28. februari 2014

Johannes malabarspenat

Malabarspenat i Johannes Wätterbäcks fönster i Västerås. Foto: Johannes Wätterbäck.

Imorgon sår jag min varmbänk! Sallat, morot, majrova, rucola, gulbetor, rödbetor, spenat, lök, trädgårdssyra, rädisa och en del annat ska få plats. Längtar så efter att skörda från eget land!

Om jag jobbar på ordentligt kommer vi att kunna vara självförsörjande på grönsaker betydligt tidigare än förra säsongen, samt längre in i vintern. I år märker jag att hela familjen är taggad på annorlunda sätt än tidigare. Barnen har höga förväntningar på våren - vid middagen satt grabbarna och bräckte varandra i vad de skulle "smaska" för godsaker direkt i landen om några månader.

I varmbänken sår jag en hel del, men planterar också ut sådant som jag sått i förväg inomhus. Till exempel har jag sallat, gulbetor, lök och trädgårdssyra som står och väntar på att flytta ut. Med det blir det också mer plats till nya sådder inne. Och jag är inte sen med att så nytt!

Bilden föreställer de maffiga blad av malabarspenat (kan bli uppåt 3 meter hög) - den står i Johannes Wätterbäcks lägenhetsfönster i Västerås. Vill ha! Ska snart ha!

Johannes Wätterbäck är stadsodlare av stora mått. Även om våra förutsättningar som odlare är delvis de motsatta i kontrasterna stad och land finns mycket för mig att lära genom att följa hans strävan i att skapa odlingsmöjligheter för sig själv och andra. En sann odlingstok med kreativitet, erfarenhet och envishet.

Jag har lyckats byta till mig ett gäng frön från Johannes malabarspenat och ikväll åker de ner i ett gammalt tomattråg och placeras i min såkuvös. Till sommaren har jag förhoppningsvis plantor så det räcker till en ätlig vägg av malabarspenat som rumsavdelare till den rosafärgade rotsaksavdelningen. Det låter väl fint?

Johannes Wätterbäck bloggar under namnet Farbror Grön och du kommer till bloggen genom att klicka här.

Ha en underbar helg,
önskar Sara!

2 svar till “Johannes malabarspenat”

  1. Birgitta Andersson skriver:

    Hej!
    Oh, vilken fin spenat! Jag har fått en påse malabarfrön av en god vän, tror du jag kan så den i pallkrage idag, den 18/8. Jorden är nyladdad med bokashi och annat gött.

    Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *