Isolerar mot vinterkylan - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Isolerar mot vinterkylan

Nu vill jag inte tappa bort de fina temperaturerna i varmbänken och har isolerat extra för att växterna ska trivas när de väl sås och planteras.

Jodå, varmbänken är varm och fin. Där nånstans mitt i högen har temperaturen krupit upp rejält även om det är betydligt svalare på bäddens utsida. Några dagar efter att varmbänken lades blev det vinterväder igen och min oro för att bädden skulle ta stryk av kylan började växa.

Isolera, isolera, isolera.

Ja, så nu har jag isolerat. Inuti ramen, som jag sedan ska odla i har jag fyllt löv i alla glipor och gjort likadant på utsidan. Dessutom har jag isolerat utsidan av ramen med remsor av skumgummimadrass och nåt slags isolermaterial. Ett gäng filtar och täcken täcker bädden till dess det är dags att plantera och kommer att ligga på nattetid till dess det är drägliga temperaturer i tunneln igen. Dagtid är det inga problem, då är temperaturen i tunneln 10-15 grader när det är soligt, men sjunker snabbt när det är moln och dagsljuset gett upp.

 

Löv i en odlingsram.

Glipor mellan odlingsramen och gödselhögen har tätats med löv, både på insidan...

 

Varmbänken sedd från utsidan.

...och utsidan. Över det har jag sedan lagt andra material mot odlingsramen som skyddar från att kyla letar sig in.

Hur ska plantorna klara sig?
Mitt största bryderi är egentligen att det är sådan skillnad i temperatur en bit ner i bädden och i översta lagret. Jag har ju tänkt plantera ut en del saker som är lite känsliga för kyliga grader, som trädgårdsportulak och basilika. Dessutom är de försådda plantorna som dras upp inomhus lite veka överlag, typ sallat, och om det blir jättekallt är jag osäker på hur de fixar omställningen.

För att minska chocken för växterna tror jag att jag gör en slags avhärdning och låter plantorna stå i bädden oplanterade några dagar så får vi se hur de gillar det. Det har ju i och för sig gått bra med planteringen tidigare år så egentligen kanske min oro är obefogad. Men i år leker jag med 7-åriga Ottos sallat och jag kan lätt föreställa mig hans besvikelse om jag skulle kvadda plantorna...

De grönsaker som senare ska sås direkt i bädden är inte alls lika känsliga. De vänjer sig snabbt vid klimatet och anpassar sitt växtsätt efter förhållandena.

 

Varmbänken med sina filtar runtom.

Det låga eftermiddagsljuset genom växthusplasten för tankarna till en igloo. Filtarna tas av dagtid så solen kan värma, men ligger kvar som skydd där locken möter odlingsramen.

 

Varför inte jord från början?
Det kom en fråga i en tråd som handlade om jorden i varmbänken och varför jag inte lägger på den direkt när bädden görs, så som en del föreslår. Min erfarenhet är att jag nästan alltid behöver pyssla och fjäska lite med bädden för att få igång den ordentligt. Som att vattna lite extra, stampa eller lufta bädden eller kanske göra någon annan åtgärd för att rätta till något som gör att den inte blir varm ögonaböj. Då är det opraktiskt, för att inte säga väldigt opraktiskt, att ha hela fina jordlagret på toppen. Det ligger ju i vägen och förstörs. Bättre att vänta med att lägga på till dess jag ska använda jorden. Läs gärna här om tips för att kanske kunna rädda en misslyckad varmbänk: När en varmbänk går åt pipan.

Dessutom är det ofta så att jag använder jord från andra odlingsplatser i trädgården (se till exempel Bunkra jord i trädgården) och den jorden är rik på mikroorganismer. De vill jag inte skada genom att lägga på en bädd som kanske blir drygt 70 grader varm. Det är ännu en anledning till att vänta.

Nästa vecka ska jag visa hur jag sår varmbänken.
Nedan finns klipp som visar hur jag gjorde varmbänken i tunnelväxthuset, samt hur jag gjorde förra årets bänk på friland.
/Sara Bäckmo

 

16. februari 2016

9 svar till “Isolerar mot vinterkylan”

 1. Ingela Kårhammer skriver:

  Vad du är duktig och har lärt dig mycket! Jag har inte lärt migbhälften på mina x antal år!
  Mina två varmbänkar är efter en vecka bara uppe i 10 grader trots daglig vattning? Men jag har isolerat mer idag och hoppas på att det stiger nu!
  Med vänlig hälsning, Ingela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Kanske du behöver trampa omkring eller lufta lite i bädden för att få fart på den? Håller tummarna för att den stigit i temperatur senaste dagarna! /Sara

 2. Elin skriver:

  Vad har du för toppnotering av värme i bänken i år? Har det vänt än och börjat sjunka?

  • Sara Bäckmo skriver:

   I år gick den upp till 68 grader och jag var helnöjd! Nu håller den ungefär 40 grader 20 centimeter ner i bädden och 20-30 grader en bit ner i jordlagret. Förra året tyckte jag att jag hade för lite jord på toppen så jag har krämat på med sex säckar jord till bädden på 2,5x1 meter. Tycker inte jorden är så varm som jag kanske skulle önskat, men en dag efter planteringen ser ändå basilikan ut att ha det ok vilket borgar för att nåt ändå är rätt. Vi får se hur fortsättningen blir. Din bädd ser kunglig ut! Har du fått upp värmen? /Sara

 3. Ann-Mari skriver:

  Är nästan helt säker på (eller drömde jag?!) att jag skrev en fråga till dig angående att anlägga varmbänk, men nu hittar jag det inte.... Så jag testar igen.

  Jag gjorde en varmbänkslåda för några år sedan som fungerade hyfsat. Nu är den full med frusen jord och där vill jag odla senare i vår men jag är ändå sugen på att anlägga en varmbänk nu. Jag har en snutt friland att använda men marken är ju frusen så jag kan inte gräva någon grop. Tror du att jag skulle kunna bygga upp en enkel ram, isolera med tidningar och halm och fylla med gödsel - varmbänk? Eller behöver man förbereda den mer?

  Så otroligt inspirerande att läsa om dina odlingar - precis vad jag behöver!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jodå, det känner jag igen. Men jag har inte alltid möjlighet att svara så tätt inpå att frågorna trillar in utan försöker göra det när jag hinner, därför kan det dröja lite. Men nu så =)
   Ditt förslag om en enkel varmbänk rakt på backen funkar alldeles utmärkt! Se bara till att ramen har lite höjd så du får ordentligt med volym=bättre chanser till bra värme. Vattna ordentligt när du lägger bädden, gärna redan på marken så den värms upp något, så den har bra förutsättningar att komma igång. Lycka till! /Sara

 4. Jonathan skriver:

  Kul att se! Jag lurade faktiskt också på det där med att inte passa på att värma upp jorden, men kom bara på det där med mikroorganismer. Har en varmbänk igång nu, mycket inspirerad av dej, som jag faktiskt la jord på igår.
  Jag har en överbliven digital ugnstermometer nedstoppad i gödslet (ca 600 l stallgödsel, häst) och den visar att temperaturen sakta sjunker (nu under 50 grader).
  Så jag tänkte att jordlivet nog pallar värmen, vill ju inte slösa bort den (värmen) och sen få svårt att tina upp vår relativt tunga leriga jord...
  Håller tummarna och ska med spänning följa hur det går för dej, hoppas på uppdateringar framöver!

 5. Ingela skriver:

  Efter två veckor ligger mina båda varmbänkar på blott 10grader! Jag har luftat, trampat och vattnat varje dag med varmvatten. Nu ger jag upp!
  Hoppas att alla bi andra lyckas bättre med era varmbänkar!

 6. Ingela skriver:

  Efter två veckor har mina varmbänkar bara stigit till 10 grader! Jag har luftat, trampat och varmvattnar varje dag. Ryggen är kass och nu ger jag upp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *