19. januari 2018

Ingen spons - jag köper alla fröer själv

"Jag trodde att någon fröfirma sponsrade dig. Blev jätteförvånad när du skrev att du köpte fröer." Yes, jag köper allt jag odlar själv. Varför då?

En brun fröpåse med massa bruna stora bönor i.

Ett storpack av fröer till bondbönor.

 

 

Det är Estelle som ställer frågan om fröer och spons. Jag har tänkt nån gång att jag skulle skriva om det, men så har det inte blivit av bara. Kanske för att det är en icke-fråga för mig.

Gissar att en och annan undrat samma sak som Estelle under åren och kanske antagit att jag blir sponsrad med fröer. Men så är det alltså inte. Jag har köpt varenda påse själv*, liksom alla plantor och utsäden, alla redskap och arbetskläder.

 

*I frösamarbetet med Nelson Garden (där jag valt ut produkter till ett frösortiment) har jag tagit emot en påse av var sort i just det sortimentet för att kunna fotografera etc, samt fröer av sorter som jag behövt provodla.

 

Varför inte sponsrade produkter?

Jag har varit otroligt sparsam med företagssamarbeten för Skillnadens. När bloggen var alldeles ny var det helt omöjligt att ha samarbeten eftersom jag jobbade på Sveriges Radio då. Det fick mig att tänka till några varv om det här med sponsring genom produkter och lade grunden till den hållning jag har idag. Dessutom fick jag nys om andra bloggare som tog emot spons (alltså produkter i utbyte mot synlighet i till exempel sociala medier) och blev lite skeptisk. Hur realistiskt är det för följare att fantisera om att göra något om alla produkter man läser om är gratis för den som skriver? Det blir liksom skevt.

När jag senare hade bloggen på en bloggportal var jag friare att göra samarbeten, men då skulle de på något vis presenteras i bloggen som jag inte ägde själv. Och det kändes inte bekvämt.

Och nu när jag äger min egen plattform är jag fri att göra som jag vill. Kastar jag mig över tangentbordet då och ber att få alla fröer jag behöver? Nej.

 

Köper allt själv

Jag vill att allt jag odlar och skriver om ska vara produkter som jag valt själv och kan motivera användning av. Därför köper jag alla mina produkter själv och tar aldrig emot spons i form av fröer, kläder, utrustning eller liknande. Du som läser ska kunna lita på att byxorna jag bär inte placerats på mig i ett reklamsamarbete eller att en frösort nått min trädgård genom ett sponsorpaket från en fröfirma.

Jag sätter stort värde i att vara fri på det viset. Det gör jag att jag med glädje och stolthet också kan tipsa om sorter, kläder eller tillverkare utan att behöva känna mig obekväm. Fast det är klart, om alla tror att jag driver trädgården med sponsrade grejer gör ju det ingen skillnad. Men nu vet du alltså att så inte är fallet.

 

Vanligare än man tror

Spons av produkter är inget som jag generellt tycker är dåligt på något vis, det passar bara inte mig. Jag tycker att det sänker min trovärdighet. Därför avböjer jag alltid. Jag har till exempel tackat nej när en stor trädgådskedja ville göra ett värsting-reportage och bygga upp en fiktiv odling med sina produkter och plantor i min trädgård, samt ge mig kläder att bära vid fotograferingen. Jag har tackat nej när typ världens största möbelvaruhus ville göra en hemma-hos-grej med lite prylar. Och jag tackar konsekvent nej när härliga trädgårdsföretag vill puffa sina produkter genom att skicka mig friex.

Nu är min inställning den att jag gärna gör samarbeten med företag jag gillar, men i utbyte mot till exempel annonsplats vill jag ha ekonomisk ersättning. Mina barn kan liksom inte äta gummistövlar och krattor, även om jag får såna förslag; Visa gärna våra strumpor på din sajt så behöver du inte returnera det par vi skickar till dig. Säkert.

 

Annonsering just nu

Inför att nya sajten släpptes i januari 2018 ville jag gärna ha med några av trädgårdsföretagen vars produkter jag gillar och funderade en hel del på hur det skulle göras. Lösningen blev ett månadserbjudande för er som är medlemmar. Dessutom har jag valt att ha med samarbeten i Saras trädgårdsbrev som kommer ut varannan vecka. Där tipsar jag om produkter ibland och har fixat rabatt på bra grejer till er som läser. Om du ännu inte prenumererar på trädgårdsbrevet kan du gör det nedan. Det kostar inget att prenumerera och du får mail i din inkorg när vi har nytt att skicka ut.

 
 

Företag med tjänster eller produkter kopplade till trädgård kan också annonsera på min nya sajt. Allt är tydligt utmärkt med "annons" enligt gällande regler. När något publiceras på bloggen som på ett eller annat vis kan anses vara kommersiellt, som när jag skriver om mina föredrag eller böcker, så måste det också märkas som en annons. Det är lite knäppt, men jag föredrar att hellre märka en gång för mycket än för lite. Det finns exempel på bloggare som utelämnat annonsmärkningen och hamnat inför rätta.

 

Ja, så tänker jag om det här med sponsring. Inga sponsrade produkter eller fröer i min trädgård alltså. Däremot köper jag hejdlöst mycket fröer och plantor själv. Numera går de köpen via mitt företag, så jag betalar inte moms på dem. Flera av er tycker det låter osmart. Men just nu tillverkar jag så väldigt mycket material om min odling, att jag ibland behöver driva upp extra saker att fotografera eller använda som rekvisita på annat sätt, prova olika sorter eller så och då tycker jag inte att det ska belasta mitt privata konto. Senare justeras den matmässiga delen av detta i min deklaration, där jag som privatperson måste köpa grönsakerna jag odlar och äter - av mitt eget företag. Ytterst krångligt, men tydligen nödvändigt för att det ska bli rätt. Så större delen av kostnaden för fröerna/grönsakerna hamnar liksom på mitt privata bord hur jag än vänder och vrider på det. Som hos dig, ungefär.
/Sara Bäckmo

 

14 svar till “Ingen spons - jag köper alla fröer själv”

 1. Lina skriver:

  Tycker det är skönt att höra att det är som jag trodde. Det är tyvärr så att man inte kan ”lita” på bloggare som visas upp produkter i den bemärkelsen. Därför följer jag dig och med glädje betalar en slant för riktig läsning och tips och allt annat. Hurra för dig!

 2. emma.hemmingsson.85 skriver:

  Hahaha din kommentar om "mina barn kan inte äta gummistövlar" tyckte jag var så rolig. Men skämt o sido, precis som du säger, din trovärdighet likaså inspirationen till att andra kan lyckas ökar med "icke spons", (alltså på det sättet som du gör, tycker jag är bra).

 3. evahaarberg skriver:

  Mycket bra Sara! Precis som du nämner; gör ju det att vi som läsare verkligen vet att det du visar eller bär är något du tycker är riktigt bra 🙂

 4. Karin skriver:

  Du är en sådan inspiration Sara! I vår ska jag äntligen börja odla efter återställande av tomt (byggt till och dränerat..) och du är en stor anledning till att jag kommer våga. Dina böcker läses varma här. Tack 🙂

 5. Milott skriver:

  Tack för alla tips jag fått genom Din blogg, Sara! Jag har inte så stor trädgård men bl.a. tipsen om blommor i köksträdgården var en succé för mina växter! Ska fortsätta följa o önskar Dig en fin vårsådd?Milott

 6. anneli.ohrstrom skriver:

  Då jag har följt dig länge gläds jag i hjärtat att du inte "tappat" det som för mig är speciellt, magin och entusiasmen! som är Sara i utvecklingen i ditt företag.
  Att du fortsätter att hitta din egen väg, och blomstra.
  Du har lärt mig, och fått mig att pröva saker som jag inte skulle gjort annars. innerlig Tack för att du delar med dig av din syn på Odling!
  Nya sidan är så mycket smidigare nu när allt är samlat, hänger här mer än tidigare.
  Hoppas på flera små filmer likt "Saras Trädgårdsdagar" (känslan när du möter morgon i trädgården är underbar och beskriver det lustfyllda för mig med en trädgård).
  Önskar mig flera följetongen där man får följa tex som med sticklingsförökning av blåbär fast med andra grödor, perenner, blommor etc.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Anneli! Allt det där du föreslår är på väg. Så många saker jag vill göra nu när jag byggt en plattform som kan presentera allt på fint sätt. Det är otroligt roligt och jag blir så peppad av att ni som följt länge hänger med och tycker om det nya! Kram till dig!

 7. Anna skriver:

  Hej Sara!
  Jag blir nyfiken på vad du själv tjänar på att göra inköpen via ditt företag, när du sedan köper grödorna av dig själv? Jag gissar att fröerna/plantorna/skörden till stor del är verktyg för att du ska få inkomst i firman men hur värderar du grönsakerna som du själv konsumerar i jämförelse med fröinköpen? Kostar det i slutänden inte mer än om du från början hade gjort ett privat inköp av fröerna?
  Ha en fin dag!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, visst är det intressanta frågor. I huvudsak vill jag ha allt som rör mitt företag på ett och samma konto eftersom jag också odlar en del som i slutänden kanske inte blir mat. Vi kan behöva fotografera något som jag sedan inte har tid att ta hand om enligt konstens alla regler. Känns inte som att det ska belasta vårt gemensamma. Jag tror att summan som jag köper grönsakerna av från företaget är 5 eller 10 kronor per kilo. Det är alltså inte butiks-priset som gäller utan en kostnad som kan tänkas motsvara själva produktionen. Summan är multiplierad med antalet personer i hushållet samt antal kilo som Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter per person och år. Som du hör går inte fröerna via företaget för att jag tror att jag tjänar något på det utan för att det ska bli rätt i ekonomin och i mitt företagande. /Sara

   • Anna skriver:

    Hej igen.
    Vad roligt att du tog dig tid att svara. Jag är själv egenföretagare inom trädgård och stöter också på liknande frågor... debet, kredit, omsättning och att få allt så rätt som möjligt. Jag tror att jag förstår ungefär hur du tänker. Fast ekvationen är ändå inte helt lätt att få ihop. Ur självförsörjarperspektiv är det såklart lätt att tänka att ett privat inköp för en fröpåse kostar en bråkdel av vad du sedan betalar för skörden men i ditt fall gissar jag att det handlar om större mängder frön och att odlartiden numer sker inom verksamhetens ramar.
    Ha det gott. Din drivkraft och ditt engagemang är imponerande. 🙂

 8. Monika Bergman skriver:

  Jättebra Sara, jag förstår dig, skulle tänka och agera på samma vis om jag stod inför det valet. Och nuförtiden verkar ditt val vara i minoritet, överallt blir man översköljd med reklam och luriga påståenden, du berättar om vad som är bra och varför. Du behövs, din egensinnighet i positiv bemärkelse är en inspirationskälla för många, var så säker. Varmaste hälsningar, Monika.

 9. Carin Sellgren skriver:

  Vilken härlig inställning du har. Jag är full av beundran över din odlarglädje och av allt du hinner med i din stora familj. Säljer du aldrig något? Hur hinner/orkar ni äta upp allt som du odlar? Hur får du barnen att äta grönsaker?

 10. Ingegerd Heden skriver:

  Härligt med hederlighet och transparens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *