Skapar nytt frösortiment med Nelson Garden! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skapar nytt frösortiment med Nelson Garden!

Jag har varit med och tagit fram ett väldigt speciellt frösortiment! I sommar finns mitt urval av fröer för odling året runt i butik. Det här är så roligt!

 
 

Idag är det äntligen dags att berätta om en väldans rolig nyhet! Min året-runt-odling i Skillnadens Trädgård har blivit grunden till ett nytt frösortiment hos Nelson Garden. I sommar finns min selektion av fröer att köpa i butik - redo att petas ner i jorden för skörd året om.

Sortimentet består av drygt 50 sorter av olika grönsaker, med uttalade egenskaper som gör att de passar för odling när det är kallt. Min förhoppning är att det här ska göra det enklare för fler att våga prova odla när det är kallt, utan att behöva oroa sig för att välja fel sorter.

Det är också jag som skrivit odlingsanvisningarna på alla fröpåsar, med förslag på hur man kan odla de olika grönsakerna beroende på vilken årstid det är. Ett jättespännande arbete att göra. Och lite svårt!

 

Flera tråg och brickor med grönsaksplantor i olika växtstadier står tätt tillsammans i tunnelväxthuset.

Vintersådder, övervintrade grönsaker och några inomhusväxter trängs i mitt tunnelväxthus.

 

Min odling för skörd under vintern kommer att bli en bok, som släpps i augusti. Nya frösortimentet går hand i hand med den och jag är så glad för bägge projekten! Du som känner dig lite tveksam till om det verkligen är något för dig får förhoppningsvis lite inspiration,  och blir kanske till och med övertygad, när du läst min nya bok om vinterodling. Den släpps nästan samtidigt som fröerna finns i butik. Yeah!

Frösortimentet kommer att nå kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland (grannländerna via nätbutik och i trädgårdsbutikerna med start 2019) och det är förstås extra roligt. Faktum är att sortimentet är tämligen speciellt, också ur ett internationellt perspektiv.

- Det är inte många länder som har behov av ett frösortiment särskilt framtaget för kall vinter, säger Ulf Fransson på Nelson Garden. Sverige, Norge, Finland, Ryssland och Kanada odlar med någorlundalika förhållanden under vintern. Det här är en unik satsning!

 

Sara Bäckmo sitter i tunnelväxthuset och håller en liten planta i handen.

En liten planta av rödbetan 'Bull's Blood' har precis blivit omplanterad. Foto: Markus Danielsson.

 

Alla fröerna i min selektion kommer att finnas i butik året runt. Och det är ännu en nyhet. Idag skickar de flesta trädgårdsbutiker tillbaka merparten av fröerna till leverantören under sommaren, vilket får till följd att det inte finns några fröer i butik att köpa när vinterodlingen börjar förberedas. Men i år blir det ändring på det. Jättemånga av mina följare efterfrågar fröer i butik under hela året och det känns superkul att kunna fixa det!

Idag klockan 10.00 har vi en gemensam presskonferens på Skillnadens Facebook-sida där vi berättar om projektet och svarar på frågor från i första hand media. Under våren fortsätter sedan arbetet med att färdigställa fröpåsarna och packa fröer. Det är en stor apparat att iordningsställa alla hundratals fröställ som ska ut i butik och under sommaren.

 

En del av en odlingsbädd i tunneln i ett ovanifrånperspektiv. I den växer gröna och röda blad, bredvid på gången av flis syns ett par arbetsskor och blåa byxor.

Några av alla sorter som finns med i nya sortimentet för odling året runt: 'Vorbote 3', 'Bull's Blood' och 'Intred'.

 

Nu är jag förstås jättenyfiken på vad du tänker om vårt projekt! Lämna gärna en kommentar och säg vad du tycker. Heja alla odlare - hoppas ni är taggade på att följa med under en vääääääääääääldigt lång odlingssäsong!
/Sara Bäckmo

11. april 2018