Kål från sådd till skörd: Planterar om igen

Kyliga nätter gjorde att utplanteringen av kålen vi följer från sådd till skörd dröjde. Så här löste jag situationen för mina fina plantor av spetskål.

Fina höga kålplantor i krukor i tunnelväxthuset.

Så här ser kålplantorna ut efter drygt två veckor i kruka. Så vackra!

 

Vintern blev lång och de tidigaste vårveckorna kalla som sjutton. Istället för att plantera ut i tunnelväxthuset i början av april blev det till att kruka om plantorna en gång till. I del tre av serien om hur jag odlar den tidiga kålen kan du följa nästa steg för de här plantorna:

 

De tidigare delarna i den här serien kan du se här:

 

 

Om du känner dig osäker på när du kan sätta ut kål och hur du bör resonera och hjälpa plantorna, så vill jag gärna tipsa om min långa artikel på sarabackmo.se: Härda, avhärda och uthärda. Där delar jag typ alla mina tips om avhärdning och lite resonemang som du säkert har nytta av. Du som är medlem på min sajt kan kan läsa artikeln på en gång, men det går också bra att köpa den för 15 kronor. Bli gärna medlem här, då blir jag jätteglad: Bli medlem på sarabackmo.se

Nu har vårtemperaturen äntligen kommit till oss! Även om nätterna ibland är ganska nära nollan utomhus så håller sig tunnelväxthuset i bra temperaturer. Idag måndag har vi spelat den fjärde delen i serien och den hoppas jag kunna visa snart. I anslutning till att den delen publiceras tänkte jag svara på lite frågor om kål. Ställ gärna din fråga här nedan i kommentarerna eller på Facebook.
/Sara Bäckmo

16. april 2018

6 svar till “Kål från sådd till skörd: Planterar om igen”

  1. evamajsan skriver:

    Hej hej!

    Jag undrar över hur du tänker kring mängden kål som du sår. Många av kålsorterna tar ju mycket yta i anspråk och jag får huvudbry över hur mycket jag kan få plats med. Sedan funderar jag över när är det för sent respektive för tidigt att så vissa sorter. Ex. när är det försent att så huvudkål eller för tidigt om de ska planteras på friland? Dela gärna dina upplevelser kring detta. Tack för all inspiration. Kram E-M

    • Elsa Smeds skriver:

      Hej!
      Även jag är superintresserad av mängd, dvs hur mkt av allt som du odlar! Vore toppen med lite skrivet om det. mvh Elsa

  2. elapalmer77 skriver:

    Hejsan! TACK för ännu ett SUPER INSPIRERANDE inlägg om kålens förtrollade land!!
    Min kålfråga gäller den som är vintersådd. Det närmar sig att min behöver skolas om. Jag har ingen tunnel tyvärr :/ Så var gör jag av den när de är krukade??
    Har ett inglasat uterum men är rädd att de blir för varmt eftersom de är vana att stå ute.

    Må väl!
    Varma hälsningar Mikaela från Österlen

  3. Marie Elfström skriver:

    Hej! Jag har DN fråga som gäller något helt annat! Är det någon härinne som vet om man kan kompostera tomatplantor eller använda dem som täckmaterial över vintern på odlingsbäddarna? Har toksatsat på tomatplantor i år nämligen så jag är lite nyfiken! Tack Sara för att du är så inspirerande. Tom jag vågar satsa på kålplantor tack vare dig:-).

    • Ingegerd Heden skriver:

      Hej! Jag är ingen expert, men jag odlar ganska mycket tomater i kruka i stan. All jord från tomat odlingen går ner i mina grönsaksland på landet efteråt och växtdelarna hackar vi också sönder.
      Jag vet att många är rädda för potatisblastsjuka och jag är uppmärksam. Men jag har aldrig sett att vi gått problem genom att göra så här.

  4. Ingegerd Heden skriver:

    Hej! Jag är ingen expert men odlar ganska mycket tomater kruka i stan. Efter säsongen tar vi med oss krukor och växtdelar oxh gräver ner i grönsaksland på landet. Jag har inte upplevt några problem. Så har vi säkert gjort i 15 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *