Jag praoar på handelsträdgård

Varje månad åker jag till byns handelsträdgård och praoar. Omväxling förnöjer. Det är väldigt roligt att se en annan odling och genom den få nya perspektiv på min trädgård hemma.

Växthus med sommarblommor i röda och rosa nyanser

Så här ser ett av växthusen ut nu i maj. En explosion av blommor i olika färger. En del av dem köps som pluggplantor och odlas till krukstorlek här i växthuset, andra odlas från frö.

 

Den här våren blev ju inte alls som jag hade tänkt mig jobbmässigt. Alla föredrag ställdes in i ett huj och dessutom lämnade min kollega Elin redaktionen för att jobba med nya spännande projekt. Det blev en del nytt att ta tag i och att tänka på.

För att få lite omväxling i jobbet det här knasiga året har jag bjudit in mig själv som prao på byns handelsträdgård; Kalvsviks handelsträdgård som drivs av Anna-Stina Gustavsson. Handelsträdgården ligger bara några kilometer hemifrån, en bit bortom mitt lilla hus Berghem. En dag eller två dagar i månaden åker jag dit och jobbar istället för att knattra på tangenterna. Och jösses - så roligt det är!

 

Ett vitt hus på höjden av en sluttning.

Den vita byggnaden binder samman de två växthusen. I slänten nedanför odlas snittblommor och hushållets grönsaker.

 

Start på 50-talet

Handelsträdgården startades på 50-talet av Anna-Stinas föräldrar Holger och Margit. De odlade grönsaker och sålde, tillsammans med plantor. När Anna-Stina tog över blev det blommor till snitt som kom att dominera gårdens odlingar. I en slänt nedanför handelsträdgårdens två växthus och arbetslokal odlas dahlior, krysantemum, zinnior, astrar, luktärter, lejongap och allt du kan tänkas vilja se i en vacker bukett. Flera av blommorna som skymtar på omslagen till böckerna om Skillnadens kommer härifrån, då vi behövt lite extra som piff när vi plåtat (till exempel Skillnadens favoriter och Skillnadens Trädgård).

 

Läs mer: Ett blommigt bokomslag

 

Handelsträdgården säljer snittblommor, sommarblommor i kruka, lökväxter, grönsaksplantor, kransar och olika blomsterarrangemang. Nästan allt är odlat på gården, med en stor portion känsla och kärlek. Anna-Stina har hjälp på gården av sin man Göran och mamma Margit i handelsträdgården. Margit är en bit över 90 år och jobbar varje dag!

 

En kvinna står bland sådder i drivbänkar.

Anna-Stina Gustavsson driver handelsträdgården i Kalvsvik.

 

Plantor i drivbänkar.

I drivbänkarna i sluttningen på framsidan ställs vårens sådder av sommarblommor och grönsaker. En del har skolats om från bredsådd en första gång. Anna-Stina har ett system med band runt backarna som indikerar vilken sort det är i. Fiberduk skyddar mot kyliga dagar.

 

Drivbänkar utomhus framför växthus.

De tusentals plantorna överlevde tre nätter med minusgrader, då det var nästan 4 minus som kallast. Anna-Stina har en termometer i taket ovanför sängen (!!!) och pinnar ut i morgonrock om kvällarna för att bädda in plantorna om det blir för kallt. Flera lager fiberduk och en tjockare textilduk åkte på när det var som kallast och nästan alla plantor klarade sig. Till och med zinniorna.

 

Torgdag

Jag var hos Anna-Stina och praoade första gången i början av maj. Det var meningen att jag skulle varit där redan i april, men då var vi snuviga hemma så jag fick skjuta på det några veckor. Vid första tillfället sådde jag kål och bönor och fick lära mig hur det går till enligt handelsträdgårdens traditioner.

I fredags var jag med och förberedde torgdag. Varje onsdag och lördag åker Anna-Stina och Göran till Växjö torg och säljer sina växter. Det tar en dag att förbereda varje torgdag. Jag fick hjälpa till att packa plantor, bära backar och vattna. I lördags var det dags att "torga", som Anna-Stina säger, och då följde jag med till Växjö. Det är flera veckor sedan jag var i stan senast! Mellan klockan 8-14 försvann plantorna i ett nafs, trots spöregn i början av förmiddagen. Många av kunderna har handlat av Anna-Stina i flera år och ett helt gäng berättade för mig hur nöjda de var med plantorna de tidigare köpt och att de kommer tillbaka för att få lika fina plantor i år. Det måste vara roligt att få så fin feedback!

Jag hade tipsat Anna-Stina om att majs kanske kunde vara något för hennes kunder. Majs gror och växer snabbt och skulle kunna vara enkelt och uppskattat att driva fram till försäljning. Sådden gjordes ungefär elva dagar innan lördagens torgdag och alla tråg sålde slut. Kul!

 

Vita små pingstliljor på friland.

Hela tomten runt handelsträdgården är fylld av blommor. Här växer små pingstliljor som används i buketter och blomsterarrangemang.

 

Tusenskönor, en låg blomma i knallig rosa.

Tusenskönor/bellis växer längs ett av områdena för blomsterodling. De låga tidiga blommorna blir söta i små buketter.

 

En humla på en knallblå blomsterspira.

Salvia i kruka på ett av borden i växthuset. När dörrar och vädringsluckor är öppna letar sig humlor in till blommorna.

 

Ett år med handelsträdgården

Jag har ju bara odlat mina egna trädgårdar, med ätbart som fokus och bara för mitt eget höga nöjes skull. Att byta miljö och ta del av arbetet på en annan plats är obetalbart. Det är jätteintressant att höra om arbetet med att driva en odling kommersiellt, med alla glädjeämnen och utmaningar. Därtill är det en upplevelse att vara i växthusen och jobba - fullt med doftande blommor, eller att se alla hundratals plantor av ätbara växter som packas till kunder som ska odla dem vidare i sina egna trädgårdar. Det blir många tankar att bearbeta när jag kommer hem. I fredags hade jag svårt att sova för det flimrade så många växthusbilder för ögonen när det var läggdags. Lite som när man plockat väldigt mycket svamp. Eller sniglar.

 

Tråg med jord och fröpåsar.

Nästan allting som sås i handelsträdgården bredsås i tråg. Här har jag sått grönkål, broccoli och vitkål.

 

Gamla händer håller en bunt med växter.

Margits händer har hanterat växter på handelsträdgården i snart 70 år. Hon var 24 år när hon och maken Holger startade handelsträdgården på femtiotalet. Här paketerar hon plantor av sommarblommor som ska säljas på torget.

 

En vacker bukett med vårblommor.

De pyttesmå buketterna är bara femton centimeter höga men slår en med häpnad. Margit har plockat vårblommor på tomten och bundit buketter till torget. Nu står flera av de på vårt köksbord i små vaser.

 

Om allt går som det ska hoppas jag kunna vara en dag på handelsträdgården varje månad under året och följa säsongerna i arbetet. Nästa gång jag praoar är i midsommarveckan. Då ska jag vara med och göra kransar.

Min innehållshjärna går ju bananas i den här fina miljön, det förstår du säkert! Jag har spelat in videos från mina besök på handelsträdgåren. De ska du snart få se på min YouTube-kanal.

Kalvsviks handelsträdgård har ingen hemsida och finns inte på sociala medier. Men du är välkommen att titta förbi och handla eller ringa och beställa blommor till evenemang eller högtider. Du hittar telefonnummer på nätet.
/Sara Bäckmo

24. maj 2020

3 svar till “Jag praoar på handelsträdgård”

  1. Stefan skriver:

    Så härligt att kunna praoa på ett ställe bara sådär för att kunna lära sig mer av det man brinner för

  2. sofia.kocher skriver:

    Underbart med inspiration!

  3. […] Läs mer: Jag praoar på handelsträdgård […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *