Jag ska banne mig odla på ogräset!

Nu rensar jag ogräs för glatta livet och gör nya odlingsytor med renset som grund. Av skräp får jag en bra kompost att odla på och här visar jag hur jag gör.

Jag blir tokig på allt ogräs i år! Men det är som det är och jag hoppas det är annorlunda nästa år, för det tar alldeles för mycket tid att rensa. Dessutom är det fult med för mycket ogräs. Tycker jag.

En favorit är att använda ogräsrens och gamla växtdelar till nya odlingsytor. I veckans klipp visar jag hur jag gör.

 
 

Fler klipp kan du se gratis på min YouTube-kanal Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård.

Det här är ett kul sätt att odla - förvandla skräp till jord och fixa mat under tiden det sker. Så otroligt mycket bättre än att kånka hem säckar med både det ena och tredje från butiken.

Ogräs att undvika?
Är det något jag tror kommer att rota sig och invadera lådan låter jag det torka upp innan jag använder det. Till exempel tänker jag på olika fräken, kvickrot, hallonrötter, jordärtskocka och rester av potatis. Blad eller blast, som tomat- eller potatisblast, använder jag aldrig i odlingen om de drabbats av bladmögel.

Ett tips till dig som provar är att ha is i magen om en del ogräs skulle få för sig att börja växa. Raka bort en del av jorden, lägg i hinkar, täck bädden med mer tidningar som kväver växtligheten och lägg tillbaka jorden igen.

Nu är det bara att rensa lite till och fylla resterande fyra kragar, två till varje barn. Minstingen, som är ett år nästa sommar, ska få en lyxlåda med bara jord i som han kan sitta och gräva. Antagligen kommer han att driva syskonen till vansinne med att riva upp saker de odlat så bebislådan placeras nog en bit bort...

Ett annat bra sätt att skapa odlingsyta utan att använda stora mängder jord kan du se i klippet Nya täckodlade bäddar utan att gräva nedan.
/Sara Bäckmo

 
31. augusti 2016

6 svar till “Jag ska banne mig odla på ogräset!”

 1. Lena skriver:

  Yes!!!!!
  Sara kommer till Jönköping
  den 25 februari kl 14:00????
  På Medborgarskolan
  ????????

 2. Hej
  Jag är alldeles nybörjare i odlarbranschen och blir lite snurrig av allt att ta in mellan varven. Jag är så lycklig över att ha hittat hit och lär mig ngt varje dag. Men jag funderar på vad som är skillnaden på att fylla så här med ogräs och det andra sättet som jag sett ngt klipp på youtube när du grundar med grövre material och använder mindre material högre upp? För då skulle man inte täcka med tidning längst ner, bara kring kanterna har jag för mig.

 3. Moa Anderzon skriver:

  Jag älskar din blogg! Du är en härlig inspirationskälla. ?

 4. Kitty skriver:

  En sådan har jag tänkt förbereda till barnen inför nästa år. De gillar att gå och dra upp morötter och diverse annat, men tänker inte alltid på hur de gör eller hur det ser ut efter (har grus mellan odlingslådorna). Nu ska de få en egen med morötter, ärter och lite annat gått nära lekplatsen.
  Jättebra video!
  /Kitty

 5. Lau skriver:

  Har rensat ca 40 kvm högväxande nässlor o vill gärna använda denna resurs. Jag ryckte upp den för att få bort så mycket rötter jag kunde. Nu står valet mellan att röta dom eller soltorka..egentligen är väl soltorka enklast o ogrisigast. Men nässelvatten är ju mer än bara supernäring, det är ju en microlivsbooster på ett helt annat plan än torkade.

  Vill tipsa om en intrssant pod:
  Permaculture Voices: Profitable and Practical Permaculture - Focusing on Farming, Business, Design: How to Keep Weeds from Overtaking Your Farm, and How to Manage Them If They Do - The Urban Farmer - Season 2 - Week 20 http://feedproxy.google.com/~r/PermacultureVoicesPodcast/~5/Q1ANpD0YknE/TUFS2E20-2016.mp3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *