06. december 2017

Hur jag jobbar med bloggen

Vad är det egentligen för människor som skriver bloggar och dessutom säger sig kunna leva på det? Jamen, det är ju jag! Jobbet som jag skapat är helt unikt och ingen annan har ett likadant. Här berättar jag hur jag jobbar med min blogg.

För exakt tre år sedan avslutade jag mitt jobb på Sveriges Radio för att kasta mig ut i nya äventyr. Jag hade ett halvår tidigare lyckats sälja in mig själv som bloggare och trädgårdsskribent till tidningen Land. Min tanke var att försöka leva på trädgården, genom att flytta bloggen till en sajt som kunde betala mig för att skriva. Och som jag levt sedan dess!

Det här är fjärde och sista delen i serien om de huvudsakliga plattformarna jag arbetar på med Skillnadens Trädgård. Övriga delar i serien kan du läsa här:
Jag har världens bästa jobb! 
Hur jag jobbar med Facebook
Hur jag jobbar med YouTube

Min blogg Skillnadens Trädgård (www.skillnadenstradgard.se)  är Sveriges största trädgårdsblogg. I högsäsong har bloggen drygt 400 000 sidvisningar per månad och 144 000 unika besökare. Det är fantastiska siffror för vilken blogg som helst och en dröm för den som driver en nischad blogg som jag. Ungefär 60 % av trafiken kommer från sociala medier, nästan uteslutande min Facebook-sida Skillnadens Trädgård, och ca 30 % från sökmotorer. Bloggen ligger på sajten land.se, där Skillnadens Trädgård står för 70-90% av alla sidvisningar och alla unika besökare - på hela bloggportalen!

Det framstår kanske som lite too much att droppa siffror på det här viset, men det är verkligen vardag i min branch och det alla som bloggar är intresserade av. Hur uppskattat är det jag skriver? Hur många nås av innehållet? Hur stor potential har sajten? Samtidigt som jag stolt sträcker på mig för att siffrorna är bra, lika ödmjuk är jag inför det faktum att jag lyckats skapa den här bloggen och hittat dig som läser.

 

Bloggare, vad är väl det!?!
Det är ingen överdrift att säga att jag ganska länge var tämligen skeptisk till det där med bloggeriet. Vad är det egentligen för människor som skriver bloggar, och dessutom säger sig kunna leva på det? Det är såna där som skriver om mode och inredning, naglar och smink. Själv gjorde jag public service. Helt ärligt har det varit en lång process att bli vän med tanken på att jag är en bloggare, dessutom på en kommersiell bloggportal med reklam och grejer. Hu! Nu när jag blivit mer hemma på mina arenor är jag otroligt stolt över mitt jobb. Dessutom tycker jag mycket om ordet som beskriver vad jag gör. Jag är en influencer. Det här jobbet som jag skapat åt mig är helt unikt och ingen annan har ett likadant.

Även om jag gör många arbetstimmar vid andra sociala medier, som Facebook, Instagram och YouTube, så skulle jag säga att huvudplattformen för information jag skapar är just bloggen.

Läs gärna mer på Influencers of Sweden - Sveriges intresseorganisation för social media influencers, om du vill veta mer om jobbet som influencer.

 

En trädgårdsblogg
Min blogg handlar om arbetet med trädgården och livet med densamma. Ibland flikar jag in något om familjelivet, eftersom det också går hand i hand med odlingen. Hur vi strukturerar familjelivet påverkar odlingen och vice versa.

De flesta av er som läser är intresserade av mycket och skulle vilja läsa mer om vårt liv på landet, om huset, barnen, relationen och djuren. Jag har stått inför valet att bredda innehållet på bloggen men alltid återkommit till att det som gör just min blogg unik är att den handlar om trädgård, trädgård, trädgård. Det finns så många allmänna livsstilsbloggar, det är inte så unikt. Men en fullmatad, personlig och välskriven trädgårdsblogg sticker ut lite mer. Därför är Skillnadens, och kommer att fortsätta vara, en trädgårdsblogg.

 

DET BÄSTA MED ATT BLOGGA:
- Det är otroligt kreativt och roligt!
- Jag skapar min egen plattform med material som jag tycker är intressant, utan att ha en arbetsgivare som bestämmer. 
- Det finns ALLTID mer att lära, vilket är mycket stimulerande.
- Att möta mina läsare och känna att vi delar samma passion.
- Möjligheter att skapa inkomster av mitt intresse.

 

Vill skriva väl
Förutom att vara helt dedikerad till odling av grönsaker och vissa övriga trädgårdsrelaterade ämnen har jag flera riktlinjer för inläggen jag publicerar. Det känns viktigt för mig att inte göra bloggen till ett rutinarbete. Jag vill att min passion för odlingen ska få lysa och glittra utan att paketeras i innehållsplanering in absurdum. Visst kan jag göra en lös plan för en del ämnen, som den här serien om hur jag jobbar till exempel, men de allra flesta inlägg skrivs helt utifrån det jag gör, upplever, ser och känner i trädgården just precis nu.

Andra delar av mitt jobb har inte alls den flexibiliteten. Artiklar till tidningar, bokmanus och annat behöver planeras och har tydliga deadlines. Jag tycker verkligen om att bloggen får leva fritt och inte är bunden på samma vis.

Även om ämnesval och publicering flyter omkring är jag mån om att alla inlägg ska vara välskrivna. Jag blir generad om jag i efterhand läser ett inlägg som är dåligt formulerat eller om stavfel slunkit med. Usch! Språket har varit mitt arbetsredskap sedan jag var sexton år och jag tycker om att kunna skriva också blogginlägg så att mitt språk sätter färg på texten. Flera av er som läser kommenterar inläggen med att de är välskrivna, att de är lätta att läsa och så vidare. Då blir jag glad!

Att göra väl genomarbetade blogginlägg har också att göra med att jag gärna vill skriva sånt som jag själv tycker om att läsa. Jag är petig med text och ratar ofta artiklar, inlägg och uppdateringar på sociala medier där avsändaren inte bemödat sig med att formulera sig ordentligt.

Min rutin för att skriva ett blogginlägg ser ut så här:

 • Jag börjar med att skriva den löpande texten.
 • Efter det läser jag igenom texten 2-3 gånger, skriver om och rättar till fel. Jag brukar till exempel plocka bort småord och upprepning.
 • Därefter lägger jag in bilder och bildtexter.
 • Sedan skriver jag ingressen, alltså först efter att allt annat är klart. Detta för att kunna göra en bra sammanfattning som beskriver det läsaren förhoppningsvis snart vill läsa.
 • Efter ingressen skriver jag rubriken, anpassad särskilt för sökmotorerna.
 • När hela inlägget är gjort gör jag SEO-märkningen, noga. (SEO handlar om att skapa information för de olika sökmotorerna så att de hittar mina inlägg när du söker till exempel via Google.)
 • Därefter fyller jag i text för hur inlägget ska se ut när det delas i sociala medier.
 • Nu är det dags att förhandsgranska inlägget. Här behöver jag ofta ordna radbryt och liknande så att det ser ok ut i slutversionen. Jag läser också all text i förhandsgranskningen, ofta högt för mig själv, går tillbaka i redigeringsfönstret och justerar.
 • När allt detta är gjort och inlägget ser ut precis som jag önskat, då publicerar jag.

Efter publiceringen schemalägger jag inlägget. Just nu jobbar jag med programmet Buffer för att sköta schemaläggningen av alla inlägg på Facebook. Det är svårt att säga hur lång tid det tar att göra ett blogginlägg. Ofta skriver jag ett inlägg tidigt på morgonen, för att sedan göra själva bearbetningen och publiceringen senare under förmiddagen.

 

DET SÄMSTA MED ATT BLOGGA
- Det går alltid att göra allting lite bättre - svårt att hitta rätt ambitionsnivå.
- Det krävs otroligt mycket jobb för att skapa både stor följarskara och bra inkomst.
- Oftast krävs flera år av gratisjobb för att så småningom kunna nå någon inkomst.

- Svårt för publik att hitta direkt till inlägg/sajt utan draghjälp från övriga sociala medier. 
- Ett nischat ämne som trädgård har tydliga hög- och lågsäsonger vilket påverkar inkomst. 
- Man blir låg när ett inlägg tagit lång tid att förbereda och väldigt få hittar inlägget för att läsa.

 

Vad jag inte skriver
Egentligen kan man tycka att en blogg om trädgård skulle vara bland det mest okomplicerade och friktionsfria som går att skriva. Men så är det inte. Under åren som gått har jag lärt mig att parera mellan ämnena och välja och välja bort. Jag har ingen önskan om att skapa opinion eller debatt kring mina inlägg, jag vill inte stöta mig med någon eller sticka ut hakan särskilt. Jag vill mest av allt bara visa hur mycket mat vi kan odla i våra trädgårdar.

Men också grönsaksodling kan vara provocerande och ibland tycker jag att det hämmar mitt sätt att jobba med bloggen. Eller, egentligen är det inte provocerande ämnen som får mig ur balans - det är reaktionerna. Jag upplever starkt att vi på sociala medier är så snabba med att kommentera och kritisera, ofta ganska ogenomtänkt. Vi kastar ur oss saker utan att reflektera över att någon ska ta emot eländet. Nu skriver jag helt felaktigt "vi", och det är felaktigt för jag gör det inte. Jag är väldigt noga med hur jag kommenterar och vad jag skriver till andra.

Jobbet med den här bloggen har verkligen fått mig att tänka igenom hur jag själv kommenterar, både i mina egna flöden och andras. Jag kan säga att jag har rätt stor nytta av att ha jobbat som frågemakare till Vi i Femman i flera år och mött vrål-arga föräldrar vars barn uppfattat frågor fel och inte tagit sig till final. Pjuh! Jag har en bra strategi för hur jag ska agera när det dyker upp taskiga kommentarer och lyckas nästan alltid hålla mig till den.

Samtidigt som dialogen med alla er som läser är något av det allra roligaste i mitt jobb, och något jag skulle vilja ha tid för att göra mycket mer, så är det också något som får mig ur balans, ledsen eller arg de gånger det går över styr. Lyckligtvis är det inte så ofta. Här på bloggen får det konsekvensen att jag till exempel inte vill skriva så mycket om vårt familjeliv, djur, ekonomi, barn och om vårt val att nästan uteslutande köpa ekologiska, svenskproducerade och närproducerade produkter.

Ämnen som provocerar kan du läsa mer om i inläggen Om ros och ris till Skillnadens och Det här är min blogg.

 

Vad tjänar du pengar på?
Facebook är min motor, som driver trafik till de olika plattformarna. Min målgrupp finns väl representerad på Facebook och hittar mitt material där. Men Facebook äter pengar och ger inte ett öre tillbaka. Bloggen ger däremot betalt.

Två av de vanligaste frågorna om mitt jobb låter så här: Men, vad göööööööör du på jobbet? Alltså, vad leeeeeeeever du på?

Mina inkomster består av inkomstströmmar i olika storlekar från just nu tio källor (läs om dem i inlägget Jag har världens bästa jobb!). Var och en är lika viktig, eller oviktig, beroende på hur man ser det. Grunden i inkomsten har varit en ganska förutsägbar månadsvis ersättning för bloggen. Jag vet att ersättning för bloggare kan se väldigt olika ut och vara än mer osäker än min, framför allt om den till största del består av ersättning från reklam. Och den kan variera stort beroende på hur väl ett annonsnätverk sålt på sajten.

När jag började på Land var jag noga med att förhandla mig till en skälig ersättning som motsvarade det jag tidigare haft på Sveriges Radio för samma arbetade timmar. Ersättningen fördelades på en fast summa för bloggen, en fast summa för mina videos och en fast summa för artiklar.

Ett av mina paradnummer i förhandlingar är att förhandla in en omförhandling, ta gärna till dig det knepet. Så när bloggen etablerat sig våren 2015 och det var tydligt att statistiken pekade uppåt, förhandlade jag om ersättningen till en mindre fast summa och en rörlig summa, beroende på sidvisningarna (plus fast ersättning för videos och artiklar). Och när bloggen växt ytterligare 2016 förhandlade jag bort den fasta delen helt, till en helt rörlig inkomst, som bygger på sidvisningar, plus en bonus de månader visningarna är riktigt höga. Det finns också ett tak för ersättningen, jag kan alltså inte få hur mycket pengar som helst.

 

TIPS TILL DIG SOM VILL BLOGGA:
- Skriv regelbundet, hellre riktigt bra inlägg än fokus på att uppdatera ofta.
- Hitta din egen ton och nisch, snarare än att kopiera någon annans.
- Lägg tid på att SEO-märka dina inlägg för att få trafik via sökmotorerna.
- Skriv regelbundet inlägg som du kan dela om och om igen.
- Gå på känsla och skriv bara sånt du gillar.
- Peppra INTE grupper du inte administrerar på Facebook med dina inlägg.

 

Sist men inte minst
Jag har skrivit bloggen Skillnadens Trädgård sedan 2014 och nu när några år passerat kan jag konstatera att jag nått flera mål som jag tidigt satte upp. Redan när bloggen skapades var mitt mål att kamma hem utmärkelsen Sveriges bästa trädgårdsblogg. Jag tänkte att det antagligen gäller att ha den positionen om jag ska kunna leva på bloggen och arbetet kring den. Och det tror jag fortfarande.

Under 2017 har jag dessutom haft ett inkomstmål. Jag har jobbat hårt och nått det målet. Det har varit kul att sträva mot och som entreprenör känner jag mig oerhört nöjd med alla prestationer jag fixat! Och jag kan inte låta bli att tycka att det är festligt att jag trixar ihop allt det här, iklädd långkalsonger och yllestrumpor i ett superstökigt hus på landet, som snart 40 årig fyrabarnsmamma som titulerar sig influencer. Livet är kul!

Och nu då? Vad gör man med en blogg som är fantastisk att jobba med och ett företag som går bra? Utvecklar! Jag har legat i som en iller det senaste året och du som läser har bara sett en del av allt jag satt tänderna i. Men snart är det dags att visa resultatet. Nästa vecka kan du läsa vad jag tar mig för härnäst. Cliffhanger!
/Sara Bäckmo

12 svar till “Hur jag jobbar med bloggen”

 1. Karin W skriver:

  Tack för en fantastisk blogg! Det här är en upprepning av vad andra sagt förut men jag menar det verkligen. Jag uppskattar dina informativa och välskrivna inlägg och all den inspiration du ger. Efter att ha odlat i över 20 år har du tagit mig vidare i odlingen på ett sätt som ingen annan gjort. Tack!

 2. Lotta skriver:

  Spännande att läsa om hur du arbetar. Man kan få intrycket av att bloggare skriver lite hipp som happ (som jag själv), men jag inser nu hur mycket arbete som ligger bakom din framgång. Den är du också väl värd! Jag tycker det är rätt beslut att hålla bloggen till en trädgårdsblogg - det är det jag är intresserad av och anledningen till att jag kommer tillbaka. Ska bli spännande att läsa om framtida planer!

 3. Åsa skriver:

  Jag vill också tacka för allt du förmedlar! Att odla för att äta har fått en helt annan innebörd sedan jag började läsa din blogg. Du är en fantastisk inspirationskälla och otroligt duktig på allt du gör! Jag ser fram emot att ta del av dina nya planer...

 4. Margaretha skriver:

  Tack för din fina blogg har odlat länge men aldrig så mycke som nu jag vågar försöka. Din blogg är jag inne på flera ggr per dag hittar alltid något nytt. Du är fantastisk.

 5. AnnaK skriver:

  Vill bara säga: Tack! Grattis! Fortsätt! För mig som krupit i trädgårdsjord som barn, matats med jordärtskockspure som kanske första fasta födan och nu som äldre ha förmånen att odla mina fäders jord är det så glädjande att se att unga odlar allt mera. Kunskapen du ger med glädje och humor inspirerar allt fler. Så gott för mig som ”gammal” odlare att inse att jag inte är så ensam i mina strävanden som man bland kan känna sig när till och med vänner tycker vi ska lägga av. Tids nog orkar man inte, men så länge jag orkar krypa fram så håller vi på även här i kallare trakter. Lycka till. Trevlig Advent

 6. Ida Berglund skriver:

  Wow Sara! Du är verkligen en sann förebild och det märks att du har jobbar hårt och att du lägger ner dig själv och din dyrbara tid på oss läsare. Tack!

 7. Eva Sisodiya skriver:

  Kan bara instämma med andra.
  Tack för att du delar med dig av fantastisk kvalitet! Det är passionen och proffsigheten samt din drivkraft och kunskap bakom allt du gör som gör att man bara vill Lära sig mer...! Och ditt down to earth sätt att vara och din ”glada jävlaranamma energi” smittar av sig!
  Superkul att följa dig.
  Nästa vecka får visa om jag gissar rätt på vad du kommer sätta tänderna i härnäst...
  Tack!

 8. Hanna skriver:

  Håller med övriga, superbra blogg som jag hoppas du fortsätter med länge. Följer via blogg och IG, använder inte FB. Blir nyfiken när du beskriven hur trafiken kommer från olika sociala medier eller sökmotorer - hur funkar det med sådana som jag som har din blogg sparad som favorit och går direkt dit utan någon mellanstation? Eller är det bara nya läsare som det registreras hur de hittar hit?

  Keep up the good work och odla på för sjutton! =)

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Angående trafiken så hör du då till dem som söker sig direkt till bloggen utan att komma via andra sociala medier. Det är bara några få procent av alla sidvisningar som kommer från den typen av besök. Och det är ganska intressant. Eftersom jag på Facebook delar flera gamla inlägg varje dag, som i och med sina ämnen är aktuella när de delas på nytt, hittar till exempel Facebook-följarna annat material än du gör. Du ser det jag lägger ut som är nytt, och möjligen annat material också om du söker efter något särskilt. Det är därför som användare och sidvisningar från andra sociala medier är så mycket högre, helt enkelt för att de har mer material som de ser. Men alla mina läsare är lika viktiga och jag tar det verkligen som en komplimang att du går direkt till bloggen. Tack för att du läser! /Sara

 9. Ethel Harris skriver:

  Jag vill också säga tack Sara. Du har givit mig så mycket inspiration att fortsätta med min egen odling och utveckla mig själv till att bli bättre. Jag följer din blogg och lyssnar på din och Farbror Gröns podcast varje vecka. Detta är från en utlandssvensk som odlar i ett helt annat klimat till Sverige. Tack!

 10. Monika skriver:

  Tack Sara för att du också tar dig tiden att berätta hur du jobbar, att återge ett slags helhetstänk. Jag säger "som föregående talare", jag uppskattar att du är noga med hur du uttrycker dig, att all text är välformulerad och att helhetsintrycket tilltalar ögat faktiskt. Vad gäller dina ämnesval så för egen del "skummar" jag ofta det som inte berör just odling och trädgård, jag är inte intresserad av ert privata liv, med all respekt då. Däremot när du skriver som nu om hur du jobbar med bloggen så läser jag noga och kollar tipsen. Jag har ett helt annat ämnesområde som jag vill/har stort engagemang i/vill kasta ljus över/skriva om och då är just dina tips och tankar väl värda att beakta.
  För övrigt är jag en av de glada som fått plats på kursen i mars, tjohopp!
  Tack!

 11. […] läsa mer om min blogg och hur jag tänker när jag jobbar med den får du gärna läsa inlägget: Hur jag jobbar med bloggen. Där ger jag många tips och delar med mig av mitt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *