Jag har haft ett morotsmoment - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Jag har haft ett morotsmoment

Den här läckerbiten uppfyller alla krav jag kan tänkas ha på en morot. Jag har odlat den själv. Det var inte svårt. Och egentligen, hur kan vi nöja oss med mindre?

 

Morot

Morot sådd i mars 2014, övervintrad i landet och skördad i mars 2015.

Häromdagen blev jag löjligt rörd när jag satt med lillpluttan och åt dagens lunch; mos, hemmagjorda fiskbullar (med egna ägg och hemodlad purjo i) och en urläcker morot. Så enkelt. Så gott. Hade gnagarna låtit bli min potatisskörd hade vi kunnat äta eget potatismos också, men det räckte fint med det som var.

Moroten drog vi upp ur landet tio minuter innan matdags. De har varit ett test, som föll väl ut. En del av vintermorötterna fick helt enkelt stå kvar i landet förra året. Ett par som besökte trädgården förra året berättade om metoden att lagra morötter på det sättet och eftersom jag suger åt mig alla tips om enkel lagring ville jag förstås prova.

Jag var lat och ordnade inte ett särskilt isolerande täcke åt morötterna, bara tömde ut en säck halm över dem. Vid senaste snöfallet krafsade någon fram ett gäng av rötterna och gnagde av den del som stack upp ovan jord. De naggade rötterna kommer jag att ta in snarast för att mjölksyra.

Men de allra flesta rötter fick stå helt orörda. De är stora, fasta, doftar underbart och inte angripna.

Morot 3

Att äta en färsk, saftig, hemodlad morot i början av mars gav mig en tår i ögat. Det finns liksom inga likheter alls med de som köps på påse i butiken. Till och med skillnaden i smak och konsistens är stor jämfört med den del av samma sådd som finns lagrad i vår hall i hinkar med torv. De är något torrare och något tråkigare. Den här läckerbiten uppfyller alla krav jag kan tänkas ha på en morot. Jag har odlat den själv. Det var inte svårt. Och egentligen, hur kan vi nöja oss med mindre? Alla borde få uppleva en morot odlad på hemmaplan - i mars.

Förra året sådde jag aningen mycket vintermorötter, sex rader som var ungefär tre meter långa. I år blir det fyra rader vintermorötter, det är ingen idé att odla mer än vad som går åt. Av dessa skulle det nog vara bra att lagra hälften inomhus och hälften utomhus. Med en mer raffinerad täckning av halm och någon form av nät blir det svårare för djuren att använda skörden som vinterföda.

Morot

Jag hoppas att du läst mina tidigare inlägg om hur jag odlar en årskonsumtion av morötter i vår villaträdgård. Med smart planering och sådder som avlöser varandra är det möjligt. Här är ett gäng morotsinlägg att läsa:
Välj morot med omsorg
Sommarmorötter på hösten
Många rader morotsfrön

Med hopp om många goda rötter den här säsongen!
Trevlig helg,
önskar Sara Bäckmo

06. mars 2015