Skapar nytt frösortiment med Nelson Garden!

Jag har varit med och tagit fram ett väldigt speciellt frösortiment! I sommar finns mitt urval av fröer för odling året runt i butik. Det här är så roligt!

 
 

Idag är det äntligen dags att berätta om en väldans rolig nyhet! Min året-runt-odling i Skillnadens Trädgård har blivit grunden till ett nytt frösortiment hos Nelson Garden. I sommar finns min selektion av fröer att köpa i butik - redo att petas ner i jorden för skörd året om.

Sortimentet består av drygt 50 sorter av olika grönsaker, med uttalade egenskaper som gör att de passar för odling när det är kallt. Min förhoppning är att det här ska göra det enklare för fler att våga prova odla när det är kallt, utan att behöva oroa sig för att välja fel sorter.

Det är också jag som skrivit odlingsanvisningarna på alla fröpåsar, med förslag på hur man kan odla de olika grönsakerna beroende på vilken årstid det är. Ett jättespännande arbete att göra. Och lite svårt!

 

Flera tråg och brickor med grönsaksplantor i olika växtstadier står tätt tillsammans i tunnelväxthuset.

Vintersådder, övervintrade grönsaker och några inomhusväxter trängs i mitt tunnelväxthus.

 

Min odling för skörd under vintern kommer att bli en bok, som släpps i augusti. Nya frösortimentet går hand i hand med den och jag är så glad för bägge projekten! Du som känner dig lite tveksam till om det verkligen är något för dig får förhoppningsvis lite inspiration,  och blir kanske till och med övertygad, när du läst min nya bok om vinterodling. Den släpps nästan samtidigt som fröerna finns i butik. Yeah!

Frösortimentet kommer att nå kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland (grannländerna via nätbutik och i trädgårdsbutikerna med start 2019) och det är förstås extra roligt. Faktum är att sortimentet är tämligen speciellt, också ur ett internationellt perspektiv.

- Det är inte många länder som har behov av ett frösortiment särskilt framtaget för kall vinter, säger Ulf Fransson på Nelson Garden. Sverige, Norge, Finland, Ryssland och Kanada odlar med någorlundalika förhållanden under vintern. Det här är en unik satsning!

 

Sara Bäckmo sitter i tunnelväxthuset och håller en liten planta i handen.

En liten planta av rödbetan 'Bull's Blood' har precis blivit omplanterad. Foto: Markus Danielsson.

 

Alla fröerna i min selektion kommer att finnas i butik året runt. Och det är ännu en nyhet. Idag skickar de flesta trädgårdsbutiker tillbaka merparten av fröerna till leverantören under sommaren, vilket får till följd att det inte finns några fröer i butik att köpa när vinterodlingen börjar förberedas. Men i år blir det ändring på det. Jättemånga av mina följare efterfrågar fröer i butik under hela året och det känns superkul att kunna fixa det!

Idag klockan 10.00 har vi en gemensam presskonferens på Skillnadens Facebook-sida där vi berättar om projektet och svarar på frågor från i första hand media. Under våren fortsätter sedan arbetet med att färdigställa fröpåsarna och packa fröer. Det är en stor apparat att iordningsställa alla hundratals fröställ som ska ut i butik och under sommaren.

 

En del av en odlingsbädd i tunneln i ett ovanifrånperspektiv. I den växer gröna och röda blad, bredvid på gången av flis syns ett par arbetsskor och blåa byxor.

Några av alla sorter som finns med i nya sortimentet för odling året runt: 'Vorbote 3', 'Bull's Blood' och 'Intred'.

 

Nu är jag förstås jättenyfiken på vad du tänker om vårt projekt! Lämna gärna en kommentar och säg vad du tycker. Heja alla odlare - hoppas ni är taggade på att följa med under en vääääääääääääldigt lång odlingssäsong!
/Sara Bäckmo

11. april 2018

37 svar till “Skapar nytt frösortiment med Nelson Garden!”

 1. Marre skriver:

  Perfekt ju! Exakt när kan man köpa ditt fröpaket? Vad lär bli det rekommenderade priset?

 2. chiliwinnie skriver:

  Jag ser med spänning framemot din nya bok och det nya frösortimentet! Är såååå redo på att odla året om i min inglasade balkong!

 3. Karin Bergström skriver:

  Jättekul!! ? Ser fram mot de fröpåsarna ??

 4. magnik skriver:

  Hei. Takk for at dere gjør livet lettere for oss som vil dyrke hele året. Det er såååå fantastisk at vi kan ha fersk mat fra egen hage hele året.

  Mvh Magni

 5. dromlandet skriver:

  Hurra!

 6. Marie Elfström skriver:

  Alltså Sara du är grym! Inte bara för detta fantastiska samarbete. Sitter precis och tittar på ditt inlägg den 25 okt förra året om att odla med barn och kände att jag ville dela med mig av mina erfarenheter med att odla med barn. Dem har från spädbarnsåldern varit med mig ute när jag odlat och nu älskar att dem att odla med mig och även skörda det som växer. Du är en sådan fantastisk inspirationskälla!! Grymt jobbat kvinna!!!

 7. karin.bengt skriver:

  Åh vad kul!

 8. Johanna skriver:

  Fantastiskt roligt! Ser fram emot din nya bok oxå!

 9. Beata skriver:

  Bra jobbat Sara! Världen behöver sådana som du.

  Beata

 10. Benni skriver:

  En kjempeide som vi hilser varmt velkommen!
  Alt hva du rekker Sara, vinterodlingens mamma (sammen med Lena Israelson kanskje).
  Har vintersådd i 3 år og er veldig nyfiken på hvilken sorter som kommer i sortemanget.
  Finnes det kuldetålige tomater også? Tomater er mest problematisk med plass innomhus. Du er utrolig flink og det ser ut som om du får til alt du tar i . Hatten av for deg!!

 11. Pernilla Karlsson skriver:

  Superbra! ? Så spännande.

 12. Monica Gustafsson Berg skriver:

  Hej Sara! Jag ser också fram emot din nya bok som kommer i höst och de nya fröpåsarna som går hand i hand med den. En riktigt god idé. Hälsningar Monica

 13. carin_rottis skriver:

  Hej Sara !
  Vilken fantastisk idé! Är ju inte lätt att hitta "rätt " fröer annars, så nu blir det så mycket enklare ? ser fram emot din nästa bok också. Tack snälla för alla tips och inspiration, du är otrolig ?
  Mvh Carin

 14. birgitta.g.andersson skriver:

  Detta med fröerna är helt grymt Sara!! Sicket kit. Jag längtar till 2019! Men lite av äventyret försvinner, det måste jag ändå säga.Äventyret att testa sig fram och skapa sin personliga odling. Men jag vet att jag kommer att vara ivrig att lägga vantarna på din frökollektion...

  Föresten, vad tror du om att odla kål i en enda pallkrage, jag menar på höjden. Lite orolig för att det är för lite jord... Men den är välmatad med både organiskt material och bokashasi, riktigt näringsrik.
  Hälsningar Birgitta

 15. Christine Harre skriver:

  Wow, vilken rolig idé! Supersmart, häftigt och kul! Jag köper gladeligen och längtar tills frösläpp. ?

 16. borg.kerstin skriver:

  Så spännande det här är. Nya möjligheter, nya tankar.
  Jag bara älskar det här, det är så spännande att odla på det här sättet.
  Grattis till nya samarbetet? ser fram emot att ta del av det....... Och nya boken
  Hälsning Kerstin Borg

 17. jenny.starwitch skriver:

  Stort Grattis Sara!
  Stor, varm och solig vårkram! ☀️
  Jenny ?

 18. susanna_renkert skriver:

  Vad roligt! Att fröpåsar finns i butiken året om hoppas jag gör att många fler får upp ögonen för vinterodling. Vad välgörande med nya såanvisningar!

 19. Otroligt imponerad! Tala om utveckling. Jag blir peppad!

 20. Sanna skriver:

  Jaaa! Vilken super idé, och så nytänkande.
  Stort grattis Sara!

 21. Rose-Mari skriver:

  Grattis Sara? Du är fantastisk! Jag har följt dig i ett par år nu. Vi har köpt två av dina böcker och kommer att köpa även den som kommer i höst. Du är en stor inspirationkälla. Våra odlingar har växt o växt. Vi vågar testa, går det så går det. Bekanta frågar hur vi vet ”allt” . Vi kollar ju på Sara säger vi. Har vi några funderingar så säger vi, Hur skulle Sara gjort? Tack vare dig så är vi självförsörjande på vissa grönsaker redan och fler ska det bli. Så härligt att du avdramatiserar allt med odling. Blev ett långt inlägg när jag egentligen bara ville säga Tack? o Grattis?

 22. Anna skriver:

  Åh, så roligt! Både för dig och för oss som vill prova på det här.

 23. Simon Leidecker skriver:

  Så himla bra! Din punkiga odlarattityd ger många ringar på vattnet!

 24. Pia Hoxell skriver:

  Vad bra! Har flera gånger saknat att kunna köpa frö i handeln andra tider än högsässong! Dessutom får man ju nu sorter som passar till kallare klimat och procenten att lyckas ökar, vilket gör en mera motiverad att odla. Tack, du är en riktig inspiratör!

 25. lmohar skriver:

  Ojojoj, va roligt! Lycka till 🙂

 26. anneli.ohrstrom skriver:

  Ååh så härligt det ska bli med ny bok och frön att matcha ihop!! Känner mig så taggad att ta mitt odlade en nivå till - känner mig trygg med dig vid min sida bara ett klick bort! Tack för allt du ger av dig själv och din kunskap!

 27. birgitta skriver:

  Fantastiskt projekt!! Vintern är lång så att kunna odla även under mörkaste tiden skulle vara jätteroligt att pröva!

 28. Grattis, va roligt att just du får göra det!
  Äntligen finns det fler möjligheter för oss som vill odla mer och äta grönt året om. Tiden är för kort annars!
  Tack för all din pepp och inspiration.

 29. Anna skriver:

  Vilken superbra ide’ Sara! Tack för all inspirationoch för allt du gör som underlättar för en sån som mig som vill men av olika omständigheter behöver hjälpen att komma igång med odling på ett nytt sätt. Har mycket annorlunda odlingsförhållanden egentligen. Hus på 22 kvm, mao inomhusförberedelser i någon skala är uteslutet. Norrsluttning med begränsad sol, ingen jord, allt måste byggas upp. Och ändå, känns som att dina tankar och experimentlusta, går stt översätta för våra förhållanden, och kan vara nyckeln!

 30. […] också så att de etthundra första köparna av nya boken får en påse ur mitt nya frösortiment Så året runt i samarbete med Nelson Garden. […]

 31. Susanne Ljungberg skriver:

  Så otroligt roligt detta ska bli ⚘ Hinner man med att så några av dom redan i år? Längtar!
  Kram Susanne

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det är min förhoppning! I sortimentet finns till exempel spenat, vintersallat och ärtskott som kan sås nu undet hösten. Liksom pak choi och andra småblad. Tack =)

 32. […] 36 börjar mitt nya frösortiment - Så året runt - att säljas i butik. Det är ett grymt samarbete med Nelson Garden för att uppmana alla […]

 33. […] kategorin Årets samarbete är det min frökollektion Så året runt tillsammans med Nelson Garden som uppmärksammas. Det är så häftigt att mitt livs första samarbete av den här typen blir […]

 34. Christina Andersson skriver:

  Varför är inte ditt frösortiment ekologiskt?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vi har valt med omsorg bland de sorter jag velat ha med och ibland inte kunnat välja eko-varianter av olika skäl. Till exempel skulle vissa sorter vara så dyra att de inte skulle gå att sälja, vissa sorter finns inte nog med ekologiskt frö att få tag i och vissa likvärdiga sorter som finns är inte listade av EU och därmed omöjliga att sälja i Sverige. Det här året med frö-samarbeten har lärt mig massor om fröbranschen. Det jag som kund tidigare tyckt varit självklart eller som borde vara enkelt att fixa är omgärdat med riktigt många regler. Vi har gjort vårt bästa för att ha med ekologiska alternativ när det varit möjligt (se gärna symbol på fröpåsarna) och uppdaterar sortimentet varje år för att få bästa möjliga innehåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *