16. juli 2014

Jobb och grönsaksodling

Kål, sparris, rosenskära och klematis vid cykelspaljén.

Min mammas farmor hette också Sara. Hon skötte sina odlingar under 1900-talets början. Jag gissar att hennes planteringar behövde ungefär samma omvårdnad som mina gör nu. Men våra liv är så väldigt olika. Jag kan inte odla likadant sätt som hon - våra förutsättningar är/var inte desamma. 

Nu jobbar jag heltid. Hur ska det gå med grönsakerna då?

Det är 20 år sedan jag började arbeta som programledare på radio. Då närradio. Ganska snart blev det Sveriges Radio, sedan Sveriges Television, produktionsbolag och en del annat. Kreativa arbeten. Såna som inte sköts enbart kontorstid. Hjärnan jobbar nästan jämt.

Då jag skapade Skillnadens Trädgård 2011 blev grönsaksodlingen ett komplement till mitt yrkesliv. Här är det visserligen ingen vila, men det fysiska arbetet och planeringen bakom är, hör och häpna - avkopplande. Jag känner mig frisk och stark av att sköta köksträdgården. Glad. Tillfreds. Hämtar energi som smittar till annat i livet.

Min strävan är inte att odla mat på heltid. Jag vill jobba med journalistik, möta fantastiska människor, dela berättelser, utvecklas i mitt yrke. Och odla. Så som folk gör mest. Jobb. Fritid. I en kombination. 

Men jag vill odla mycket, precis som min mammas farmor Sara gjorde. Därför är det intressant för mig att undersöka hur grönsaksodlingen kan bli en del av mitt, och också många andras, vardagsliv. Idag. Hur kan vi kombinera matproduktion på hemmaplan med det liviliga livet runt omkring?


Jag har alltså börjat jobba. Heltid på annan plats än hemma. 9-18 alla vardagar under fem veckor. Nu är det lite av ett elddop att se hur köksträdgården utvecklas och underhålls då jag inte är på hemmaplan lika mycket som innan. Tidigare år har det gått bra och jag har egentligen ingen anledning att misströsta. 


En del av de frågor jag får om mitt odlande handlar just om kombinationen jobb och köksträdgården. Under de fem veckor som kommer kan jag ge dig svar på hur jag disponerar tiden.

Jag har förberett odlingarna för min intensiva jobbperiod genom att så och plantera så mycket jag kan. Beskurit alla tomater. Kattsäkrat sådder. Listat allt jag behöver göra och ämnar beta av en punkt varje dag. Instruerat min man var skördeklara grönsaker står. Och plockat fram en stor portion tålamod att använda då min tid och ork inte räcker till att sköta allt så som jag egentligen önskar. 
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *