/chefen, lunchen eller föräldramötet - den andre lyssnar och stöttar. Här tar ni upp alla problem utanför förhållandet, men också dagens händelser i stort och smått.
Tidsåtgång: 20 minuter x 5 arbetsdagar
Totalt: 1 timme och 40 minuter

Visa varandra uppskattning:
Ta vara på de tillfällen som finns varje dag att visa hur mycket du värdesätter och uppskattar din partner.
Tidsåtgång: 5 minuter om dagen x 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Ömhetsbetygelser:
Rör vid varandra, kramas, kyss och smek varandra. Säg godnatt till varandra på ett fint sätt. Låt det visa att alla små irritationsmoment som funnits under dagen nu är borta och att ni förlåtit vad som finns att förlåta.
Tidsåtgång: 5 minuter om dagen x 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Träff på tu man hand:
Se till att få en stunds avspänt umgänge, utan krav och plikter, där ni kan få rå om varandra. Passa på att ta upp "lösa trådar". Visa intresse och uppmärksamhet mot varandra. Fundera över lämpliga frågor att ställa till din partner: Funderar du fortfarande på att tapetsera om i sovrummet? Hur gick det med löneförhandlingen på jobbet? Var tycker du vi ska åka på semester?
Tidsåtgång: 2 timmar en gång i veckan
Totalt: 2 timmar

Den totala slutsumman ger fem timmar med fokus på dig, din partner och relationen.
Som du ser behövs det varken mycket mer tid eller större omställningar för att göra det här till nya vanor i ert dagliga liv. Ändå kan de här förändringarna göra en betydande skillnad för harmonin i ert förhållande.
Philip Bäckmo - översatt material från John Gottman

12. januari 2016