Jag är värd i Sommar i P1!

Den 7 juli 2020 kan du höra mitt Sommar i P1, Sveriges Radio. Det är overkligt att ha blivit inbjuden till att göra ett eget sommar-program. Här är ett långt inlägg där jag berättar om min ovanliga vår med Sommar i P1 för ögonen.

Sara Bäckmo med krans

Här är min officiella bild för Sommar i P1. Det är min vän och kollega Maria Fors Östberg som tagit bilden.

 

"Hej. Jag arbetar på ett stort och mycket omtyckt program på Sveriges Radio. Jag skulle vilja komma i kontakt med dig för att ställa en hemlig men mycket rolig fråga."

I början av april fick jag det här mailet och ringde förstås genast upp avsändaren, Erika. Efter lite småprat ställde hon sin fråga.

Ville jag vara värd i Sommar i P1, Sveriges Radio?

Öhhhhhh. Ja, tack!

 

En hand håller en blomkrans

Den obligatoriska kransen! Jag fick en fin och färgglad krans med vackra pionknoppar.

 

Sommar i P1 är ett av Sveriges Radios flaggskepp och det har sänts sedan 1959. I varje program berättar en känd eller okänd person sin berättelse och bjuder på musik. Lyssnarna räknas i miljoner. Att bli inbjuden att medverka känns lika stort och avlägset som att bli erbjuden en plats till månen. Jag har själv lyssnat på otroligt många avsnitt under åren. När jag lassat ved. Jobbat i trädgården. Diskat. Hängt tvätt. Promenerat. Åkt bil. Du med, gissar jag.

Jag älskar formatet! Tycker det är spännande med berättelserna och hur de berättas. Jag tänker alltid på hur det kommer sig att just det här innehållet valdes, vad de medverkande tänkt när de format sitt program. En människa är ju så många berättelser och det är inte alltid lätt att välja spår. Det är fascinerande!

Jag tackade förstås ja. Du som följer mig vet att jag brottats med lite tidsbrist under våren och de är ju självklart för att jag lagt mycket åt sidan för att fokusera min mest produktiva tid på att sno ihop ett radiomanus. Så blir det när spännande saker dyker upp!

 

Kollage på alla sommarvärdar 2020.

 

Idag, torsdag, har det varit stor presskonferens i Sveriges Radio och SVT Play. Jösses, vilka fina sommarvärdar som presenterats! Det blir många, många timmar med radion i sommar. Hela programserien startar den 20 juni. Här kan du se alla sommarvärdar 2020.

 

selfie med sara i keps och en man i skägg bakom

Ola Hemström och jag precis innan vi startade inspelningen av Sommar, igår förmiddags. Glad, förväntansfull och lite nervös.

 

Min vän Ola producerar

Erika, som är redaktör för programmet, tåtade snabbt ihop mig med Ola Hemström som producent. En producent har det övergripande ansvaret för programmet och ser till att det blir gjort. Producenten är också mitt bollplank. I det här fallet har Ola väglett mig genom manusarbetet, kontroll-läst, tagit reda på grejer och varit spindeln i nätet för just den här lilla delen av programmet gentemot övriga redaktionen.

Att just Ola är min producent är extra roligt! Ola och jag har känt varandra i snart tjugo år. Han har familj här i Smålandskrokarna och vi lärde känna varandra genom en gemensam bekant när jag jobbade på Sveriges Radio. Ja, jag har jobbat på Sveriges Radio sedan jag var tjugo och lämnade radiohuset för att satsa på mitt jobb med Skillnadens. Ola och jag delar samma intresse för gamla hus och och Ola var faktiskt med kvällen i januari 2004 när jag köpte Skillnadens. Vi firade med tårta här i vardagsrummet och brasa i kakelugnen, tillsammans med vänner. Alldeles när huset var nytt blev det många spontana grillkvällar i den skruttiga trädgården, cykelutflykter och allmänt häng.

 

Tre personer grillar i en igenvuxen trädgård framför ett hus.

Ola, jag och Philip (min man) framför Skillnadens. Nån av alla kvällar vi grillade och chillade lite provisoriskt. I bakgrunden ser du den igenvuxna plätten som nu är vår frodiga köksträdgård. Bilden är gissningsvis tagen sommaren 2004. Jag köpte huset i januari samma år.

 

Nu några år senare gör Ola och jag det här programmet tillsammans. Det är kul! Du som brukar lyssna på P1 och P4 känner säkert igen namnet; Ola Hemström. Han är producent som jobbar med flera fina program, bland annat dokumentärer och Sommar & Vinter i P1.

Jag bad Ola säga något kort om vårt jobb tillsammans under våren:

”Maskbajs. Tänk att jag skulle bli fascinerad av maskbajs. Men så går det när man läser det Sara skriver. Man blir fascinerad. Fort som fadderuttan går det. Även i manusskrivandet. Precis som i trädgården. Det gäller att hänga med för Sara är alltid i rörelse. Snabb i tanken och handlingen. Och strykningarna. På väg mot något. Precis som när hon satte igång att förvandla den där lilla vildvuxna gräsmattan, den man möjligen ställde grillen på efter en dag av husrenovering, till en hel odlingsvärld. Och nu är hon färdig med sitt första Sommar i P1. Herrejistanes så det kan bli, som vi säger i Småland."

 

Två personer vid en röd vägg, en håller ett diplom.

Efter inspelningen får varje sommarvärd ett fint diplom. Det har jag satt på väggen i mitt kontor. Hoppas nu bara att programmet blir fint. Well done, Ola och Sara!

 

Stort manusjobb

Att få göra ett sommarprogram är himla häftigt! Jag har tillbringat våren med att göra ett rejält manus på 19 sidor och arbetat om i olika versioner. Till det har jag valt musik, det var nästan det svåraste. Jag har skrivit och läst, läst och skrivit. Och diskat och lyssnat på musik, och bytt musik och bytt tillbaka. Alltihop är ungefär som att göra ett bokmanus, fast jag skriver lite annorlunda eftersom det är ett manus som ska talas och inte läsas.

I programmet nämner jag inte så mycket om musiken och varför jag valt den. Jag har istället tänkt att göra ett rejält blogginlägg i anslutning till sändningen, där jag berättar mer om varje låt.

 

Vi fotograferade vid min lilla stuga på berget och Loa fick en filt, Festis och stor traktor-bok att underhålla sig med under tiden.

 

Kransen levererades tidigare på morgonen. Sen var de dags för sminkning. Det är alltid lite klurigt.

 

sara sätter en krans på huvudet

Titta! Men, så ovant att ha en krans på huvudet. Färgglad och fin, med blommor efter årstiden.

 

sara med krans tar en selfie

Och så måste vi ta några selfies, man vet aldrig när de kan behövas.

 

Ett barn med krans runt ansiktet.

Finast i krans var ändå Loa. Och min dotter Alba fick den sedan när fotograferingen var över.

 

Kransbilden

En viktig del i förberedelserna är förstås också krans-bilden. Den tog Maria Fors Östberg (som jag gör böckerna med) och jag i mitten av maj en solig dag. Loa krängde runt benen på mig men Maria lyckades parera och få en hyggligt skarp bild. I vanliga fall träffas alla sommarvärdarna i Stockholm för en pressträff, men i år blev det annorlunda i och med virustider. Jag har fixat pressmaterial själv till videon på SVT Play, där jag berättar lite om mig själv och min passion för odling.

 

 

Igår, onsdag, tillbringade Ola och jag en dag i en studio i radiohuset i Växjö (min gamla arbetsplats) och spelade in hela programmet. Nu ska det redigeras och finputsas. Den 7 juli kan du höra resultatet i P1 och i appar för poddar under programmet Sommar & Vinter i P1.

 

Så här tillbringade jag min arbetsdag igår. Jag är ju van vid att dela med mig av dagarna till er som följer och det var lite ovant att vara tyst som en mus om mitt äventyr. Men bekant och härligt att komma tillbaka till radiohuset, som varit min arbetsplats under många år.

 

Radio är det medie som jag känner allra mest för, även om jag just nu är blown away av att skriva och älskar det. Radio är så nära, så avskalat och ett så fantastiskt sätt att kommunicera. Jag har gjort radio sedan jag var 16 år och att komma in i en radiostudio är lite som att komma hem.

 

Så. Vad tror du att mitt sommar-program ska handla om? Kanske inte är så svårt att gissa. Jag har tänkt noga på vad jag vill fylla 90 minuter med på bästa sändningstid. Självklart. Odling! Jag vill verkligen förvalta de här minutrarna väl och sprida lite av min gröna mission - om grönsaksodling.

Det känns roligt att äntligen få berätta för er vad som är på gång! Hoppas så att ni ska gilla programmet.
/Sara Bäckmo

11. juni 2020

34 svar till “Jag är värd i Sommar i P1!”

 1. inger.mari skriver:

  Fantastisk, Sara!

 2. Helena skriver:

  Åh, jag tjoade högt när jag skrollade genom listan över sommarvärdar och kom till ditt namn! SÅ himla roligt! Och SÅ himla välförtjänt att du får den här tiden, platsen och utmärkelsen som det ju faktiskt är att få sommarprata! Ser oerhört mycket fram mot att få lyssna!
  GRATTIS!

 3. Sara skriver:

  Så oerhört roligt! Grattis!! Det ser jag mycket fram emot!

  /Sara

 4. nathalie.hisinge skriver:

  Va roligt! Känns lite som att det är en kompis man känner som ska vara med i detta stora program. Spännande. ?
  Kommer så klart lyssna!

 5. Katarina Dalayman skriver:

  Vem kan vara härligare att lyssna till än dig Sara! Grattis, vad roligt det ska bli att få höra.

 6. Elisabeth skriver:

  Hurra! Jag har väntat och väntat - du är ju den bästa tänkbara sommarvärden. Slriver in i almanackan på en gång.

 7. blomstrandlina skriver:

  Jag har väntat på detta! Det har känts så givet och rätt! Stort grattis, så välförtjänt av dig och så roligt för oss andra

 8. linda.k.sandgren skriver:

  Vilken fantastisk ära och vilket härligt erkännande! Allstå, det här är sjukt stort ju! Det är du sannerligen värd! Jag längtar redan efter programmet! Stort grattis till dig!

 9. Maria skriver:

  Är så glad för din skull, men också för att alla vi ska få lyssna!
  Min man sa häromdan, en sak jag ofta tänker på, när han hörde mig lyssna på en av dina många videos "Hon har verkligen en behaglig röst". Och det måste jag instämma i till fullo!
  Kram o än en gång Grattis till uppdraget!
  Maria Wijk, odlar hemma i Huddinge o i stugan utanför Tidaholm

 10. Ylva Jönsson skriver:

  Men vad roligt! Stort grattis!

 11. Louise Eriksson skriver:

  Detta blir ju kanon!! ???

 12. susann.rudberg skriver:

  Jag blir av någon konstig anledning lite rörd av det här. Fäller en liten tår till och med. Blir lite stolt eller nåt.
  Det är klart att du ska sommarprata! Och grattis till dom som nu får upptäcka den här skatten är du och din blogg.
  Stort lycka till. Det här har du verkligen gjort sig förtjänt av
  Kram Susann

 13. Annika skriver:

  Det är så roligt så det är inte klokt. Detta ser jag verkligen fram emot. Ska faktiskt slå på stort och smutta på en god rosé eller något när jag lyssnar. Så otroligt roligt . Nu får fler upp ögonen (eller öronen) för besattheten i att köpa roliga fröer, maskar, bokashi och framförallt tunnelväxthus. Alltihop har blivit en nödvändighet i alla fall för mig tack vare dig Sara. 🙂

 14. Marino Marino skriver:

  Grattis Sara. Jag kommer att lyssna på dig.
  Hälsningar Marino

 15. Maria Yngerlöv skriver:

  Stort grattis! Det är superhäftigt och du kommer göra succé!

 16. Pia Ruthgård skriver:

  Underbart, jag blev så glad när du var med vid presentationen idag! ?
  Stort grattis - jag ser verkligen fram emot att lyssna ??

 17. Katarina skriver:

  Så himla roligt Sara
  Varmt grattis ?

 18. Jenny Forsberg skriver:

  Så himla läckert att du ska sommarprata! Och så självklart! Jag ser verkligen fram emot att lyssna. Stort, stort grattis! 🙂

 19. rosmarie.jiveborn skriver:

  Heja Sara! Ska bli spännande ?

 20. Emma Branzell skriver:

  Jag startade mitt i när de presenterade sommarvärdarna och det första jag hörde var ”maskbajs” hoppar upp och säger det måste vara Sara! Smsar min man helt överlycklig!
  Stort Grattis Sara! Ser fram emot att höra ditt program. ❤️

 21. Malin skriver:

  Stort Grattis Sara! Så härligt att du ska få en chans att inspirera fler in i ”smuts under naglarna världen”. Har fått så otroligt mycket pepp till att odla från dig. Hade aldrig köpt mitt älskade tunnelväxthus och haft så mycket grönt att skörda redan i juni om det inte varit för dig. Har gått från att vara lite lagom intresserad till att numera vara besatt.?

 22. susanne.berglund68 skriver:

  Så roligt att du ska sommarprata! Det ser jag fram emot. Stort Grattis!?

 23. Essa71 skriver:

  Hurra! Å grattis! Å hurra igen!
  Så fint du berättar om processen, från en diskret förfrågan via mail, till ett färdigt program.
  De bästa hälsningar till dig och Ola från östra Värmland.

 24. Cecilia skriver:

  Det här ser jag framemot! Grattis?

 25. Gina skriver:

  Suveränt! Det kommer bli lyssnansvärt! Bara det bästa är gott nog...och så himla fin du är på bilderna både i studion och kransbilden... Lycka till! Njut av vägen...kram Gina

 26. jeanette.fardvik skriver:

  Stort grattis, Sara! Jag blev alldeles lycklig när jag såg detta inlägg, sitter här rörd och tårögd och bara längtar tills vi får höra ditt program! Längtar, längtar, längtar!
  Soliga hälsningar från Bästkusten!

 27. Karin skriver:

  Så kul och grattis, det är du väl förtjänt. Ett sommarprat jag inte kommer att missa 🙂

 28. lillemor.meijer skriver:

  Grattis Sara! Längtar efter att få höra ditt Sommar i P1!

 29. Ann Eriksson skriver:

  Äntligen!!! ❤❤❤
  Ska bli så kul att höra dig.
  Har "bara" följt dig på bloggen hitintills så det ska bli kul att höra dig prata. ?

 30. Ingegerd skriver:

  Det ser jag fram emot. Så roligt!

 31. Christine skriver:

  Oh så himla kul Sara, du känns som en given värd! Ser fram emot att få lyssna. Kramar till dig

 32. Rickard skriver:

  Vad spännande, jag ser fram emot att för höra dig i radio!

 33. […] genom min Instagram, om livet utanför trädgården. Nu när "min" tid i etern närmar sig (mitt Sommar i P1, Sveriges Radio, sänds ju imorgon, onsdag 7 juli 2020 klockan 13.00...) och det kanske trillar in en och annan nyfiken extra här på sajten, passar det bra att lite kort […]

 34. […] Läs mer: Jag är värd i Sommar i P1, Sveriges Radio […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *