03. januari 2018

Jag odlar i januari!

Det spelar ingen roll att det är snöblask och gegga på marken. Trädgården lockar och jag ser ingen anledning att låta bli mitt största intresse på vintern. 

Närbild på en morot som sticker upp ur jorden på vintern.

Sorter av vintermorot står kvar i landet under vintern. Jag skördar allteftersom.

 

Det finns många anledningar att hålla liv i trädgårdsarbetet också under vintern. Trots traditionen att vila från trädgården under december-mars vill jag påta och känna odlaren i mig leva också nu. Och det finns verkligen massor att göra i trädgården hos mig.

 

Läs gärna nya medlemsartikeln: Saras trädgårdskalender - januari

 

Det är lätt att föreställa sig vintern som en kall och snöig klump skiljer höst och vår från varandra. Jag ser bilder från andra delar av landet där trädgården mer eller mindre är begravd i snö, men här är det barmark.Men faktum är att vintern är väldigt varierad nuförtiden och det är inte alls en korrekt bild att vintrigt väder packar in hela landet, hela vintern. Mildare perioder funkar det perfekt att greja med vissa moment i trädgården, eller som förberedelse till vårens odling.

 

Flera odlingslådor och ramar täckta av lock.

Lite då och då försöker jag rensa en låda och så med bladgrönsaker. Bit för bit och pö om pö fylls trädgården med läckra grönsaker att skörda på våren.

 

Sådd i vinterjord
Något av det jag gör under vintern är att så. När våren kommer är uppskattningsvis 25 % av hela min odlingsyta redan sådd och på väg att skjuta upp ur jorden. Det ger väldigt tidig skörd. Tänk om du skulle sikta på att så en betydande del av din odlingsyta nu under vintern med?

Sådderna som görs nu kallas för vintersådder. Fröerna är av sorter som tål att ligga i kall jord utan att förstöras, till exempel sallat, spenat, persilja, dill och kål. De sås i jorden eller på jorden. De kan sås på friland och i växthus. Det roliga med vinterodling är att det är så mycket som är möjligt, man måste bara klura ut hur det bäst görs för att största möjliga nytta ska fås. Det blir som ett litet tävlingsmoment för mig själv.

 

Vad är paus?
Då många anger att de behöver en paus från trädgården under vintern så upplever jag att jag behöver trädgården ännu mer nu än på sommaren. Därför är själva vintern en anledning att odla vidare. Vi har fyra barn i åldrarna 1-8 år och är hemma mycket med dem. De går inte på fritids efter skolan och yngsta barnet börjar på förskola först vid fyra års ålder. Med andra ord består mitt och min mans liv av hemmatid med barnen, samt cirka 75 % arbete. På kvällarna har vi lite tid för varandra, sedan är det läggdags. Jag har alltid behov av en paus, men inte från trädgården. Jag behöver paus från vardagen och barnen. Den pausen får jag i trädgården - oavsett årstid.

 

En odlingslåda fylld med jord i trädgården.

Paus kan vara att utan barn tömma en odlingslåda på jord, fylla upp med löv och gammalt gräs och sedan lägga tillbaka jorden. Just gjort!

 

Så för mig är det vila för både hjärna och kropp att gå ut och fylla några tråg med jord i tunnelväxthuset i januari. Jag hinner tänka en tanke klart, det är tyst, det doftar gott och jag har några minuter över att drömma mig bort. När jag var liten odlade min mamma mycket och nu när jag är vuxen och själv odlar har hon berättat hur mycket hon tyckte om att vara i trädgården när jag och mina syskon var små. Att det var skönt att jobba med växterna som paus och inte behöva be om lov, argumentera eller förhandla med ett koppel av barn för att göra något. Jag förstår henne precis. För mig har det varit ett otroligt lyckokast att kunna odla under vintern för det gör att jag hittar mikropauserna i vardagen hela året. Tro mig, att tömma en hink kompost i en kruka och fylla med jord kan vara precis den påfyllning som behövs!

Jag har odlat min trädgård väldigt intensivt i sju år. Det faktum att jag hade få trädgårdsförebilder när jag började odla var faktiskt en stor fördel. Jag blev inte invaggad i tron att trädgården måste vila på vintern utan fortsatte helt enkelt att odla så länge det var väder. Ingen sade åt mig att sluta. Så nu odlar jag närhelst jag tycker det behövs, oftast när jag tycker att jag behöver det själv. Hurra!

Vill gärna höra om dina tankar om vinter och trädgård. Eftersom sajten är helt ny och vi haft lite problem med kommentarsfältet så får du gärna dela dina tankar om vinter, trädgård och paus på Skillnadens Facebook så länge.
/Sara Bäckmo

13 svar till “Jag odlar i januari!”

 1. Ninnie Edheimer skriver:

  Så är det för mig också. Det är liksom legitimt att jobba i trädgården. Dessutom får familjen en välmående och glad mamma som sen orkar hur mycket som helst. Kram

 2. charlotta.jaderholm skriver:

  Jag har ett stort behov av att pyssla med odling, ute som inne. Jag har 3 småbarn och är utbränd. Vi har en stor trädgård som mest har bestått av granar och döda körsbärsträd. Nu efter 9 år har jag äntligen börjat kunna skapa i trädgården. Jag gör ganska lite i taget för att det inte ska bli för mycket. Men nu har jag redan sått i alla våra 9 pallkragar, så det känns spännande! Lök, vitlök, sallat, grönkål m.m. Igår gjorde jag om en liten rund rabatt. Jag lade en pumpa uppepå och täckte med ny tinad jord. Spännande!

 3. Nete Lindblad Karlsen skriver:

  Tak for dejligt indlæg, Sara. Du har ret. Det er da netop nu, i vintertiden, at vi har allermest brug for vores havetid (trädgårds-tid). Glæder mig til at følge dig her på din nye side:-)
  Kram fra Bornholm

 4. c.emm skriver:

  Hej Sara! Vilken finfin sajt du har ordnat, så roligt! Jag undrar om du täcker jorden efter du har vintersått eller om den ligger bar i väntan på att fröna ska gro?
  Mvh Catharina

 5. madeleineslife.blogg skriver:

  Hej,

  Blir så inspirerad av att pröva vinterodling. Fortsatte odla i höstas och är på gång nu. Var en stund i tunnelväxthuset igår och städa lite, titta till det som står i jorden. Ska pröva sätta ner lite frön där i helgen och se om det ger mig en tidig skörd. Så spännande! Som du säger är det ett andningshål att försvinna bort i tankarna en stund. Har inte mycket att skörda just nu, men allt som gick/hann flyttade jag in i tunneln i november för att försöka få det att övervintra. Än så länge lever dom, men vädret är väldigt upp och ner i roslagen. Allt från några + grader till flera minus.

  Hoppas allt jobb du gör ger dig en fin skörd! Tack för all pepp du ger mig!
  Jättefin ny sajt du har, så mycket enklare också. Stort lycka till!

  Mvh Madeleine från Roslagen

 6. Nita skriver:

  Hej!
  Jag ska prova att vinterså i plastlådor och i odlingslådor ute i trädgården nu i januari för första gången. Får nog bygga lock till odlingslådorna eftersom vi får så mycket nederbörd hela tiden. Det går ju snart börja klippa frukträden också. Härligt att kunna vara ute och greja redan i januari.
  Vänliga hälsningar
  Nita
  Zon 2, vid Vänerns södra strand

 7. Linn skriver:

  Jag blir så full i skratt av alla som vill rätta mig hur jag ska odla, eller vänta rättare sagt. Jag är ny i denna världen o inne på odlinsår 2 men haft en längtan till att odlna större mängd men tummen har inte hittat ur mer än till nått litet tidigare, svårt med alla does and dont's man kom över som stoppade. Sen började jag bara o tänkte inte så mkt på hur o när. Många pekpinnar kom, sen hittade jag dig o allt blev lättare. Nu svara jag bara att så gör Sara på Skillnadens och så gör jag med, mycket bra? Tack för all info och inspiration!

 8. Hej och kul att se din nya fina sajt!
  Jag funderade på dina kanter till bäddarna. Ibland en bräda ibland inget. Vilket är bäst tycker du? Mina bäddar har ull mellan till gångarna och ibland saknar jag en stödkant. Men sniglarna gillar ju trä och det kanske går lika bra ändå!

 9. Maria skriver:

  Jag har också oftast en grådassig vinter i Göteborg och tycker det är ett fantastiskt sätt att komma ut och ta vara på ljuset på. Inte alltid lockande väder ute men med någon trädgårdssyssla blir utetiden ändå härlig. Jag saknar tyvärr plats för växthus men har efter inspo från dig höstsått spenat och sallat och övervintrar fina plantor i grannens växthus i hopp om tidig skörd. Nu ska jag vinterså ute tänker jag. Trivs förresten mycket bättre på nya bloggen, det har blivit lugnare och är verkligen toppenfint här.
  /Maria

 10. Zandra skriver:

  Vi har en ung trädgård under uppbyggnad och tre barn mellan 1-7, vi arbetar 80-100% och lägger den lilla fritid vi har på barn o trädgård. Jag håller med dig och anser att pausen uppskattas mest bland pallkragar o växthus. Hur hinner/orkar ni undrar grannar o arbetskamrater. Vi svarar trädgården tar inte energi, den ger!!!

 11. Ems skriver:

  Sara, min trädgård är mitt andningshål.
  Bort från alla måsten och all stress.

  Min trädgård är en stor och gammal samt lite förvuxen trädgård som en dam, under sin livstid, har vårdat ömt. De sista åren klipptes den ner och sköttes med en åkergräsklippare men nu kommer det upp lite växter här och där som jag räddar och förflyttar till ett nytt bo.

  Själv börjar jag komma till åren men vill att detta ska bli min pensionsförsäkring. Gratis gym med lite självhushåll

  Problemet med mig är att jag tänker för mycket men när jag väl får fart så håller jag på halva natten i månens sken.

  Sara, att följa dig och skillnadens trädgård ger mig energi och inspiration. Dessutom ger det mig ett annat synsätt som förenklar många saker ? Varmt tack!

  2018 är inspirationens och handlingens år!
  Nu ska backar inhandlas och vintersådden skall påbörjas ?

  Kramisar ??
  Ems

 12. linda.l skriver:

  Har just gått igenom alla frön och konstaterar att jag har det jag behöver just nu. Funderar på om jag kanske ska så lite ärtskott. På nyår frågade jag barnen vad de ville ha i middagssalladen och det kom t ex rödbetsblast som önskemål. Jag hittade inga i butiken och tog röd mangold från Italien istället... Låtsades att det var rödbetsblast och när barnen berömde bladen så erkände jag, vilket leder till att vi kommer odla mangold för första gången i år. 🙂 När jag sen började fundera lite till på dessa blad kom jag fram till att jag egentligen skulle ha kunnat ha just rödbetsblast att lägga i nyårssalladen, bara jag tänkt till lite med lock och lådor eller växthus. Men alla de sista rödbetorna grävde vi upp i kanske oktober, eller slutet av september. Igår t ex så hade vi +3,5 ute och då grävde jag upp jordärtskockor och palsternacka ur landen till middagssoppan. Idag ligger snön samt vi har ett par minusgrader. Den termiska vintern har ännu inte börjat, med ett helt dygn under nollan... Vilka möjligheter man får när man kommer på sånt! 😀 Fick din senaste bok i julklapp och sträckläste den igårkväll. Skummade igenom din första bok idag och det slutade med högläsning för barnen ur nämnda bok. Tack för all inspiration Sara!

 13. chrifors skriver:

  Tack, Sara! Fin sida detta! Inspirerande och sätter fart på odlingsdrömmarna. Orkar och hinner inte med allt jag vill så, men har många lådor på gång med vinterodling - kanske lite väl mycket, men blommor och blad kan man aldrig få för mycket av har jag lärt mig av dig! Skiter fullständigt i om grannar och vänner tycker att det ser stökigt ut på tomten. Odla måste man ju! Delar mitt intresse för odling med min man som tur är! Han sätter vitlök och potatissallad mängder och jag så blommor, bönor och blad, allt med inspiration från dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *