08. oktober 2018

Jag ger bort mina sista potatislökar

Efter att potatislöken sattes för några dagar sedan fick jag en näve smålök över. Jag ger bort den! En fin gammal kulturarvslök som inte går att köpa, växer fint och har superbra lagringsegenskaper.

En hand håller många små lökar.

Potatislök är en matlök som odlats länge i Sverige. Den har mycket bra lagringsegenskaper. Mina lökar har vuxit dåligt i år och är väldigt små.

 

Oj vad intresset verkar vara stort för potatislök! Så fort potatislök nämns i sociala medier så kommer frågor om var den finns att köpa eller få. Roligt att många vill odla!

Jag har fått mina lökar från Margareta som odlar i Älmhultstrakten. Det är andra gången Margareta bidrar med lök. Första året jag odlade den var 2016, med kanonfint resultat. Dessvärre gillade korna löken och spred ut hela skörden som låg att torka. All lök blandades ihop och jag kunde inte skilja potatislöken från annan. Förra hösten fick jag en ny liten påse med sättlök och blev så glad. Tusen, tusen tack! Dessvärre blev årets omgång av potatislök otroligt dålig, liksom all annan lök i trädgården i år. Potatislöken är pytteliten. Jag har använt merparten till utsäde och ska skriva mer om det senare i veckan. Men all fick inte plats i landet.

Nu har jag bestämt mig för att skicka iväg lökarna som blev över till en slumpässigt vald medlem på sarabackmo.se, som en liten oannonserad höst-överraskning. Det blir Sanna B i Göteborg som får ta över min potatislök. Hoppas den kommer till nytta! Eftersom det här är ett litet infall och inte en tävling som någon anmält sig till håller jag Sannas efternamn för mig själv, men mailar förstås och förvarnar. Hoppas du blir glad!

 

En hand håller en liten sättlök.

Löken är verkligen jätteliten, men jag hoppas både för min egen och för Sannas skull att den ändå ska växa till sig och ge skörd.

 

Det känns lite dumt att skicka iväg lökar som är så himla små, men det är vad som blev. Eftersom de kan sättas på hösten, för skörd på försommaren 2019, hoppas jag att storleken inte är alltför avgörande för lyckat resultat. Se bild i inlägget Självförsörjande på lök för att se hur de såg ut sommaren 2016, då de alltså växte fint.

 

Läs mer: Att sätta schalottenlök på hösten

 

Glöm inte att dela med dig av sorter du odlar som är lite speciella, särskilt gamla kulturarvssorter som vi behöver hjälpas åt med att hålla vid liv!

Mer om potatislöken senare i veckan.
/Sara Bäckmo

 

6 svar till “Jag ger bort mina sista potatislökar”

 1. nina.granath71 skriver:

  Vilket härligt initiativ! Delad glädje är ju som bekant dubbel glädje.

 2. sanna.m.berg skriver:

  Hej och tack för potatislöken! Nu har jag lagt några få i en påse i kylen och resterande är planterade i en kruka som jag ska jordslå hos någon bekant tills jag får mitt eget hus om några månader. Hoppas hoppas att dom överlever vintern så att jag själv kan dela mig av denna spännande sort till fler så småningom =D
  /Sanna

 3. Nicola Lindwe skriver:

  Hej Sara!
  Jag har försökt få tag på potatislök men misslyckats ... kanske för att kontaktuppgifterna var gamla...?
  Har du tips på vart jag kan vända mej för att köpa sättlök till potatislök alternativt frön till potatislök om det finns?

  Kanske någon annan av medlemmarna som vet?

  Tusen tack på förhand!
  /Nicola

 4. Mahnaz skriver:

  Hej Sara,
  Har du pottatislökar för försäljning?

 5. Peter Klasson skriver:

  Hej Sara jag skulle vilja ha tag på Potatislök. Jag bor 2mil NO Vetlanda i en by som heter Språklaretorp 1. 57454 Holsbybrunn. e-post peterklasson@tele2.se. Tack på förhand Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *