Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård

Vårt kylskåp är fullt av lappar av olika slag - en har rubriken De fem magiska timmarna. Vi når inte fram till fem timmar alla veckor, men är en bit på väg.

"Hur har du tid med allt?" är en ganska vanlig fråga jag får. Jag har ju inte mer tid än vilken deltidsarbetande fyrabarnsmamma som helst, ändå upplever jag att jag gör det som är viktigast, både för min familj och för min egen personliga utveckling. När andra småbarnsföräldrar pratar om att slukas upp av småbarnstiden, där barnen och allt kring dem tar så övernaturligt med tid att vardagen inte rymmer mycket annat, så kan jag inte känna igen mig. Jag lever, inte bara för mina barn, utan också för mig själv. Och viktigast av allt - jag lever för relationen till min man. Den är motorn i det liv jag älskar att leva!

Innan vi möttes skulle jag nog haft åsikter om hur stor tilltro jag skulle komma att sätta till relationen.  Men det är relationen som i grunden är mitt svar på hur jag kan ha tid att odla mitt i den mest hektiska perioden i livet. I en relation där jag blir sedd, mött och älskad får jag tid till det jag behöver för att vara glad och nöjd, liksom jag av hela mitt hjärta hoppas att det jag ger kan bidra till samma slags välmående för min man. När vi hamnar i en dålig cirkel med mycket gnäll och diskussioner landar det oftast i att vi har tillbringat för lite tid med varandra. När vi rättar till det känner jag mig alltid gladare och upplever att jag har mer tid för mina egna projekt, även om den faktiska tiden jag disponerar är densamma.

 

Påminnelse på kylen

Ultraljudsbilder, handlingslistor, barnteckningar och skolfoton - vårt kylskåp är fullproppat med lappar av olika slag, så som det ser ut hos de flesta. Särskilt två lappar fångar våra vänners uppmärksamhet, en handlar om städning (den ska jag skriva mer om en annan dag) och den andra har rubriken De fem magiska timmarna. Min man Philip är psykoterapeut och jobbar mycket med par och relationer. En dag kom han hem med en text och sade att "Det här är något jag ber många av paren jag träffar att arbeta med - vi måste se till att vi fixar det här med". Klokt. Så nu hänger listan på kylskåpet, jag läser delar av den varje dag. Jag är inte på långa vägar i hamn med att varje dag kunna uppfylla alla delar men bär innehållet och innebörden med mig hela tiden. Och jag tycker det gör skillnad. För mig. Och för oss.

När jag skriver det här tycker jag att det låter ganska präktigt och känner att jag måste tillägga att vi förstås har en massa saker som vi arbetar med och som är svåra, så som det är i alla relationer. Vi har också tuffa perioder när vi är trötta och irriterade, när det skaver och haltar. Men de tar inte överhanden och färgar inte allt som är fint och bra.

Kanske är De fem magiska timmarna något du kan ha nytta av att ha på kylskåpet med? Läs nedan. Och säg gärna något om vad det väcker för tankar hos dig.

Du som blir nyfiken på Philip kan gärna titta på hans nya bok Själen är ett verb (Roos & Tegnér) bokhandeln.
/Sara Bäckmo

 

DE FEM MAGISKA TIMMARNA

När ni skiljs på morgonen:
Se till att du tar reda på åtminstone en sak som din partner ska göra innan ni tar avsked från varandra. Det kan handla om allt från ett viktigt möte med chefen till ett besök hos tandläkaren eller ett föräldramöte.
Tidsåtgång: 2 minuter om dagen x 5 arbetsdagar
Totalt: 10 minuter

När ni träffas igen på kvällen:
Ordna så att ni får utrymme för ett avstressande samtal vid dagens slut, där ni båda får utrymme till att klaga, gnälla eller tala om det som varit bra under dagen, alltifrån kollegor/chefen, lunchen eller föräldramötet - den andre lyssnar och stöttar. Här tar ni upp alla problem utanför förhållandet, men också dagens händelser i stort och smått.
Tidsåtgång: 20 minuter x 5 arbetsdagar
Totalt: 1 timme och 40 minuter

Visa varandra uppskattning:
Ta vara på de tillfällen som finns varje dag att visa hur mycket du värdesätter och uppskattar din partner.
Tidsåtgång: 5 minuter om dagen x 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Ömhetsbetygelser:
Rör vid varandra, kramas, kyss och smek varandra. Säg godnatt till varandra på ett fint sätt. Låt det visa att alla små irritationsmoment som funnits under dagen nu är borta och att ni förlåtit vad som finns att förlåta.
Tidsåtgång: 5 minuter om dagen x 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Träff på tu man hand:
Se till att få en stunds avspänt umgänge, utan krav och plikter, där ni kan få rå om varandra. Passa på att ta upp "lösa trådar". Visa intresse och uppmärksamhet mot varandra. Fundera över lämpliga frågor att ställa till din partner: Funderar du fortfarande på att tapetsera om i sovrummet? Hur gick det med löneförhandlingen på jobbet? Var tycker du vi ska åka på semester?
Tidsåtgång: 2 timmar en gång i veckan
Totalt: 2 timmar

Den totala slutsumman ger fem timmar med fokus på dig, din partner och relationen.
Som du ser behövs det varken mycket mer tid eller större omställningar för att göra det här till nya vanor i ert dagliga liv. Ändå kan de här förändringarna göra en betydande skillnad för harmonin i ert förhållande.
Philip Bäckmo - översatt material från John Gottman

12. januari 2016

25 svar till “Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård”

 1. Jordroten skriver:

  Hej Sara! Odlar du aubergine och isf vill du skriva något om det, vilka sorter du odlar och vad du sedan gör med frukterna? Jag är själv inte så förtjust i aubergin om det inte är i ajvar eller baba ganoush och tänker att det kanske inte är mödan värt att odla egen aubergine bara för att göra lite ajvar och baba ganoush. Men sedan så är det ju så att egenodlat ALLTID smakar så mycket bättre än köpt, så möjligheten finns ju att jag kommer att tycka om aubergin mer om jag odlar den själv 🙂

 2. Jordroten skriver:

  Ja, alltså, så därför funderar jag på att odla några plantor iaf men letar efter inspiration till sorter och andra sätt att använda frukterna på än till ajvar och baba ganoush :-D!!

 3. Annika skriver:

  Åh vilka fina tips! Är så lätt att glömma bort att prata med varandra, fast det är så trevligt egentligen.

 4. Anna skriver:

  Tack för all fin inspiration om odling och livet i övrigt. Än så länge är det en odlingslott och balkong i storstan som gäller för mig, men har storslagna planer för en framtida köksträdgård. Samlar på alla dina tips och trix!

 5. Katarina Frödin skriver:

  Du inspirerar och sprider glädje med alla dina fina inägg om odling och familjeliv. Tack Sara!

 6. Clara skriver:

  Det här blir jag glad av att läsa!

 7. Gunnel skriver:

  Mycket kloka råd som verkligen gör skillnad även om man inte får till det varje dag.

 8. Ulrica skriver:

  Hm... Låter ju mycket vettigt. Kanske skall sätta det på vårat kylskåp också. Tittar på oss just nu, barnen sover och tv är på han sitter med datorn och jag med telefonen, haha ?, kanske borde stänga av allt och se varandra lite i ögonen. Tänker också på att båda måste vara med på tåget, inte bara en som försöker få tid till förhållandet att den ena kanske känner sig obekväm, som att något skulle bli schemalagt, ospontant.

 9. Anne Viklund skriver:

  Jag får så ofta frågan om hur jag har orkat att ha så många barn, 7 st. Nu bor bara två kvar hemma även om det finns en och annan återflyttare här ibland. Mitt, för många, chockerande svar är att barnen är inte det viktigaste i mitt liv. Jag älskar dom. De finns i mina tankar men de är inte mitt allt. Mitt allt är min älskade man. Utan honom hade jag inte klarat av mina graviditeter. Utan honom hade jag inte klarat av mina förlossningar. Utan honom hade vi inte haft de här fantastiska barnen. Och det handlar om en jämställd relation där båda två är lika mycket värda. Det innebär inte millimeterrättvisa utan handlar om respekt för varandra och varandras behov. Vi har aldrig haft "barnfri"tid utan barnen har alltid varit med oss i vår vardag. Det har byggts hus, planterats träd, plockats svamp och bär, bakats bröd, grävts trädgårdsland osv. Men tiden för oss har vi alltid hittat ändå. Även om det var extra jobbigt med både tonåringar och bebis samtidigt. Den stunden vi då hade för oss själv var mellan två och fyra på morgonen.
  Dina fem timmar ger mycket att tänka på. Det är så lätt att ta varandra för givna och glömma bort det där lilla extra. Vi också. Tack för tankeställaren.

 10. Ulrica skriver:

  Går det att följa / prenumerera på Philips blogg, precis som din? Att följa den i sitt flöde på tex Facebook?

 11. Inger Härjerud skriver:

  Jamen det har jag ju förstått hela tiden, att du även i ditt familjeliv är strukturerad, praktisk, respekterande och klok. Att du har en man att älska och som älskar dig syns och hörs på hela dig. Förstår också att det du/ni har inte kommer alldeles av sig självt, men som någon antydde så är det viktigt att båda två i en relation är med på samma tåg. Jag får väl skriva ut det där om timmarna och praktisera tipsen på katten min. Någon annan partner kommer inte in i mitt liv, men tro inte att jag är olycklig för det. Lite slö har jag kanske blivit när det gäller relationer. Även besviken. Men inte olycklig.
  Dig önskar jag all lycka med både timmarna och allt annat, så att jag får ha dig här i cyberrymden. För hur det än är så blir jag så glad i hjärtat av dina inlägg.
  Kram Inger

 12. Charlotte Häggström skriver:

  Så viktiga ord! Det är alltför många som bara "kör på" och sen inser att de valt olika vägar. Med olika mål.
  Egentligen behövs så lite för att vi ska hålla I våra relationer, det behövs bara lite vilja och att tid prata´, som du/Philip skriver om.
  Tack för orden!

 13. ewa skriver:

  jätefina och enkla råd som vi ofta glömmer tack för påminnelsen

 14. made by mary skriver:

  Vi har ju nu inte just den listan, men jobbar mkt utifrån samma principer ändå märker jag. Jag har alltid sagt att jag vill ha en puss hej och hej då när vi går och kommer hem, samma gäller godnatt och godmorgon. Vi tar oss alltid tid att säga hej då/hej och välkommen hem/godnatt/godmorgon varje dag. Så försöker vi vara närvarande i de ögonblicken. Inte bara en snabbpuss av pliktskyldighet utan titta varandra i ögonen och säga några ord, prata lite om ditten och datten. 10 år har vi i alla fall lyckats "avverka" tillsammans såhär långt. 🙂 Vi pratar också¨mycket med varandra, vart vi är och vart vi är på väg i livet. Vad vi vill. Att det är högt i tak så att säga. Och så jobbar vi båda med att planera något varje månad som vi "gör tillsammans". Det kan vara en utflykt till en gårdsbutik efterföljt av en promenad och en fika eller att vi bokar in en riktigt myskväll tillsammans. För oss, jag skulle säga att vi främst är bästa vänner, sekundärt ett par. Faktiskt. En del personer rynkar på pannan när jag säger så och undrar "men attraktion" "men sex" men... och ja, det är allt där för oss med. Min främst är vi bästa vänner vilket innebär att det är grundkärnan i vår relation. Jag tycker det ger oss stabilitet och en öppenhet oss emellan. För oss tror jag nästan det är det viktigaste, vår vänskap och att vi har kul. Då kan vi också kämpa oss igenom det mesta (vilket vi har och gör, alla relationer har som du säger sina upp och nergångar)! Superfin lista, den ska jag def skriva ut så att vi får ännu mer verktyg i vår relation!

 15. Sofias lantliv skriver:

  Låter bara vettigt och bra i mina öron.. ?

 16. Eva Möttus skriver:

  Kloka underbara du! Nu får vi rå om varandra dygnet runt utan att tänka på tid särskilt mycket . Dina levnadsråd passar ALLA i alla åldrar! ❤

 17. Dan Stiwne skriver:

  Kloka råd. Lycka till båda!

 18. Emma skriver:

  Tack för denna läsning, just vad jag/vi behövde just nu!
  Har du skrivit om städlappen?

 19. […] Läs gärna: Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård […]

 20. Solveig Holth skriver:

  Dette var viktige ting å ta med seg. Jeg er med i en ledergruppe for ekteskapskurs. Kan jeg få lov å bruke dette skjemaet i forbindelse med kursene vi har for par som skal gifte seg?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad roligt! Philip hälsar och säger att det går bra. Tipsa gärna om hans artiklar och bok som finns att läsa om på philipbackmo.se =)

 21. s.holth skriver:

  Tusen takk. Jeg skal tipse og henvise til Philips side?

 22. […] hemmatid är bra för vår familj Är ni hemma jämt? QA till "Är ni hemma jämt?" Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård Vårt geniala […]

 23. Katarina skriver:

  Så kloka ord.❤. Vi hade en tuff tid förra året men har funnit varandra igen. Det där med att intressera dig för varandra och prata med varandra en stund varje dag om hur den andra har haft det under dagen är så bra och inte så svårt. Har följt dig några år nu och du är så inspirerande och jag förstår att du också mår bra även utanför odlingen. Ha det bäst.?

 24. Linda skriver:

  Så fint inlägg. Jag blev nyfiken på boken Själen är ett verb, men jag hittar den inte som fysisk bok, bara ljudbok. Kan du länka till den fysiska boken? Adlibris och Bokus som länkas till från hans sida har den inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *