19. februari 2016

Hur många frysboxar?

Ett utmärkt bra sätt att ta hand om en stor skörd är förstås att stoppa grönsaker och bär i frysen. Det är framför allt lätt att ta fram och använda i matlagningen.

Petra undrar: "Hur stor eller många frysar har ni egentligen?".

Sedan hösten 2015 har vi två frysar, ett vanligt stort frysskåp och en frysbox. Det har varit min dröm länge med två frysar i huset men det var först i höstas som jag fick tummen ur att ordna det, vi har lite utrymmesbrist så det krävdes lite planering för att få till det. Vi bor ju i ett gammalt hus där flera rum ännu inte är renoverade eller ens uppvärmda. En frys klarar inte att stå i hur kyligt utrymme som helst, då lägger den av vilket jag tidigare fått erfara med tråkigheter som följd, så nu står den nya frysboxen i mitt arbetsrum som en surrande skattkista.

Det är egentligen två saker som gör att vi behöver en extra frys. Kött och bär/frukt. Vi har möjlighet att köpa fint närproducerat kött av lamm, nöt och gris och när det levereras så är det från tio kilo och uppåt som kommer i varje låda. Idag kom 20 kilo finaste nötkött till exempel och det tar stor plats.

 

Lyxigt med hemodlade bär
När det gäller bären och frukt har jag ägnat en del tid åt att plantera många buskar och träd så att vi ska kunna vara självförsörjande också på det. I den bästa av världar vill jag helst slippa koka sötad sylt till barnen och som ett alternativ är frysta bär helt suveränt. Men bär tar mycket plats och i takt med att trädgården producerar mer och mer behöver jag helt enkelt mer plats i frysen. Jag fryser också en del frukt, som äppelklyftor och plommonhalvor, till krämer och pajer och sånt.

 

 

Jag gör väldigt mycket äppelmos så snart jag kommer över äpplen, från egen skörd eller vänners. Mos är ett jättebra alternativ till sötade sylter av olika slag och mina barn är väldigt förtjusta i det. Precis som min mamma gjorde till mig och mina syskon kokar jag stora laddningar osötat mos och fryser in. Till små barn är det perfekt att göra mos och frysa i isbitskuber och värma tillsammans med smör. Det har mina ungar älskat att smaska på. I frysen kan jag lagra det som behövs under ett helt år till fyra barn.

 

Här är våra bästa recept på sylt och mos:
Dags att göra äppelmos
Enkel plommonsylt utan att rensa kärnor
Barnens bästa vinbärssylt

 

Skåprensning varje vår
Nu under våren försöker vi äta upp så mycket grönsaker som möjligt ur frysen och planerar matlagningen så den rymmer mesta möjliga. Redan tidigt under våren börjar nämligen trädgården producera nytt som jag vill frysa in och då vill det till att det finns plats.

Det jag upptäckt under min första vinter med två frysar är att det kommer att ta några säsonger att lära mig frysa lagom mycket av saker och ting. Det är så bekvämt och enkelt att frysa, men jag vill ju inte ha ett stort överskott bara för att jag har plats. Förra året frös jag in väl mycket lök till exempel, och de halvmogna majskolvarna kommer vi inte att äta upp. Däremot saknar vi förkokta kokbönor, skulle kunna haft mer broccoli och blomkål samt kryddor som basilika, persilja och oregano. Det blir till att justera i år.

Fler sätt jag lagrar grönsaker på kan du läsa och se i Lagra morötter i landet.
Vilket sätt att lagra grönsaker på gillar du bäst?
/Sara Bäckmo

17 svar till “Hur många frysboxar?”

 1. Margot Wiese skriver:

  Jag brukade koka in och konservera osötad sylt och äppelmos, fyllde den het på heta burkar bara. Sen får man hålla koll i källaren att de inte gått upp. Jag kokade osötat av allt, blåbär, vinbär, äpple. Av lingon gjorde jag vattenlingon. Vi hade ingen frys alls. Som tips när det blir ont om plats.
  Nu använder jag mest bären till smoothie så jag fryser. Funderar på att torka, ska prova till sommaren.

 2. Hyrestanten skriver:

  Jag hade också två frysar förr om åren när jag hade många barn och hus. Det finns vissa (äldre) modeller som klarar att stå ute så ofta hade jag en box på balkongen. Sen torkade jag också grönsaker och äpplen men det var väldigt tidsödande eftersom jag använde egenhändigt byggda lådor. Konserverade och syltade också men den lilla matkällaren som jag gjorde under vårt hus blev för varm så det fanns inget svalt utrymme till rotfrukter.
  Nu bor jag själv i en liten etta och har nyss köpt en liten frysbox på 60L förutom den lilla frysen i köket. Det känns härligt att kunna förvara lite mer, särskilt när jag nu flyttat en bit söderut och har en kolonilott. Drömmer om en elektrisk tork.

 3. Åsa skriver:

  I somras gjorde jag osötat fruktläder och torkade istället för det tämligen misslyckade försöket att torka bären som de var. Jo, de torkade men det blev som pepparkorn med lökskal runt. Fruktlädret blandar vi mest i osötad müsli och får en fruktmüsli med lägre sockerhalt än den köpta, det går också att hiva bitarna i tex muffinssmet.

 4. Linda-Marie skriver:

  Tips! Jag mixade både blåbär och hallon och konserverade på ganska små burkar. Förvarar dem i källaren och det funkar superbra. En burk räcker då 1-2 dagar beroende på om vi mixar om med tex äpple, banan eller aprikos till sylt eller om vi gör smoothie till frukost. Till pannkaka går det lätt en burk. Jag är så glad att det gick att göra och att vi inte äter tillsatt socker 🙂 Vi har nämligen bara en halv frys med mycket grönkål i..

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack. Jag konserverar ingenting alls eftersom jag vet att det finns risker, särskilt för små barn. Så just nu fryser jag hellre. Och visst är det kanon till "smuttisar" (som barnen här säger) och pannkakor. Älskar´t! /Sara

 5. Therese Berg skriver:

  Fantastisk blogg! Det ska bli jättekul att följa den. Jag har nyligen börjat drömma och odla hemma i radhusträdgården. Det här är alldeles nytt men jättespännande för mig. Att det går att frysa in lök hade jag tex inte en aning om. Det kanske blir lättare med vinterförvaringen än jag tror. Tack för en intressant blogg!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Lök går fint att lagra i vanlig rumstemperatur också. Sök efter "lök skillnadens" så hittar du info. För oss med småbarn är det perfekt att ha fryst lök att plocka fram. Inget kladd med tåriga ögon när små hänger i famnen under matlagningen! Hälsningar Sara

 6. Anna skriver:

  Jag brukar mixa olika örtblandningar och torka i ugn - förvarar i glasburkar och har på så sätt kryddor till hela året, har inte heller så stor frys och måste variera förvaringen.

  I vissa mixar jag med flingsalt, jag tycker att saltet då drar åt sig mer smak från de färska örterna än om man blandar dem efter att de är torkade. Har även blandningar där jag har i annat såsom chili och vitlök. Har du tips på andra smaksättare som man kan blanda i?

 7. Signe skriver:

  Gamla frysar klarar att stå i minusgrader. Vi har en stor 50-talare som står i vedboden. Där har vi mest kött och den stänger vi på våren. Inne har vi ett skåp och en lite box till grönsaker, frukt och annat. Det är svårt att alltid ha logom mycket som du skriver. Men det handlar ju mycket om att använda det man har. Det gäller ju oockså att passa på när det är bra hjortronår, svampår o s v.

 8. Kristina skriver:

  Lök behöver man inte frysa. Den förvaras bara som den är! Låt den torka efter skörd. Konservera är trevligt! Torka skivade jordgubbar, skivade äpplen, gott och vackert! jag har elektrisk tork, det går snabbt, är effektivt. Jag har haft cirkulation på det infrysta & konserverade. äter slut under sommaren, städar ur, avfrostar kylen en gång per år. Gör rimlighetsbedömning, hur ofta äter vi majskolv, bärkräm? jag tycker om att plocka svamp men familjen åt inte i den takt jag plockade... Har nu lärt mig plocka bär i stället!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Lök är utmärkt att frysa! Särskilt för barnfamiljer. Inget är så lätt som att plocka fram ett platt paket hackad lök och laga mat av med en liten på armen =) Förstås lagrar jag lök i bingar inomhus med, vi är helt självförsörjande på lök. Konservera gör jag inte alls eftersom det finns risker med det, särskilt när det gäller små barn. Hälsningar Sara

 9. Patrick Sellman skriver:

  Eftersom det är vi i skandinavien som har tradition av att ha våra frysboxar i kallförråd och tom på uteplatser så är det vår egen tillverkare Cylinda som fortfarande har kompressorer som fixar kyla.
  En extra isolerad frysbox drar både mindre ström men framför allt klarar den elavbrott i rumstemperatur nästan i tre dygn. Den här modellen står i mitt kallförråd i Värmland för andra vintern och går som en klocka.
  http://www.tretti.se/m/vitvaror/frysar/frysbox/cylinda-fb-1350-a-plus-plus

 10. Inger Friström skriver:

  Jag gör salsa av tomater, lök, chili, paprika, morötter, bönor, squash m m som jag häller het i glasburkar och vänder upp och ner så det blir ett vakuum. Lätt att lagra om man har en källare eller stort kylskåp. Jag brukar använda salsan i köttfärsgrytor eller som tillbehör på tallriken direkt. Det avlastar frysen väsentligt.

 11. Jessica skriver:

  Jag har både en frysbox och ett frysskåp ståendes utomhus under tak året om. Båda är av äldre modell och fungerar fin fint 🙂 Den enda nackdelen är att jag lätt drar mig för att gå ut och hämta de ingredienser som behövs när det är som kallast ute.

  Jag har även byggt en stor hylla med fem våningsplan som jag förodlar på. Varje hyllplan går att loss lätt med ett par skruvar och till sommaren kommer jag att bygga fler hyllplan, men med nätbotten för att torka frukt, bär svamp, bönor etc. På så vis kan jag använda samma hylla för två olika funktioner. När den inte används går stommen lätt att tas isär (genom att skruva loss hyllplanen och en snedstötta) och den tar då väldigt lite plats.

 12. Emma Vik-Fredriksson skriver:

  Hej! Nu har jag nästan läst igenom vartenda blogginlägg här på bloggen. Åh vad mycket jag lärt mig! Ser fram emot att för första gången ha någonstans att odla i år, 70 kvm kolonilott?. Tack för all inspiration!
  Sett flera kommentarer om inkokningar och osötade sylter, och ville bara uppmärksamma alla på botulism. Kan vara riktigt farligt, speciellt för barn. Det finns en poäng med sockrade sylter och inläggningar!
  Läs gärna här t.ex. Eller googla?
  http://handbok.alternativ.nu/Mat/Konserveringsmetoder/Inkokning/Botulism
  Sen får man ju göra som man vill, men det är ju bra om man vet om det!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag håller med dig om konserveringar. Av den anledningen gör jag aldrig det, tycker det är onödigt att chansa. /Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *