06. oktober 2014

Kålplantorna gillar höst

Sent sådd savoykål börjar knyta huvuden. Så vackra. Så läckra. 

Genom mitt genidrag att med några veckors mellanrum dra upp och plantera ut några få kålplantor åt gången är kålskörden lång och otroligt varierad. Det kommer att upprepas kommande säsonger.

Endast 3-4 plantor av varje sort har jag satt ut vid varje tillfälle, från tidig vår till början av augusti. Det gör att vi aldrig behövt äta upp sjutton rödkålshuvuden i panik utan i lugn takt kunnat ta det vi behöver för stunden. 

Fortfarande växer kålen jättefint i hela kålkvarteret. Den läckra savoykålen blir biffigare för varje dag, broccolo 'Romanesco' skjuter läckra sidoskott precis som broccolin och vinterbroccolin växer sig imponerande hög.

Som en bonus börjar också den riktigt sent planterade kålen se höstpampig ut. Ett helt gäng unga broccoliplantor börjar visa upp den första buketten, kålrabbin sväller, grönkålen ser vansinnigt läcker ut, augustiplanterade huvudkålen börjar knyta sina huvuden och i tunneln blir de olika plantorna kraftigare och kraftigare i det härliga klimatet. 

Nu har jag sen ett tag tillbaka inget skyddande nät över kålen. Men då och då behöver jag ta en runda och plocka bort en del larver som kläckts. Jag föredrar att lyfta bort larverna, klämma dem och sen kasta dem på marken. Sitter de kvar döa på bladen tycker jag det luktar och smakar illa. 
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *