27. mars 2019

Inga föredrag hösten 2019

Jag gör massor av föredrag varje år och det är en stor del av mitt jobb. Det är otroligt roligt att resa iväg och träffa alla er fantastiska odlare. Jag lär mig massor och har kul. Men under hösten har jag bestämt mig för att ta en paus med resorna.

Sara står i en lada med dator, pumpor och ett gstort leende.

 

Oj, oj. Det här känns lite läskigt att skriva om, för i samma stund som jag gör det har jag ju bestämt mig på allvar. Men nu gör jag det!

Jag har bestämt mig för att ta en paus från mina föredragsresor i höst. I flera månader har jag konsekvent tackat nej till alla förfrågningar om hösten. Det är svårt, för det kommer så otroligt många fina frågor om evenemang som jag skulle vilja vara med på. Men jag hoppas att det ska komma minst lika många fina förslag inför våren 2020! Jag börjar boka nästa vår efter sommaren 2019.

 

Varför?

Jag tror att jag höll mitt första föredrag om Skillnadens Trädgård 2012 innan vår dotter Alba föddes. Det var en liten kort presentation, som sedan blev större och större. 2014 var jag med på Framtidsveckan i Alingsås och började tänka att det här med föredrag om trädgården är ju himla kul. Det var också då förfrågningarna om föredrag på allvar började trilla in och jag såg en möjlighet att väva in den typen av evenemang i mitt jobb. Sedan dess har jag gjort otroligt många resor varje år, endast med ett uppehåll på några månader då vår minsting Loa föddes 2016.

Nästa år fyller Loa fyra år och börjar på förskolan efter sommaren 2020. Jag känner att jag verkligen vill ta vara på tiden och vara hemma med honom och syskonen en tid utan att behöva parera med så många resor. Det är helt enkelt skönt med en paus. Resorna tar mycket tid och förberedelse och även om det är otroligt rolig så behöver hela familjen anpassa sig mycket efter dem. Och jag tänker att det är bra att stanna upp och låta vardagen få en annan lunk en tid.

Jag vill verkligen understryka att jag inte tar en paus från resorna för att jag mår dåligt eller för att något särskilt hänt. Jag har bara lovat mig själv att måna mig själv mitt i livet och ta vara på det jag bryr mig allra mest om. Det borde fler göra! Jag läser och hör om så många som missar att göra kloka val när erbjudanden och spännande saker duggar tätt.

Jag har yrkesjobbat sedan jag var 18 år och aldrig varit i närheten av att bränna ut mig eller hamna i svackor där jag inte orkat av olika orsaker. Sett i backspegeln har jag varit bra på att välja rätt. Jag har jobbat lagom mycket och prioriterat bra. Under småbarnsåren har jag stått på mig med att vilja jobba deltid och jag har tackat nej till otroligt många lockande uppdrag och jobb för att kunna leva det här livet, med maximal tid med barnen och stor frihet i jobbet. Så nu när jag väljer att skippa resorna för en säsong är det inget särskilt konstigt. Och jag kommer att längta efter våren 2020 när jag hoppar på tåget igen!

 

Vad händer istället?

Åh, det här är såååååå spännande! När jag inte gör några resor har jag ju tid till annat. Flera av er som följer Skillnadens har frågat efter digitala evenemang som alla kan ta del av, istället för föredrag där man måste vara på en specifik plats vid ett särskilt tillfälle. Det första jag ska sätta tänderna i efter att nästa bokmanus är inlämnat den 1 september är att göra ett genomarbetat och fint föredrag/webinar som ska hållas digitalt under hösten.

Då ska jag sätta ihop hela min berättelse om hur Skillnadens Trädgård skapades! Det är något som många av er frågar efter och vill inspireras av. Jag har, konstigt nog, gjort himla många bra grejer i den här trädgården, trots att jag var så grön när jag startade, och det ska bli väldigt roligt att få gräva fram bilder och visa mer i detalj hur jag gjort och tänkt. Hoppas ni ser fram emot det!

 

Föredrag 2020

Jag vet att många av er som är engagerade i organisationer och föreningsliv vill ligga långt fram med bokningar, särskilt för större evenemang. Jag börjar ta emot bokningar inför våren 2020 först efter sommaren, i augusti-september sådär. Det är först då som jag har tema för föredraget klart och vet hur jag vill att de ska organiseras.

Tack för att du läst och hoppas du håller med om att det är en bra idé att vara hemma en tid med barnen och ladda batterierna!
/Sara Bäckmo

 

19 svar till “Inga föredrag hösten 2019”

 1. jesaen skriver:

  Låter så vettigt! Passa på och njut. Barnen växer och sen är de stora. Går inte att ta igen. Skönt att du prioriterar dig och din familj!

  Ja vad bra med digitala föredrag! Ser verkligen fram emot det.

 2. Mireille Lewis skriver:

  Jag gjorde också det valet. Du får aldrig igen tiden så njut av er tid och ta hand om dig och familjen. Ladda batterierna och så ses vi online. Ha det absolut bäst!

 3. Kristina Lantz skriver:

  Helt rätt tänkt! För oss 'hungriga' finns ju din Facebook och Youtube! 😀
  Väl mött 2020 😄

 4. Veronica skriver:

  Så sund tanke❤️
  Kram

 5. Elisabeth skriver:

  Tack för inspirationen även på detta område. Jag har sagt nej till rätt många saker i år, men känner nu att jag kanske borde nekat ännu mer. Att ha luft i kalendern är så skönt. Det är först då som tillvaron får en bra lunk, tycker jag. Och med luften kommer idéer och energi. Det blir roligare att leva, helt enkelt. Klokt beslut!

 6. Mariette Leiner skriver:

  Klokt val! Barnen är små bara en gång i livet. Ser fram emot nya spännande projekt!

 7. sophie.hultstrand skriver:

  Åh vad roligt med webbinar. Ser fram emot det! 😁

 8. Lina skriver:

  Bra tänkt! Och webinar är ju strålande för oss andra som också prioriterar att vara på hemmaplan! 😍

 9. nyfiqen skriver:

  Ibland är det skönt att ta en paus eller bara göra något annorlunda. Själv är jag inte lika bra att ta hand om mig, har haft några perioder när orken tagit slut men blivit bättre på att kunna igen symptom. Jag börjar känna mig själv och inse att jag ibland är lite för intensiv för mittemot bästa. 😉 Just nu kostar jag på mig lyxen att ha en tid ledigt innan utmaning med nytt jobb. Så värdefullt och perfekt tid nu på våren. Känner en sådan lugn i kroppen att kunna vara ute i trädgården en stund var dag och inte ha en stress över känslan av att jag inte riktigt hinner allt jag vill göra.

 10. Anna Lise skriver:

  Gode valg, Sara. Støtter deg heilhjarta i å prioritere familien. Vi kan jo likevel følge deg på heimesida, Facebook og Youtube!

 11. Siv skriver:

  Bra val. Jag var hemma många år med mina barn, något som betalar sig i dag när de är vuxna, men tyvärr inte i pensionen, men det är det värt. Njut, snart är de utflugna, tiden går så fort.
  Härligt med en ny bok, den ser jag fram emot.
  Tack för allt du lärt mig, utan dig hade min odling sett helt annorlunda ut.
  /Siv

 12. Skidåkarmamman skriver:

  Hej
  Ett klokt val är att ta tillvara på tiden med sina barn. Jag har oxå fyra barn som du. Mina, våra, barn har varit hemma med mig tills de fyllt sex år. Helt fria dagar tillsammans med mig. Så underbart och ostressigt.

 13. ak skriver:

  Hvor er det en sund og fornuftig beslutning!

 14. Sophia-Stina skriver:

  Heja dig Sara!
  Tror fler kvinnor längtar efter att välja tid hemma med barnen. Det är ju trots allt väldigt naturligt att vilja vara med sina små frön.
  Tack för all inspiration du så frikostigt ger.
  Härlig vår till dig och dina kära,
  Sophia-Stina

 15. aresom skriver:

  Det gör du rätt i! Borta bra men hemma bäst! Om några år blir barnen bara glada över att vara ensamma hemma ibland och rå sig själva. Det gäller att passa på så länge man är största idolen;)

 16. Kari Hjertholm skriver:

  Det er viktig med pauser! De gir ny energi, og kanskje nye vinklinger. Lykke til!

 17. snowrabbit skriver:

  En väldig nyttig beslut! den tiden med sina barn får man aldrig tillbaka! Jag är så glad att ja ha valt att vara hemma så mycket som möjligt under småbarnstiden. Jag älskar mitt jobb, men värdesätter den tiden med mina barn högt ! Ser fram emot ett webbinar med dig !

 18. nicola.lindwe skriver:

  Mycket klokt och modigt! Det är svårt att välja när jobbet också är roligt och inspirerande men det kommer en tid då barnen inte längre finns nära intill varje dag - jag har inte varit lika klok som du och det är inte uppmuntrande att komma på den idén sent.
  Ha ett fantastiskt 2019!
  Kram!
  /Nicola

 19. […] Under hösten 2019 gör jag inga föredrag alls utan jobbar med annat här hemma.  […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *