23. februari 2018

Kål - från sådd till skörd

I en ny serie på YouTube ska jag odla kål och låta dig följa sådden från början till slut. I första delen får du tips kring sådden.

En liten kruka med späd kål under växtbelysning.

Två veckor efter sådd har kålen i videon hunnit gro och växa upp till den här storleken. Snart är det dags att plantera om.

 

Kål är mina absoluta favoritväxter. Jag roas av de pampiga växterna som springer ur pyttiga frön. Alla kålfrön är små, mörka och runda och går inte att skilja från varandra. Ur varje litet frö växer det fram fenomenal mat, ibland från kålhuvuden som väger över fem kilo. Det är så häftigt.

I den nya serien på min YouTube-kanal ska du få följa med i kålens växtlighet, från början till slut. I den första delen sår jag kål och ger några tips för att lyckas.

 

Sorten jag sår här heter alltså 'Early Jersey Wakefield' och den är bara så god. Och vacker!

Det har nu gått cirka två veckor sedan sådden och plantorna har hunnit gro och växa upp en bit, under extrabelysning förstås. På bilden överst i inlägget ser du hur plantorna ser ut just nu. De har precis utvecklat sina först karaktärsblad och om de växer fint under veckan som kommer är det dags för omplantering inom kort. Det ska du få se i nästa del av serien. Hur 'Early Jersey Wakefield' ser ut kan du se i artikeln Odla underbar kål.

 

Om du tycker om mina YouTube-videos blir jag väldigt glad om du prenumererar på kanalen. Det är alldeles gratis och då får du en notis om när jag har lagt upp nya videos. Använd länken här: Prenumerera på Saras YouTube-kanal.

Och till dig som vill se mer kan jag tipsa om att jag varje månad lägger ut längre videos till medlemmarna på sarabackmo.se. I januari visade jag alla mina vintersådder och i februari berättar jag hur jag gör för att gödsla smidigt i trädgården. Här blir du medlem: Bli medlem på sarabackmo.se.
/Sara Bäckmo

5 svar till “Kål - från sådd till skörd”

 1. MaryAnn skriver:

  Åh jag tycker så synd om dina kalla och väldigt rosa händer! Vet att det är typ omöjligt att så små frön med vantar men resten av tiden i klippet ska du inte behöva frysa för vår skull ❤️

 2. Paula skriver:

  Fick en prenumeration på Allt om trädgård i första mors dagspresent i våras och har njutit av att ha den som inspiration, även om jag saknat ditt inslag mot slutet. I förrgår kom senaste numret och en faktura på både ett antal passerade nummer och detta och kommande. Surt en fattig månad, särskilt som jag tänkt avsluta direkt prenumerationen var slut, men nu inte riktigt hade koll. Hursomhelst, nu blir det till att avsluta och jag och maken var rörande eniga om att den logiska fortsättningen blir att istället prenumerera på dig, som ger oss båda både inspiration och viktig kunskap. Ville bara säga det och tack för allt du bjuder på även till oss (ännu) icke-prenumeranter!

 3. Johanna Öhman skriver:

  Tack! Hade bestämt mig för att skippa huvudkål eftersom sniglarna ändå förstör alltihop men nu inser jag att jag skulle kunna hinna med en tidig skörd i tunneln innan de hittar dit...

 4. Annkatrine Karlstrand skriver:

  Det skulle ju vara helt fantastiskt om man fick det att fungera...men vad händer om det gror och det sedan blir kallt fryser inte plantorna då?
  Ska absolut testa! Tack för inspirationen ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *