02. mars 2015

Jorden blir allt varmare i köksträdgården

Temperaturerna säger det jag redan vet. Det är fortfarande kyligt på friland och i kallbänkarna är det varmare och blir framförallt varmare mycket snabbt när solen syns allt mer.

Spenatsådd

Jordtemperaturen är 3 grader i början av mars då den första spenaten sås på friland.

Det är kul att jämföra saker och ting. Särskilt om testet befäster en teori jag har eller får mig att känna mig nyttig och reko. Varje odlingssäsong har jag stoltserat med jämförelser av storlek på till exempel brysselkål och märgärter, hemmaodlade vs. köpe, och glatt basunerat ut resultatet till familjen. Jag jämför höjden på grönsaker odlade si och grönsaker odlade så, liksom när var och hur saker och ting står skördeklart. Det finns ingen som helst dokumentation och ibland saknas logik bakom undersökningarna. Men det är kul. Och i jämförelse mellan köpt och hemodlat vinner alltid hemodlat, förstås.

Igår jämförde jag jordtemperaturer. Inledningen av dagen var fantastisk och jag hann göra en härlig spenatsådd, i huvudsak för att plåta till ett kommande nummer av Tidningen Land, men också för att det var dags. I samband med det mätte jag jordtemperaturen på fyra platser i köksträdgården och fick följande resultat. Alla platser är i soligt läge.

Friland - 3 grader
Kallbänk täckt med lock - 6 grader
Bädd i odlingstunneln - 7 grader
Varmbänk på friland - 22 grader

Temperaturerna säger det jag redan vet. Det är fortfarande kyligt på friland och i kallbänkarna är det varmare och blir framförallt varmare mycket snabbt när solen syns allt mer. I odlingstunneln börjar luften värmas upp fint och ger ok temperatur i bäddarna som står utan skydd av halm eller odlingsramar med lock. Om några veckor kommer jordtemperaturen att vara betydligt varmare. I mitt test är det förstås varmast i varmbänken på friland, konstigt vore det annars.

Nu har jag sått spenat på friland, det ligger en sådd och väntar på att gro i kallbänkar ute. Och det finns en sådd i odlingstunneln som precis börjat gro. Genom att se till att ha olika platser där grönsaker kan sås eller planteras sprider jag ut mina skördar och kan äta egenodlat både tidigt och sent. Under förutsättning att jag tar chansen och sår tidigt och sent.

Jag mäter väldigt sällan jordtemperaturen innan jag sår mina tidiga grönsaker. Jag väljer att så grönsaker som jag vet klarar av de kyligare temperaturerna på friland och väljer mer förmånliga växtplatser till de som är mer känsliga. Om några veckor behöver jag inte vara lika noga, då kan jag så utan att behöva ta så stor hänsyn till temperaturen.
/Sara Bäckmo

Här finns mer att läsa om sådder:
Förteckning över årets sådder
Så och plantera i en täckodling
Provar att bredså morötter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *