Idag ska varmbänken byggas i Skillnadens Trädgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Idag ska varmbänken byggas i Skillnadens Trädgård

Förra året började jag skörda i varmbänken i mars. Rucola, rädisa och sallat var bland de första grönsakerna som lämnade bänken och hamnade på våra smörgåsar. Jag hoppas det blir lika tidigt i år.

 

Skillnaden

Skillnaden, Bökebacken. Februari 2015.

Det känns smått overkligt att föreställa mig vilken typ av skörd som helst från friland just nu. Snön ligger decimetertjock och det är gnistrande och knastrande kallt. Men om 4-6 veckor spirar ändå grönskan i min varmbänk.

Det är idag den ska läggas. Jag har samlat nära 60 säckar med hästskit till bygget. Idag ska jag fösa ner dem i varmbänkshålet, vattna med varmt vatten och klafsa i allt tills det byggts upp en bädd på förhoppningsvis minst 50 centimeter. Jag kommer att vara supertrött och svettig, samt osa hästgödsel om några timmar då jag är klar.

Faktum är att det är lite med varmbänk som med lapptäcke. När jag är klar med ett projekt tänker jag: Aldrig mer! Men sen går det en tid, jag glömmer vilket slit det är och planerar nytt.

Det som hägrar med varmbänken är förstås den skörd jag kan göra tidigt på säsongen när allt annat på friland fortfarande vilar eller är för kyligt för något att växa i.

Rucola

Rucola i varmbänken, mars 2014.

Förra året började jag skörda i varmbänken i mars. Rucola, rädisa och sallat var bland de första grönsakerna som lämnade bänken och hamnade på våra smörgåsar. Jag hoppas det blir lika tidigt i år.
/Sara Bäckmo

04. februari 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *