13. juli 2014

Kanonfin rotselleri

Jösses så fin rotselleri jag har i år! Det är svårt att tro att det ska komma att se ut så här under sommaren då jag sitter med den taniga sådden på vårkanten och undrar om det inte är bäst ändå att så om skiten.

I år odlar jag 'Prinz', sådd 22 januari, och 'Monarch', sådd 28 februari. Den tidiga sådden har jag redan skördat av. Rötterna är 7-8 centimeter i diameter och om jag bara putsar bort lite rötter och borstar knölen ordentligt behöver jag inte skala den.

Rotselleri är en av mina viktigaste rotsaker. Den är användbar till mycket av den mat vi lagar, både knöl och blast. Dessutom är den fin att lagra. Den håller sig länge i kylen och gick utmärkt att lagra nästan sex månader i vår stuka förra vintern. I år ångrar jag ännu en gång att jag inte sådde mer, trots att jag har selleri på flera olika platser. Nästa år ska jag satsa på rotselleri som kantväxt kring delar av rotsakskvarteret. Kanske runt fötterna på sparrisen om jag gödslar ordentligt nu under sommaren?

Blasten till rotselleri smakar som stjälkselleri och går att använda som den. Jag gillar att använda den i till exempel tomatsås, soppor och grönsakssalt. Recept på mitt sellerisalt finns under Skillnadens mat. Där finns också ett nytt recept på den gratinerade rotselleri min mamma gjorde då jag var liten.

Förutom rotselleri odlar jag också två sorters stjälkselleri, en grön och en röd. De ska i första hand användas till grönsakssalter. Stjälkar går utmärkt att förvara i frysen, till exempel skurna i småbiter, tills de ska användas.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *