11. augusti 2015

Jag beskär vinbär

I min köksträdgård låter jag inte vinbärsbuskarna bli stora och yviga. Jag beskär dem kraftigt för att få en form som passar kring grönsaksodlingen.

Mina buskar av svarta vinbär kommer från en av trädgårdarna i byn. Här har buskarna stått och gett bär i decennier, nu börjar de tackla av i brist på skötsel. Eftersom vår tomt helt saknade vinbär när jag började odla tog jag helt enkelt sticklingar från buskarna på granntomten. De hade goda bär och har bevisligen klarat klimatet på byn bra.

Plantorna sattes ut 2012 och har i år gett en kanonskörd.

Svarta vinbär är tåliga buskar. De går att odla som buskar som tillåts växa sig stora, de kan stammas upp och odlas som spaljé. När jag skulle välja inramning till köksträdgården ville jag ha något ätligt, med lagom höjd, som gav skydd till det som växer bakom. En spaljé av svarta vinbär skulle vara perfekt, men passar inte alls min odling. Just där vinbärshäcken skulle växa ligger nämligen en stor mängd sten och omöjliggör en spaljé eftersom det inte går att banka ner stöd. Istället planterade jag buskarna ganska tätt i en häck och beskär nu buskarna så att de växer tämligen upprätt.

Yviga vinbärsbuskar i köksträdgården.

Under sommaren väller buskarna ut över bäddar och gångar som ligger nära. Här har buskarna till vänster lagt sig över en bädd av bondbönor.

 

Jag klipper buskarna först när alla bär plockats av. Buskarna hinner breda ut sig under sommarsäsongen på ett sätt som inkräktar lite för mycket på både odlingsbäddar och gångar. Men jag vill ju samtidigt ha bären, därför klipper jag ur och klipper bort efter skörden.

Kraftiga stammar av vinbärsbusken vid plantans bas.

Jag klipper hårt i buskarna och lämnar bara de grenar som växer rakt upp.

 

En inklippt gren med ny tillväxt på.

Vissa grenar kortar jag in och lämnar en upprättväxande kvist kvar.

 

Det som klipps bort är helt enkelt de grenar som växer åt fel håll. Jag är ganska hård i min hantering. Jag skär bort både stora grenar vid marken och klipper bort de som spretar åt fel håll. Kvar får jag en upprättväxande buske med färre grenar. Visst blir skörden mindre på dessa buskar än de som tillåts bli riktigt stora. Men de sex hårt beskurna buskarna i den här häcken gav tillsammans närmare 40 liter i år. Nu har jag fler häckar på gång och kommer framöver att få alla bär vi kan tänkas behöva.

En väl beskuren häck av svarta vinbär.

Nu är häcken beskuren. Nya grenar växer fram under höst och vår och gör plantorna buskigare till nästa år.

 

Alltså. Vinbär behöver inte växa som stora och dominerande buskar. Jag beskär vinbär så de passar min odling och kan på så sätt hålla dem på en ganska liten yta som inramning av köksträdgården. Vackra, väldoftande, goda och praktiska.

Imorgon ska jag berätta hur jag tar sticklingar från vinbär.
/Sara Bäckmo

14 svar till “Jag beskär vinbär”

 1. MayLiz Tern skriver:

  Tack fina du för tipset! Min buske på lotten är mega stor! Skall prova ditt tips med beskärning! Har idag kokat marmelad efter ditt recept! såååå god!!!!!

 2. Håkan Bergman Nilsson skriver:

  Har du även röda vinbär ? Hur beskär du dem?

 3. Håkan bergman skriver:

  Hur beskär du röda vinbär ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har just nu inga röda vinbär, har tagit bort den enda busken som jag planterat. Men på FB verkar det som om de som kommenterat behandlar röda vinbär lika som svarta. Hälsningar Sara

 4. Kia Nilsson skriver:

  Fantastiskt bra att få höra hur du beskär och tar sticklingar!

 5. Annette skriver:

  Tack för tips, jag skall också våga vara sträng med beskärning nu. I år har flera grenar dött på olika buskar hos oss, undrar vad det kan bero på..? Skall i alla fall skära av allt dött först, och sedan ta bort det som spretar.

 6. Eva Lundqvist skriver:

  Det är väldigt inspirerande att läsa din blogg! Undrar om det går att beskära vinbär på höjden också, en del buskar blir ju rätt höga och då kommer de att skymma om man använder dem som häck?

 7. Johanna skriver:

  Skillnaden mellan svarta vinbär och röda/vita vinbär är att svarta vinbär får bär på ettårsskotten. Röda och vita vinbär ger mest bär på grenar som är 2 - 5 år..

  Jag beskär mina vinbär både på bredden och höjden, vilket har fungerat utmärkt hos mig.

 8. cecilia lejon skriver:

  Kan man ta sticklingar av krusbär på samma sätt? Grannen har gula krusbär och jag har bara röda, vore bra om det gick att göra flera plantor av gula krusbär, lika som svarta vinbär.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det lär funka bra. Jag har tagit ett år men glömde att sköta plantorna då de rotat sig, så det blev inget dessvärre. /Sara

 9. Malin skriver:

  Hej Sara!
  När du har svartvinbärsbuskarna som häck och beskär dem så som du beskriver, hut tätt kan de planteras då? Tänkte försöka mig på en häck, men är osäker på just detta.
  Tack för en inspirerande blogg!
  /Malin

 10. Johanna skriver:

  Gör du likadant med Jostabär?

 11. Jane skriver:

  Hej Sara! Så gott med vinbär och jag vill ha massor. De jag har är gamla och dåliga/vanskötta. Jag har dock ett antal nya plantor i kruka som kommer från sticklingar jag satt ner längs kanterna i mina krukor (från andra fina buskar, alltså inte mina egna dåliga) - lite här och där.:) Jag har senare planterat om dom dom i egna krukor men ärligt sagt, inte ägnat dom så mycket omvårdnad. De har överlevt i alla fall och också fått lite bär - trots att jag slarvat med vattningen. Jag har läst att de inte kräver så mycket nä de gäller gödsel men att de gärna vill ha lite vedaska. Antagligen borde jag sätta ner dom i landet så de får en jämnare fuktighet men har inte bestämt var jag vill ha dom - men det är ju bara att flytta - så det tänker jag göra. Något mer jag ska tänka på? Hur gör du? Något tips? Ska jag beskära dem överhuvudtaget under de första åren och i så all hur? Vet ju att man ska ska ta bort de äldsta grenarna och inåtväxande grenar på äldre buskar men hur gör jag för att etablera och ge en NY/UNG buske bästa möjliga start/förutsättningar?

 12. Maria skriver:

  Hej vinbärsodlare
  I år klippte jag ned gren för gren medan bären satt kvar. Det blev enkelt att sedan plocka av bären och samtidigt hade jag tuktat min buske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *