11. maj 2017

Isberg från frö till skörd

Det går fint att odla isbergssallat hemma. Bäst blir skörden om växtplatsen är skyddad. Och säkrast för att inte dela för mycket med sniglarna är att så plantorna i förväg. Så här gör jag.

Ett vackert huvud av isbergssallat med flikiga blad

Ett välvuxet läckert huvud av isbergssallat gör odlaren glad!

 

Våren 2012 odlade jag isbergssallat för första gången. Plantorna vårdades ömt inomhus och planterades sedan ut i en odlingslåda. De var skyddade med minidrivhus av godislådor och tjock plast, inget skulle skada dem. Jag delade bilder på sociala medier och självaste Lena Israelsson (följ hennes blogg här) kommenterade de fina plantorna. Jag var stolt som en tupp.

Precis när de började knyta sig hände något förskräckligt. Plantorna kvaddades en efter en, ungefär en om dagen - trots mina skydd. Till slut avslöjade jag då tvååriga Viggo som boven. Jag var förvånad, han avskydde nämligen alla typer av gröna blad. Men sedan den dagen han upptäckte hemodlad isbergssallat har han ätit blad. Men bara gröna.

 

Läs mer: Sallat gror svalt

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

 

Mycket läcker sallat

Du  kanske tänker att det finns godare sorter att odla, men katten vet om det kanske är så att hemodlad isbergssallat slår en del av fin-sorterna på fingrarna ändå. Den är krispig i konsistensen, innehåller mycket vatten - visst, men är också otroligt smakrik. Den smakar betydligt mer än den vi köper i butik. En bra vardagssallat, som barnen äter riktigt mycket av.

 

Små plantor av isbergssallat redo att planteras om.

Redan när isbergssallaten är pytteliten går det att skilja den från andra sorter eftersom bladen ser så speciella ut.

 

Sex små plantor av sallat växer i ett kompostgaller.

De här plantorna har stått några veckor på växtplatsen, som är en gammal varmbänk i tunnelväxthuset.

 

Stora sallatsplantor som växer i ett kompostgaller.

Några veckor senare har plantorna närmast exploderat i värmen.

 

Så här odlar jag isbergssallat

 • Så till exempel åtta fröer i en liten kruka. Ställ sådden svalt, då gror den bäst.
 • Låt de små plantorna bli 3-4 centimeter höga och lossa var och en försiktigt ur jorden.
 • Plantera i enskilda krukor, enligt klippet nedan. (Om du har en mycket skyddad växtplats utan sniglar kan du sätta ut dem direkt på växtplatsen redan när de är små.)
 • När plantorna blivit 8-10 cm hög sätts de på växtplatsen i rad eller i fyrkant. Tänk på att ge dem ordentligt avstånd - det blir yviga plantor.
 • Vattna sallaten ofta, då växer den fort och blir krispig. Gödselvattna gärna jorden någon gång emellanåt.
 • Minska möjligheten för sniglar att ta sig upp på plantorna genom att ta bort de största bladen som hänger ner mot marken. Lägg gärna snigelpelletes runt plantan eller en fälla med godsaker mitt i planteringen.

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

 

Satsa på skyddad växtplats

Anledningen till att jag endast odlar ett fåtal plantor i varje omgång är att isbergssallat lätt går i blom om de står för länge på växtplatsen. De störs också lätt av kyla och vind, för lite eller för mycket vatten eller värme och kan lockas att blomma då med.

En skyddad växtplats (pallkrage med fiberduk, tunnelväxthus, växthus) är det bästa, då är det lättast att få riktigt fina huvuden. Det funkar absolut att odla på friland med, men kan vara kinkigare. Om det bara finns friland att använda skulle jag satsa på en sallat av sorten batavia istället. Det finns sorter som ger huvuden snarlika isberg, men de är mycket lättare att odla.

 

En närbild på ett krispigt isbergshuvud.

En plantering med till exempel sex huvuden räcker till vår familj under några veckor. Jag sår ny sallat i olika sorter ungefär varannan vecka.

 

Läs mer: Vilken sallat ska jag välja?

 

I dagarna (maj 2017) har jag precis planterat ut årets första sådd av isberg. Tolv plantor på två ställen i tunnelväxthuset. De är roliga att följa i växtprocessen för de ser helt overkliga ut med sina flikigt formade blad och häftiga huvuden!
/Sara Bäckmo

2 svar till “Isberg från frö till skörd”

 1. Benni fra Norge skriver:

  Jeg sår mye salat, men isberg er min favoritt, dels for krispigheten og dels for god smak utan beskhet. Syns at mange salater har en beskhet jeg ikke liker.
  Jeg sår isberg ' Gondar' som knyter seg til hoder og sorten 'Great Lake' som er lettere å dyrke. Den knyter ikke hoder hos meg, men krøller seg og blir god og krispig. Her kan man høste salaten blad for blad. Nederst på bladene er den tykk og krispig. Isberg dyrker jeg hvert år. I år i veksthus, da åkersneglene elsker denne salaten.

 2. Ronja Kristensen skriver:

  Var har du köpt dina odlingsbrätten som du har i klippet där du planterar om din sallat?
  Behöver köpa in några odlingsbrätten i olika storlekar då jag blivit med hus och skall maxa min odling i år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *