Kålen spricker - varför då? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kålen spricker - varför då?

Men se! Nu har två av mina fina kålhuvuden på berget spruckit. Varför då? Att de alls vuxit så här fint är mig en gåta och det är egentligen inte konstigt att de spricker nu. Läs mer om varför kålen spricker.

Bild på ett land med kål som står på rad i en sluttning.

Ett av kållanden i lilla köksträdgården på berget. Här odlar jag vitkål och lite överblivna sommarblommor. Två av kålhuvudena har börjat spricka.

 

I mitt kålland har jag två fina huvuden av vitkål som spruckit. Skadan syns inte så tydligt på bild - än. Men om några dagar syns det mer och då är det inte så roligt. Jag har sett i sociala medier att flera frågat om det här och till och med antagit att ett djur ätit på kålhuvudet, det ser nästan så ut.

Men nej, det här är en skada som växten själv ordnar. När kålhuvudet börjar förbereda sig till att gå i blom kan den helt enkelt spricka och det är det som hänt mina plantor.

 

Läs mer: Odla kål - Enkla fakta om tio kålsorter

 

Den här kålen växer i min lilla köksträdgård, utanför stugan Berghem i Kalvsvik. Det här är mitt kontor, eller frustuga som jag brukar kalla det. Här har jag gjort en ny köksträdgård. Om du vill veta mer kan du följa spellistan Berghem på YouTube och se flera videos från stugan, som jag köpte våren 2019.

 

Närbild på kål med trasiga blad.

Så här ser det ut när kålbladen börjar spricka i de yttre lagren runt kålhuvudet. Bladet närmst i bild nertill saknar överdel och bladnerven är bruten. Nu har sniglarna kommit åt de mjällare bladen under.

 

Närbild på kålhuvud med trasigt blad.

Här har ett blad spräckts. Överdelen har skadats, så det har jag plockat bort för att förhindra rötskador.

 

Skador på bladen

Skadan som du ska leta efter på kålen är alltså tecken på att bladen som sluter hårt om huvudet, hux flux spricker. Som om innanmätet växer och de yttre bladen inte kan utvidgas tillräckligt utan spricker av spänningarna. På ett av mina kålhuvuden syns det särskilt tydligt, där har hela mittnerven gått rakt av. Ibland är skadan ännu större och överdelen av ett helt huvud kan likt en jordskorpa vid ett skred spricka i två närmast perfekta halvor.

Inuti kålhuvudet finns nämligen en stock som växer upp till en blomstängel. Den blir oftast inte så hög på ett kålhuvud, mer likt en kraftig stam. Den växer upp ur alla de blad som kålhuvudet består av. Först är alltså kålen rund och fin, eller spetsig om det är en spetskål. Därefter blir den mer och mer oval ju mer blomstängeln utvidgas inuti kålen. Vi vill skörda kålen innan den går i blom.

 

Närbild på odlingsbädd med kål och sommarblommor.

Kålen odlas tillsammans med bland annat rosenskära, blomstertobak och lejongap. Men nu när kålen skördas tidigt får jag inte njuta av samplanteringen särskilt.

 

Om blomningen

Varför kålen blommar är svårt att säga, men troligast är att plantan på något vis påverkas av vädret. Jag odlar till exempel en sen sort av vitkål som ska vara härdig och kunna stå länge i landet. Så den ska ju egentligen inte alls blomma nu.

När kål blir stressad börjar den förbereda sig för att blomma. Blomningen är växtens syfte, för att kunna producera frö och bilda fler plantor. Normalt blommar huvudkål efter övervintring, år två. Om växten tycker att något skaver blommar den extra fort. Det kan till exempel vara att det är för torrt, att det är för varmt, för kallt, för lite gödsel eller något annat.

Min kål växer i en helt ny bädd i lilla köksträdgården på berget. Den har ingen jord alls att växa i, bara en hög ogräs, täckt med komposterbar markduk och en rejäl mängd gräsklipp. Egentligen kan man säga att allt fattas den här kålen och att den till slut bildat de här magnifika huvudena är mig en gåta. Att den säger ifrån nu gör mig ingenting alls - jag är tacksam över att ha så här stora kålhuvuden!

 

Läs mer: Tips för att lyckas med fin kål hemma

 

Närbild på kålhuvud med lite skador i bladen.

I år har jag odlat all min kål helt utan nät, för att kunna plocka sniglar. Larvangreppen är väldigt sena och nästan all kål är helt utan stora angrepp.

 

Trädgårdsbild med en stor bädd i sluttning med kål.

Det är inte alla huvuden som spruckit upp. De flesta är lite mindre och inte så utvecklade. Nu håller jag lite koll på dem för att se så att inte de med börjar blomma.

Vad göra?

Om din kål spricker - skörda den snabbt! Det går inte att hejda en kål som börjat blomma, inom några dagar är risken stor att kålen spruckit ännu mer. När kålen får skador ökar risken för angrepp av olika slag. Värst är att kålen kan ruttna när den får skador och då finns inget som räddar skörden. Rutten kål luktar förfärligt och lukten sätter sig gärna i plantor som står intill. Skörda kålen snabbt och ät upp.

Jag odlar mycket kål i år och just den här har jag tänkt att mjölksyra. Jag är ett stort fan av surkål!
/Sara Bäckmo

21. juli 2020

Ett svar till “Kålen spricker - varför då?”

  1. Anna skriver:

    Hej Sara,
    jag läste i en trädgårdsbok (fr. 70-talet) att man ska vrida kålhuvudet ett kvarts varv så spricker det inte. värt att prova.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *