18. mars 2021

Ja, du kan så ute i mars!

Fastän det är kallt på nätterna har jag redan sått massor utomhus. Om du bara vet vilka växter som pallar kylan är det bara att så! Här kan du läsa om min sådd och få tips om sånt som funkar.

Glad Sara framför odlingsbäddar med svart jord.

Glad över att det är lite sol om dagarna så jag kan gå ut och så!

 

I veckan har jag gjort slag i sak och äntligen fixat fina bäddar av ett område som de senaste åren odlats på annat sätt. Snabbt och lätt trollades fyra smala och något upphöjda bäddar fram. På toppen har de jättefin jord som jag kan så eller plantera i. Alla bäddar ligger med kortsidorna i norr till söder och är cirka 60 cm breda. Du kan se precis hur jag gjort bäddarna i inlägget nedan.

 

Läs mer: Mina upphöjda bäddar

 

Bild på köksträdgården med bäddar med svart jord.

De fyra nya bäddarna i köksträdgården är nygjorda, med riktigt fin jord på toppen - redo att så.

 

En av de viktigaste sakerna jag lärt mig under mina tio år med stor köksträdgård hemma, är hur stor nytta jag har av att så tidigt på året. I många trädgårdsböcker står det angivet att man ska vänta tills jorden nått en viss temperatur eller kan bearbetas på vissa sätt, men jag följer sällan det. Jag vill komma igång tidigt med vissa sådder, helt enkelt för att jag då kan skörda tidigt. Det är inte allt som åker i backen nu, men en liten del av vissa sorter. Sedan upprepar jag sådderna om och om igen, för att alltid ha färska och pigga grönsaker att skörda.

Min plan för dessa fyra bäddar är mycket enkel. Jag sår i långa rader, tre i varje bädd. Raderna ligger cirka 15 cm från varandra. Bädd 1 är den som vätter ut mot gången, mot resten av köksträdgården. Bädd 4 vätter mot stenmuren. I beskrivningen nedan är alla raderna angivna från köksträdgården och mot stenmuren.

 

Bädd 1
sockerärta 'Norli' - snabbväxande låg sort, perfekt för barnen att plocka från gången
rucola
rädisa 'Burro Gigante' - jättestor rädisa, mild i smaken, barnfavorit att dra upp efter skolan

Bädd 2
3 x sommarmorot i blandade sorter

Bädd 3
3 x blåklint i olika färger (mörkt vinröd, blå, ljusröd)
(efter skörd av blåklint i juli sås 3 x sommarmorötter för skörd på hösten)

Bädd 4
svartrot
dill 'Bouquet' - underbar låg sort som är lätt att skörda för infrysning
svartrot

 

Läs mer: Vad är svartrot och hur används den?

 

Vit papperslapp med skiss på.

Mina planer är sällan avancerade, mest kom-i-håg-lappar som jag plockar med mig ut i trädgården.

 

Köldtåliga sorter

Alla sorter ovan har fröer som tål att ligga i kall jord. Jag skulle till exempel inte så gurkor, bönor, brytsockerärt, mangold etc. vid den här tiden på året. Jag väljer sorter mycket noga! Sedan sådden i tisdags har det varit rejält med frost varje natt, men det bekommer inte fröerna. De vilar tills jorden är lagom uppvärmd, då gror de. I onsdags regnade det en skvätt också. Mycket bra! Jag vattnar nämligen inte sådden nu utan låter naturen sköta det. Det är mycket praktiskt.

Om jag vill snabba på grodden kan jag lägga fiberdukar över bäddarna. Då blir det aningens varmare i jorden och det gror fortare.

 

Så i rader

Ett smart tips för dig som är nybörjare är att så dina grönsaker i rader. Det kan vara raders om går längs med en bädd, eller en pallkrage. Eller en rad som följer kortsidan. När du odlar i rader kan du lätt följa växterna som gror i raden och lätt se vad som är dina odlade växter och vad som är ogräs. Allt som inte ser ut som det som kommer upp i raden (där ser ju alla små blad exakt likadana ut) kan rensas bort.

 

Läs mer: Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker

 

Två jordbäddar med halmgång emellan.

Bäddarna är smala, med gång av halm emellan.

 

En hand håller små ljusa fröer.

Så här ser blåklintsfrö ut. De flyger lätt iväg när de ska sås om det blåser ute. Jag plockar upp dem mellan tummen och pekfingret och strösslar ut dem glest i fåran.

bli medlem på sarabackmo.se
Fröpåsar ligger på jordbädden.

Dill blir färdig att skörda mycket tidigare än svartrötterna. Jag räknar med att skörda dillen i maj-juni till frysen. Svartrötterna skördas till hösten eller nästa vår. Så de får mer utrymme när dillen är skördad. Fiffigt att tänka så!

 

Närbild på odlingsbädd med tre fåror uppdragna.

Varje smal bädd har tre fåror för sådder uppdragna.

 

Andra sorter

Förutom sorterna jag själv sått i de fyra bäddarna, finns många andra grönsaker du kan så direkt i landet nu. Här är förslag.

 

 • persilja
 • sallat
 • palsternacka
 • pak choi
 • trädgårdsmålla
 • salladslök
 • spenat

 

Om det har tinat hos dig och översta lagret jord går att kratta - gå ut och så något! Det gör inget om det fryser och tinar eller till och med kommer snö. Fröerna är intelligent programmerade och gror när de ser potential att växa.
/Sara Bäckmo

12 svar till “Ja, du kan så ute i mars!”

 1. Angelica skriver:

  Så spännande! Jag har frön till sommarmorot och norli hemma, blev sugen på att kanske testa att så till helgen ?

 2. Annelie Evaldsson skriver:

  Väntar otåligt på att snön och isen ska försvinna så pallkragar kan förberedas. Det kom en rejäl snösmocka förra veckan som dröjer sig kvar. Försår inne så länge och planerar lite för kommande sådder.

 3. steinar stokke skriver:

  När kan man plantera ut barrot stauder?

  Steinar

 4. Lotta skriver:

  Gör du även vintersådder i plastbyttor nu? Eller är det för sent för den metoden? Jag vill så ett gäng sommarblommor m.m. som jag inte får plats med inomhus...

 5. Åsa skriver:

  Hej! Fint!! Vad använder du för jord? Förberedde du såbäddarna i höstas?

 6. Yvonne Augustsson skriver:

  Hos mig är ytan blöt och kladdig hur har du fått så torr jord att du kan dra upp fåror som på bilderna?

 7. Men tack så mycket för tips! Har precis börjat ta hand om ett par blommor jag fått av mamma för att hon vill att jag ska känna mig "mer vuxen". Haha. De lever än iallafall, det är två fikusar och en hortensia. Fick dem i februari, så är lite stolt över att de fortfarande är vid liv 🙂 Mina fingrar är inte särskilt gröna, men din blogg är något jag följer ändå, för det är verkligen intressant. Hoppas du får en fin söndag och en fin start på nästa vecka 🙂

 8. Louise skriver:

  Så bra tips!
  Kan jag även sätta ut salladslöken nu som jag redan försått?

 9. Hillevi skriver:

  Jag är så sugen på att fröså ute men mina pallkragar är fortfarande ganska frysta... däremot är ju planen att fylla på med mer ny jord och gödsel. Kan man fylla på med jorden och så fröna fast det nedre lagret av pallkragen fortfarande är lite fruset?

 10. Hannas krypin skriver:

  Har varit helt insnöad i att man inte kan så ute i mars. Nu har jag lärt mig något nytt.

 11. Jan Nilsson skriver:

  Hej. Kan jag så fröer av blåklint och prästkrage i stora krukor ute på min balkong nu?
  Balkongen är i söderläge i zon 2.
  Östra Småland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *