Jordanalys del 1 - Jag har skickat in jordprover - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Jordanalys del 1 - Jag har skickat in jordprover

Så här går det till att ta ett prov på jorden för att skicka iväg till jordanalys. Jag skickade in jordprover i maj för att få veta mer om min jord.

En rostfri skål fylld med jord.

Jord från stora tunnelväxthuset blandad och redo att packas i påse.

 

I min trädgårdsjord växer fantastiska grönsaker. Jag odlar köksträdgården för åttonde säsongen och trots värme, torka och minimal vattning får jag nog ändå säga att det växer förvånande bra.

Min upplevelse är att jorden här är fantastisk. Den har fin struktur, luktar gott och är sällan knepig att arbeta med. Växternas rötter ser ut att trivas och jag har ingen anledning att oroas över att något skulle vara fel.

Men så klart skulle det vara kul att veta lite mer. Särskilt som jag till och från måste försvara det faktum att jag inte använder stallgödsel eller köpta gödselpreparat i min odling. Grönsakerna gödslas istället med täckodling, hushållskompost, nässelvatten och kissvatten (alltså urin utspätt i vatten). Det kan väl inte räcka, tänker en del och förespråkar istället stallgödsel av olika slag. Eller föreslår att odlingen skulle kunna förbättras avsevärt genom att till exempel använda gödsel av olika slag från trädgårdsbutikerna.

 

Låg grön växtlighet i bäddar i tunnelväxthus.

Så här såg det ut i stora tunnelväxthuset då jordproverna togs.

 

Så här tog jag proverna

I maj skickade jag in jordprover från trädgården för analys. Jag har köpt tjänsten av företaget Sweco Geolab, som bland annat jobbar med att undersöka näringsinnehåll i växtjordar. De ska kika på hur det ser ut med näringsämnen i min jord, samt mäta PH-värden och ta reda på om det finns några tungmetaller att oroa sig för.

Näringsanalyserna görs med hjälp av två metoder: AL-metoden, som visar näringstillgången på lång sikt, och Spurway-metoden, som visar hur mycket näring som är tillgängligt för växterna snabbt.

Jag har bestämt mig för att undersöka de tre huvudsakliga växtplatserna i trädgården:

  • Friland: Upphöjda bäddar, odling startad våren 2011, täckodlad sedan hösten 2011.
  • Lilla tunnelväxthuset: Jordbäddar i marknivå, odling startad våren 2015, ej täckodlad.
  • Stora tunnelväxthuset: Upphöjda jordbäddar, odling startad våren 2015, ej täckodlad.

Jordprovet tas genom att en spade jord från olika platser på det bestämda området blandas i en hink. Från jorden tas sedan cirka 2 liter och stoppas i en plastpåse som försluts, märks tydligt och skickas med posten. Jag skickade i tre stycken vadderade 2 kilos-påsar.

Mina prover togs i maj, då täckodlingen ännu inte var i full gång på friland och min gödsling med nässelvatten och kissvatten ännu inte tagit fart på allvar i tunnelväxthusen och på friland.

 

Bild på marken med odling i ett litet tunnelväxthus

I lilla tunnelväxthuset var det krångligt att ta upp jord ur bäddarna eftersom det odlades så flitigt i smala bäddar.

 

En köksträdgård med låg växtlighet, full sol och stort rött bostadshus i bakgrunden.

På friland tog jag jord i de huvudsakliga kvarteren och blandade i bunken. Proverna togs i maj 2018.

 

Dyr analys

Proverna jag beställt kostar en hel del och som odlare utan företag skulle jag nog inte lägga pengar på det. Men eftersom jag också driver bloggen och regelbundet skriver om hur jag gödslar till exempel med täckmaterial så skulle det kännas bra att ha en annan typ av bedömning än min egen och andra täckodlande nördars erfarenheter som grund när jag lovordar den här metoden. Tänk om jag har fel?!?

Jag tycker också det skulle vara intressant om det går att se några skillnader i mina växtplatser, kanske just för att jag täckodlar på friland men inte gör det i tunnelväxthusen.

Varje analys (och jag har alltså beställt två analyser per växtplats) kostar 2 400 kronor per växtplats. Analysen av metaller i jorden kostar 950 kronor per växtplats. Totalt för mina prover ligger alltså priset på 17 250 kronor.

Jag har frågat om det skulle vara bra att till exempel göra en enklare analys av sin jord som privatperson men fått till svar att det i så fall främst är PH-värdet och metallerna som man kikar på, men att just den biten inte är det som i första hand är intressant för hemmaodlaren. PH kan man mäta ganska enkelt själv, men det är förhållandet mellan PH och de olika näringsämnena som ger en bra indikation på hur väl jorden mår. Jag gissar att jag kommer lära mig mer om det snart.

 

Tre fryspåsar med jord ligger på marken, med varsin tejpbit klistrad på med information.

Påsarna packade med jord, precis så mycket att de går ner i varsin vadderad postpåse.

 

Jag har hunnit vänta ett gäng veckor på resultatet och grunnat fram och tillbaka på vad det kan komma att visa. Egentligen har jag ju bra bevis på att det växer fint genom alla grönsakerna vi skördar, men jag är förstås nyfiken på om jag tar hand om jorden på bästa sätt. Det kanske finns orosmoln som jag inte ser, sånt jag behöver justera nu för att inte hamna i tråkigheter sedan?

Läs de andra delarna här:
Jordanalys del 2 - Täckodlad jord är bäst
Jordanalys del 3 - Tunnelväxthusen behöver täckodling

/Sara Bäckmo

 

16. juli 2018